Slik bør du prioritere feriepenger og skattepenger

Mange får ekstra penger inn på kontoen nå

Sommertid betyr feriepenger, og mange får også igjen skattepenger. Da kan kontoen brått bli veldig full, og det er lett å la seg friste til å bruke pengene på alt som er gøy, men hverdagen kommer fort tilbake. Det er smart å prioritere bruken av disse pengene riktig. Poenget med feriepenger er at du skal ha inntekt i ferien, og det ligger også i navnet at du skal kunne ha det litt ekstra koselig når du først har ferie. 

Mange låner til ferien

Det er ikke uvanlig at nordmenn benytter seg av forbrukslån for å kunne reise dit man vil. Dette går så lenge man har kontroll og råd til det, men mange opplever at det kan bli vanskelig å nedbetale lånet når ferien er over og hverdagen er tilbake. Ikke glem at ferien er over på noen uker, men forbrukslån kan du ha over flere år.

Ønsker du å unngå en sommer på dyr kreditt, bør du ta høyde for feriepengene dine når du planlegger årets reise. Regn deg frem til hva du får, og sett opp et feriebudsjett. Vet du at du har planlagt en litt dyr reise, bør du begynne å sette av penger til dette på et tidlig tidspunkt.

Derfor bør du planlegge hva feriepengene og skattepengene skal brukes til, slik at du ikke går på en smell og angrer når høsten kommer. Her er noen tips til hva det kan være lurt å bruke pengene på:

5 tips til bruk av feriepenger og skattepenger

  • Betal ferien med feriepengene dine, men sørg for at ferien matcher det du får i feriepenger. Planlegg en ferie som passer med din økonomi.
  • Betal ned på gjeld, spesielt såkalte sms lån med høye renter. Dette bør alltid prioriteres.
  • Skylder du venner og familie penger, bør du benytte anledningen til å betale tilbake nå.
  • Sett av sparepenger til ting du ønsker deg, eller til fremtidige mål.
  • Fyll opp bufferkontoen.

Prioriter gjelden din

De som har skattepenger til gode får ofte dette utbetalt før sommeren. Uavhengig av hvor mye du får, lønner det seg å prioritere gjelden din de månedene hvor du får ekstra penger inn på kontoen.

Nordmenn ligger på verdenstoppen i samlet gjeld, og vi tar spesielt opp mye forbrukslån. Forbrukslån har ofte høye renter, og mange har endt opp i vanskelige situasjoner på grunn av misligholdt gjeld.

Nordmenn betaler mest ned på gjelden sin i løpet av sommermånedene. Prioriterer alltid gjeld med høyest rente, eller som det har blitt inkasso på. Skylder du venner og familie penger, kan det være lurt å lage egne avtaler om nedbetaling med dem.

Unngå blåmandag

Sommeren skal nytes, men etter sommeren kommer høst og hverdagen kan bli tung om lommeboken er tom. Har du mulighet til det, anbefales det at du bygger opp en bufferkonto eller lignende sparekonto. Da har du noe å gå på, i tilfelle økonomien blir trangere utover året. Har du en buffer, vil du også slippe å ta opp forbrukslån dersom det skulle dukke opp uforutsette utgifter.

Det lønner seg med andre ord å bruke feriepenger og skattepenger på å booste økonomien din.