Slik forbedrer du din kredittverdighet

Har du søkt om lån men fått avslag?

Det er flere grunner til at banken eller långiveren sier nei til å låne ut penger til deg. De vanligste grunnene er din tidligere betalingshistorikk  i kombinasjon med inntekt og din nåværende gjeldsbyrde.

Selv om det kan være irriterende å få avslag på lånesøknaden, så er det er viktig å tenke på at kredittsjekken som banken tar sin beslutning på er en sikkerhet også for deg som låntager. Kredittsjekken er et verktøy for at banken ikke skal låne ut penger der det finnes en risiko for at de ikke kan betales tilbake igjen.

 Tips! Har du mange smålån og kredittlån så kan det lønne seg å samle lån.

4 tips for å forbedrer din kredittverdighet

 1. Vent til du blir eldre med å låne
  Jo yngre du er dess mindre sjanse er det for at du få innvilget lån. Statistisk sett er det flere yngre som sliter med å betale sine regninger. Derfor gir lav alder dårligere score når det kommer til kredittverdighet. Det hjelper også på om du er relativt stabil i din bosituasjon, og at du har samboer eller er gift.
 2. Få opp årsinntekten
  Et av de aller viktigste kriteriene for din kredittverdighet er din inntekt. Jo høyere inntekt du har dess mer får du låne. I Norge får du ikke låne mer enn 5 ganger din årsinntekt. Stabilitet er nøkkelordet her også – Sørg for at du har fast ansettelse og forsøk å få opp lønnen så godt det går før du søker om lån. Kanskje kan du ta en ekstra jobb? Eller jobbe overtid på din nåværende jobb?
 3. Betal ned lån dyre lån
  Har du mye gjeld fra før? Se over dine lån og se om du kan betale ut noen eller refinansiere de. Dette er spesielt viktig når det kommer til lån uten sikkerhet som forbrukslån og kredittkort. Lån uten sikkerhet er dyre lån, og jo flere du kan betale ut eller refinansiere jo bedre.
 4. Se over din betalingshistorikk
  Har du en betalingshistorikk som viser at du er en dårlig betaler så påvirker dette kredittverdigheten din negativt. Dette viser banken at du ikke har styr på din økonomi. Rydd opp i inkassosaker og betalingsanmerkninger før du søker lån. Det er svært få banker som vil gi deg lån med betalingsanmerkninger. Det finnes noen långivere som kan gi deg lån med betalingsanmerkning om du kan stille med sikkerhet i bolig, men disse er i fåtall.

Du kan sjekke din egen kredittverdighet

Er du usikker på din kredittscore så kan du selv sjekke kredittverdigheten din før du søker om lån. Da får du et innblikk i om du vil kunne få et lån innvilget eller ikke. Kredittopplysningsbyråene må ha konsesjon fra Datatilsynet til å drive virksomheten.

De tre største i kredittopplysningsbyråene i Norge er:

 • Bisnode
 • Experian
 • Evry

De henter informasjon fra folkeregisteret, brønnøysundregistrene og inkassoselskaper. Utfra opplysningene de får inn tildeles du en kredittscore mellom 0- 100 poeng som banken legger som grunnlag for din søknad.  Et bra tips er å bruke Gjeldsregisteret for å få oversikt over din forbruksgjeld.