3 tips når du skal søke omstartslån

Hva er et omstartslån?

Et omstartslån er tilpasset deg som har havnet i gjeldsproblemer, og er et lån du tar for å betale ned dine betalingsanmerkninger, inkassosaker og annen dyr gjeld. Spesialbanker tilbyr omstartslån for å hjelpe deg som har kommet i økonomisk uføre. Du får en sjanse til å forbedre din økonomiske situasjon og rydde opp i økonomien så du kan starte om med blanke ark. Omstartslån er det samme som refinansiering med betalingsanmerkning, og du må kunne stille med sikkerhet i bolig for å få et omstartslån.

Fordeler med omstartslån

 • Du kan få slettet betalingsanmerkninger og inkasso
 • Du kan få lavere rente på omstartslånet og billigere lånekostnader
 • Du får all gjeld samlet i et lån og bedre økonomisk oversikt med en regning og en kreditor
 • Du får ryddigere økonomi med et omstartslån
 • Tvangssalg av eiendom kan forhindres
 • Du får ny start på økonomien

Hva bør du tenke på før du søker omstartslån – 3 tips

 • Du må kunne stille med sikkerhet i bolig. For å få et omstartslån må du ha en bolig å pantsette. Eier du ikke bolig selv kan du ta hjelp av en kausjonist. Kausjonisten holdes ansvarlig for å betale tilbake deler av, eller hele lånebeløpet, om du ikke klarer å betale tilbake lånet selv. Ditt nye omstartslån kan ikke overstige 85% av boligens verdi.

   

 • Du bør ha bra oversikt over inntekt og gjeld. Har du tatt steget for en økonomisk frihet er det viktig å være forberedt og vise banken at du er motivert for en endring. Banken kommer til å kreve denne informasjonen av deg uansett, men det gir positive signaler til de om du har dokumenter for inntekt og gjeld klare, noe som kan lønne seg for deg.

   

 • Sammenlign så mange lån som mulig. Et omstartslån har ofte dyre etableringsgebyrer, og høyere rente sammenlignet med vanlig boliglån, Rentene kan ligge rundt 5-10%. Det er fremdeles mye lavere enn hva du betaler på dyr gammel gjeld og inkassosaker per i dag. Det lønner seg å søke hos så mange nisjebanker som mulig for å samle sammen et bredt sammenligningsgrunnlag. Da ser du raskt hvem som tilbyr deg beste vilkår og billigste omstartslån og kan spare mye penger.

Hvem kan søke omstartslån?

Generelt kan alle som har en bolig å ta sikkerhet i, med en godkjent takst på boligen, søke omstartslån. I tillegg må din totale gjeld ikke overstige 85% av boligens verdi og du kan ikke låne mer enn 5x din inntekt. Krav på aldersgrensen kan variere hos ulike aktører. Har du problemer med økonomien kan vondt bli verre om du ikke får rett hjelp raskt. Å søke omstartslån er gratis og uforpliktende, og det er først når du sitter med et lånetilbud i handen at du faktisk ser hvor mye du kan spare på å ta et omstartslån.