3 tips når du skal refinansiere

Trangere økonomi til tross for økt lønnsvekst

Norge hadde den høyeste lønnsveksten siden 2008, i fjor, på hele 4,6% økning i gjennomsnittlig månedslønn. Fremdeles har vi mindre penger å handle for grunnet inflasjonen. Skyhøye priser på mat, strøm og andre forbruksvarer har fått mange til å slite ekstra med privat økonomien som ikke rekker til lengre.  En refinansiering av dine lån kan skape mer rom i økonomien og frigjøre penger. Hva bør du tenke på om du vil refinansiere lån?

Mange lån kan bli dyrt

Det er ganske vanlig at man tar flere lån over årene. Mange nordmenn sitter med flere forbrukslån i tillegg til ulike kredittlån og boliglån. Det kan bli uoversiktlig og unødvendig dyrt med flere lån og kreditorer. En refinansiering betyr at du samler gamle lån i et nytt, med kun en rente, en faktura et termingebyr. Målet er å få lavere rente og bedre vilkår, noe som kan gi deg lavere månedlige kostnader. Sitter du med mange lån er det stor sjanse for at du kan spare penger på en refinansiering.

Dette bør du tenke på ved en refinansiering – 3 tips

  • Få oversikt over gjeld og privatøkonomi. Det er en fordel for deg å få oversikt over alle dine lån og gjeld som du sitter med for å finne ut hvor mye du skylder. Dette kommer også til å underlette søkeprosessen og gjøre den smidigere, da långiveren krever denne informasjonen for å behandle søknaden. Hvordan din privatøkonomi ser ut, påvirker også hvilken rente banken er villig til å tilby deg.

 

  • Sammenlign lån. Det er stor konkurranse blant långivere på lånemarkedet og stor variasjon på rentene som tilbys. Ved å søke hos så mange aktører som mulig øker du sjansen for å finne den billigste renten, og det kan være mye penger å spare her. Bruk sammenligningstjenester som hjelper deg samle flere lånetilbud raskt og effektivt.

 

  • Planlegg en kortere nedbetalingstid om mulig, det kan senke dine rentekostnader og gi deg et billigere lån. Mange tenker mer kortsiktig og velger lavere månedsbeløp og lengre nedbetalingstid. Dette betyr på sikt et mye dyrere lån da du betaler mer renter på det. Har du mulighet til å betale mer på lånet hver måned, kan du få færre rentekostnader og et billigere lån.

Spar penger med en refinansiering

En refinansiering kan for mange bli et positivt vendepunkt økonomisk, da man kanskje har slitt med en trang økonomi og betalt på mange dyre lån samtidig, eller hatt en uoversiktlig økonomi. Uansett grunn kan en refinansiering være positivt, skape mer rom i økonomien, frigjøre penger og gi deg en bedre oversikt over din økonomi som kan være akkurat det du behøver for å få den tilbake på bena igjen.