Påskeferie på lånte penger? Det kan være smart å refinansiere

Ferie på kreditt

Påskeferien er over for denne gang  og enten du er blant dem som dro på fjellet eller en av de som reiste en tur til varmere strøk  så har nok mange brukt litt mer enn tenkt.  De seneste tall fra Gjeldsregisteret viser at forbruksgjelden vokser og mange velger å bruke lånte penger i form av forbrukslån eller kredittkort til å betale for påskeferien og kommende sommerferie.

Om du ikke klarer å betale ned beløpet du har brukt før den rentebærende perioden begynner, bør du se på muligheten til å samle lån eller refinansiere kredittkort. Forbrukslån har ofte lavere rente enn kredittkort, men kan du refinansiere med et lån med sikkerhet er dette ofte den beste løsningen.

I tillegg til refinansiering kan du foreta en rekke andre tiltak, som vil gi en romsligere økonomi etter påskens utskeielser.

Refinansiering av kredittkort

Kredittkortet fungerer slik at du ikke betaler rente før det har gått et bestemt antall dager. Betaler du innen denne fristen, har du lånt pengene gratis, klarer du ikke å betale tilbake begynner renten å løpe og da blir det fort dyrt. Renten er nemlig ganske høy.

Dersom den rentebærende saldoen på kortet ditt har blitt for høy etter påskeferien, kan du samle kredittkortgjeld i et billigere lån, dette kan være et  forbrukslån eller et lån med sikkerhet – hovedsaken er at det har billigere renter enn kortet.

Det betyr ikke at du blir kvitt gjelden, men siden renten på forbrukslån er lavere enn på kredittkort, vil låneutgiftene bli lavere. Dersom du har mer smågjeld enn bare kredittkortet, kan du refinansiere alt med et nytt lån. Da vil du totalt sett få lavere rente og langt færre gebyrer. Deretter bør du prioritere å betale ned gjelden så raskt som mulig.

Eier du egen bolig, kan du refinansiere boliglånet og sørge for å legge all forbruksgjeld, inkludert kredittkortet, inn i boliglånet. Dette vil gi deg den aller billigste renten på markedet, da boliglån har lavere rente enn lån uten sikkerhet.

Andre smarte økonomiske grep

I tillegg til å refinansiere kredittkortet eller annen forbruksgjeld, finnes det en rekke andre økonomiske grep du kan ta for å få en litt romsligere økonomi etter endt påskeferie. Her kommer våre forslag:

  • Bytt strømavtale: Det er ingen grunn til å være trofast mot strømleverandøren. Det lønner seg å sjekke markedet fra tid til annen, og bytte avtale dersom du finner en som er billigere enn den du har.
  • Si opp abonnementer: De fleste av oss abonnerer på en rekke strømmetjenester og ukeblader. I tillegg betaler vi for treningsstudioer vi ikke benytter oss av. Det kan lønne seg å se over hva du har, og kvitte seg med de du ikke bruker. Eller hva med å si opp alle i en periode, og heller låne bøker på biblioteket?
  • Bytt mobilabonnement: Det gjelder det samme her som for strømmen. Det er ingen grunn til å holde på et dyrt abonnement dersom du finner et billigere et annet sted.
  • Gå over forsikringene: Det kan være mye penger å spare på å gå over forsikringene. Kanskje du har de samme forsikringene både privat og gjennom jobben? Si opp forsikringene du ikke trenger, og velg det billigste forsikringsselskapet for de du trenger. Husk at de fleste selskap gir deg et godt tilbud dersom du samler alle forsikringene dine hos dem.
  • Lag et matbudsjett: I disse dager hvor det har blitt så dyrt å gå i butikken, kan det lønne seg å ikke bare ha et matbudsjett, men også en matplan. Skriv handleliste, og sørg for å bruk opp all maten du har i skuffer og skap. Planlegger du godt, vil du oppdage at du kaster mindre mat og det er penger spart.