Samlet forbruksgjeld økte i år – til tross for nedgang i desember

Samlet usikret forbruksgjeld redusert i desember

Til tross for en kraftig vekst i usikret gjeld fra 151,7 Mrd til hele 154,4 Mrd Kr i november og begynnelsen av desember, gikk gjelden ned mot slutten av desember til 150,5 Mrd, ifølge tall fra Gjeldsregisteret. Det tyder på at mange har hatt penger i desember til å betale ned sine kredittkortfakturaer før forfall.

 

«Dette indikerer en positiv utvikling, men vi må ikke la oss lure. Ser vi nærmere på tallene har vi fremdeles en vekst i forbrukslån og forfalt kredittkortgjeld som kan føre til gjeldsproblemer for flere» sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregistreret.

Markant vekst i lån uten sikkerhet over de siste årene

Rentebærende usikret gjeld utgjorde i 2019 svimlende 149 Mrd. kr, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Hele 29% over 18 år hadde usikret gjeld.  Per idag ligger den totale usikrede gjelden på litt over 151 Mrd, noe som viser at den samlede usikrede gjelden har hatt en konsekvent økning hvert år. Ifølge Norges Bank ligger gjeldsbelastningen til husholdningene nært et rekordhøyt nivå grunnet faktorer som økt inflasjon og skyhøye energipriser.

Oppgang i forbrukslån og kredittlån

Flere har behøvd ta forbrukslån eller kredittlån for å klare av hverdags økonomien. Andre har tenkt strategisk og tatt lån for å handle billigere under black week, og nedbetalt dette i desember før forfall. Det kan være mange grunner til å ta et lån. Først må du vurdere om du har råd til å ta et lån? Ikke minst, kan du betale tilbake lånet innen betalingsfristen? Uansett om det er et kredittlån eller billigste forbrukslån er det viktig å kunne betale tilbake lånet i tid, så du slipper å havne i en gjeldsfelle.

Fordeler og ulemper med et lån uten sikkerhet

Vurderer du å ta nytt lån er det et stort lånemarked og mange långivere som er villige til å tilby et lån uten sikkerhet. Hvordan finner du långiveren som kan gi deg det gunstigste lånet i henhold til din økonomi? Det er lurt å søke og sammenligne så mange lånetilbud som mulig for å finne det beste lånet med de gunstigste vilkår. Et bra sted å begynne er sammenligningstjenester som lister de beste långiverne som tilbyr lån uten sikkerhet. Det er også lurt å bruke lånemeglere som hjelper deg samle mange lånetilbud gjennom sine samarbeidspartnere.

Fordeler med lån uten sikkerhet?

  • Du trenger ikke stille med pant i bolig eller eiendom
  • Du kan fritt disponere pengene til det du vil
  • Kan låne opptil 600 000 kr
  • Nedbetalingstid 1-5 år
  • Du kan betale ned lånet når du vil uten ekstra kostnader

Ulemper med lån uten sikkerhet?

  • Høyere renter enn lån med sikkerhet
  • Kortere nedbetalingstid
  • Mange små lån kan bli dyrere i lengden

Viktig å tenke på før du tar et lån uten sikkerhet

Det er bra å skaffe seg full oversikt over de ulike låneformene og veie fordeler og ulemper mot hverandre før du velger den låneformen som passer deg. Slik kan du være sikker på å ha tatt det beste valget i henhold til din privatøkonomi.

 

Viktige faktorer som spiller inn når du skal ta et lån uten sikkerhet, er lånebeløpet, hvor kort eller lang nedbetalingstid du vil ha på ditt lån, samt hvordan din privatøkonomi ser ut. Det er også viktig å sammenligne så mange långivere som mulig, slik at du kan finne forbrukslån lavest rente og gunstigste vilkår for deg.

Hva er et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet betyr at du ikke behøver å stille med sikkerhet i bolig eller eiendom. Pengene kan fritt brukes til hva du vil, og de låses ikke til et spesifikt formål som f.eks., et billån kan kun brukes til å kjøpe bil, eller et boliglån kan kun benyttes til kjøp av bolig. Det er mange ulike låneformer som betegnes som lån uten sikkerhet, som f.eks. forbrukslån, kredittlån, mikrolån, SMS lån, blanco lån osv.