10 Tips – Slik sparer du penger når kostnadene øker

Økt økonomisk uro får nordmenn til å ta på seg sparehanskene

Historisk lav fremtidstro rundt økonomien, setter press på norske husholdninger som viser større ønskemål enn noen gang på å spare mer penger. Forventningsbarometeret viser husholdningers forventninger til både privatøkonomi og landets økonomi. Det er mange røde flagg som skaper uro blant forbrukere i Norge. Ekstreme prisstigninger på mat, klær, bolig, høyere renter, høyere strømpriser under vinter får forbrukerne til å ville minske forbruket og spare penger i stedet.

På tide med et krafttak rundt sparing og forbruk

Forventningsbarometerets undersøkelse viser at nordmenn aldri har hatt lavere økonomisk fremtidstro de siste 30 årene. Økonomisk usikkerhet og urolige tider gir et større ønske om å spare og et lavere ønske om å kjøpe varer.

 

Dette kan ha sammenheng med en fersk undersøkelse fra SSB som viser at kjøpekraften hos nordmenn har blitt redusert med 18 000 kr i gjennomsnitt under 2022. Dette rammer spesielt hushold med enslige forsørgere og hushold med lavere inntekter og småbarnsfamilier. Det er tydelig at nordmenn forbereder seg for tøffere økonomiske tider ved å spare mer penger til buffer.

10 Smarte knep for å spare penger

Når det er så høye prisstigninger, inflasjon, og andre økonomiske uroligheter som påvirker privatøkonomien, er det viktigere enn noensinne å ty til de beste spareknepene for å skape mer rom i egen økonomi og fylle på bufferen. Se våre smarte knep for å få mer rom i økonomien og spare ekstra hver måned.

 

  1. Få oversikt over din økonomi – se over budsjettet, hvor finns det rom?
  2. Refinansiering av dyre lån – Betal ned dyr gjeld og frigjør månedlig kapital
  3. Strømsparing – sammenligne og finne billigste leverandør
  4. Spare penger – sette opp spesifikke sparekonto feriekonto, buffer – mikrosparing
  5. Storhandle matvarer – Planlegge Matbudsjett, matkasser, mindre matsvinn
  6. Bytte forsikringsselskaper – Sammenlign flere aktører og finn billigste tilbud
  7. Minske impulskjøp – minske på små kostnader og andre fornøyelser
  8. Sammenligne større forbrukskjøp på nett for billigste priser
  9. Kjøpe brukt – Å kjøpe brukt er både lurt å miljøvennlig og sparsomt
  10. Selge saker – Ting som ikke brukes i huset kan du faktisk tjene litt på

Høyere sysselsetting på norske arbeidsmarkedet

Til tross for at den økonomiske fremtidstroen er rekordlav viser tall fra tredje kvartal hos Finans Norge at det går mye bedre enn vi «tror». Vi har høyere sysselsetting og lavere arbeidsledighet i Norge nå enn på lenge, men den økonomiske usikkerheten er ikke til å se bort ifra.

 

Økt inflasjon og priser, høyere boligrenter, krig i naboland samt strengere tiltak i Norge underletter ikke for privatpersoners økonomi i nærmeste fremtid, og sparetiltak og smarte knep som kan senke månedlige kostnader er gull verdt nå. For å spare enda mer kan det være lurt å refinansiere dine lån og dyr gjeld, da det er mye penger å spare her.

Kan jeg spare penger på refinansiering?

Du kan spare mye penger på å samle lån. Sitter du med mange smålån, eller dyre kredittlån og forbrukslån, kan det være lønnsomt for deg å søke om refinansiering. En refinansiering betyr at du tar nytt lån med billigere rente for å betale ned gamle dyrere lån. Når du samler alle lån til ett samlelån har du kun en långiver, et gebyr og en betalingsfrist å forholde deg til. Dette blir både billigere for deg og mer oversiktlig.