Smarte sparetips i fattige januar

Fattige januar

Januar er en tøff måned økonomisk for nordmenn, og mange behøver å ta et ekstra grep rundt økonomien etter julehandelen og store salgsdager mot slutten av året. Halv skatt underletter i desember, men i januar lengter mange etter lønnedag, da mange sitter igjen med ekstra regninger på lån og kredittkort fra desember shoppingen. Samtidig har inflasjon, høyere strøm, bensin og matvarepriser gitt mindre rom i månedsbudsjettet. Små endringer i økonomien kan hjelpe deg få mer penger til overs hver måned, selv med et strammere budsjett.

Ta kontroll og få en sunnere økonomi

Nyttårsforsettet for mange er en sunnere livsstil, men en sunnere økonomi er også viktig. Ta kontroll, og få oversikt over din økonomi og kostnader. Du kan spare mange tusenlapper i året ved å stramme inn på unødvendige utgifter og forhandle frem billigere avtaler på dine faste abonnement.

 

Det er ikke alltid man tenker over at man kan spare mye penger på refinansiering av lån, eller bytte bank for et billigere boliglån, eller betale mindre for strøm ved å bytte leverandør. Slike aktive tiltak kan gjøre underverk for både økonomien og din helse.

Spar flere tusen kroner i året – reduser dine faste kostnader

Det finns mange sammenligningstjenester på nett hvor du kan sammenligne faste tjenester og abonnement som påvirker hverdagsøkonomien, som strømabonnementet, forsikringer, boliglånet, kredittlånet osv. Det kan være mye penger å spare på å sammenligne oftere, å bytte til den aktør som tilbyr lavere priser. Det er forbrukernes marked i dag, og den som bruker tid til å sammenligne tjenester og varer, har fordelen av å spare mange tusenlapper på dette.

7 Smarte sparetips til en sunnere økonomi

  • Lag et budsjett for å få oversikt over dine inntekter og kostnader – se bankkonto utgifter for å redegjøre hvor du bruker pengene
  • Refinansier dine lån – du kan spare mye penger på å reforhandle lån med lavere rente
  • Reduser dine faste kostnader – bruk sammenligningstjenester for å finne billigste leverandør
  • Bli kvitt dine smålån – mange smålån er både dyrt for lommeboken og gir deg mindre rom i økonomien til sparing og annet. Ved å samle lån frigjør du mer kapital hver måned
  • Se på småbeløpene som gjentar seg, som en daglig kaffe, eller brus. Her kan du spare penger på å stramme inn på forbruket
  • Bli kvitt lommetyvene – avslutt støttemedlemskap i treningssenter og bokklubber. Si opp abonnementer og tjenester du ikke bruker. Hva brukes lite? Hva kan kuttes ut?
  • Reduser matsvinn – i stedet for å impulskjøpe mat, gjør i stedet en økonomisk sunn vane og lag ukemeny med tilhørende handleliste. Hold deg til storkjøp en gang i uken, og følg listen i stedet for å plukke med deg ekstra varer. Frys mat som blir til overs, eller holder på å gå ut på dato.

Få bedre økonomi med refinansiering av lån

Når du går igjennom din økonomi for å redusere kostnader, bør du også tenke på at refinansiering av lån også kalt omstartslån er en svært effektiv måte å senke lånekostnader på. Gjelden blir ikke borte når du refinansierer, men en lavere rente på lånet gir deg i snitt lavere månedskostnad, med andre ord du får samme lån billigere og kan spare penger på refinansiering, samt få en romsligere økonomi. Refinansier dine lån ved å flytte lånet til ny långiver som tilbyr lavere rente, eller samle dyrere smålån i et større lån med lavere rente og spar penger.

Økt forbruksgjeld i 2022

Det er aldri for sent å ta grep om sin økonomi. Spesielt nå som inflasjon og skyhøye kostnader gir mindre marginaler i månedsbudsjettet. Tall fra Storebrand i desember, viser en dramatisk økning i inkassogjeld på nesten 50% på siste halvåret, hvor nordmenn sitter med svimlende 115 milliarder kroner i inkassogjeld.

 

Med mindre rom i økonomien er det fare for at flere husholdninger ikke klarer å betale ned sine lån i tide, eller velger å bruke pengene til andre nødvendigheter og havner i gjeldsfellen. Ved å ta et kraftig grep om din økonomi og redusere dine kostnader med våre smarte sparetips, kan du forvandle den negative spiralen til et positivt økonomisk overskudd og klare deg bedre i disse tøffe økonomiske tider.