Smålån uten sikkerhet, lån opptil 150 000 kr. Sammenlign flere tilbydere her, Oppdatert mars 2022.

Hos oss kan du sammenligne smålån fra ulike tilbydere så du får det tilbudet som passer deg best.

Oppdatert 11.5.2022

Tjenesten sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet.

Renten er individuell og du må sende inn lånesøknad for å få nøyaktig rente.

Tjenesten er gratis og uforpliktende

Velg ønsket lånebeløp:

kr
1 000 kr 150 000 kr
Bank/lånetilbyder
Lånesum
Effektiv rente
Alder
Utbetaling
Smålån opptil 150 000 kr. Finn laveste rente - Mai 2022
Espen Flaa Nilsen | 4. mar 2022

Fordeler med smålån

Smålån er som regel på mellom 5 000 og 70 000 kroner. Det er et lite lån uten sikkerhet. Dette betyr at du kan låne penger uten å stille med bolig eller annet som sikkerhet. Et smålån uten sikkerhet kan gi deg økonomisk frihet når du trenger det, og du kan bruke pengene på akkurat det du vil.

Fordeler med smålån

 • Du trenger ikke pantsette noe du eier
 • Økonomisk frihet når du har behov for det
 • Bruk pengene til hva som helst

Vanlige grunner til å ta opp et smålån

 • Oppussing i hjemmet
 • Utgifter som oppstår plutselig
 • Refinansiering av gjeld

Hva er sikkerhet?

Sikkerhet, også kalt pantsetting, er noe du stiller med for å gi utlåneren en trygghet. Det er nemlig alltid en viss risiko for at utlåneren ikke får tilbake pengene sine. Sikkerhet senker denne risikoen. Dermed kan man få låne mer penger til lavere rente ved å pantsette.

Ulemper med sikkerhet

Problemet er at hvis du ikke eier bolig, bil eller lignende, og ikke har mulighet til å kjøpe det for øyeblikket, blir det umulig å ta opp slike lån. Da er det heldig at det finnes forbrukslån eller smålån. Her kreves det verken at du eier eller har tenkt til å kjøpe noe du kan pantsette. Dette gjør at flere kan oppleve den økonomiske friheten som kommer med et lån – uansett hvilken økonomisk situasjon de har.

Ulemper med smålån

Smålån har noen ulemper du må være klar over

Det finnes også ulemper med smålån. Ettersom långiverne ikke krever sikkerhet, må de heve renten noe for å senke risikoen ved å låne ut. Både beløp og nedbetalingstid er også mindre enn et lån med sikkerhet, som for eksempel et boliglån.

Ulemper med smålån:

 • Høyere rente enn boliglån
 • Mindre beløp enn boliglån
 • Kortere nedbetalingstid enn boliglån

Dersom du ønsker å kjøpe din egen bolig, er det ikke smålån du skal se på. Hvis du derimot trenger et mindre beløp, kan dette være akkurat det du er ute etter. Hos oss kan du sammenligne ulike tilbydere så du får det beste tilbudet på smålån i Norge. Dette betyr beste vilkår, laveste rente og lengste nedbetaling for deg.

Kan du få lån på dagen?

Nei, lån på dagen, forbrukslån på dagen, låne penger på dagen eller smålån på dagen finnes ikke, men du kan få svar i løpet av et par virkedager. Dette er praktisk ved plutselige behov – kanskje du må reparere bilen eller vaskemaskinen? Du får altså ikke lån dagen, men smålån uten sikkerhet har kortere behandlingstid enn for eksempel boliglån. Som regel vil du ha pengene når du trenger dem.

Derfor finnes ikke lån på dagen

Lån på dagen finnes ikke. Allikevel hører man begreper som “smålån på dagen”, “lån på dagen uten kredittsjekk” og “forbrukslån på dagen”. Til og med “lån på timen” og “smålån på timen” brukes. Slike tilbud er ulovlige å markedsføre.

Før kunne man søke om å låne penger på dagen. For eksempel kunne mange svenske banker tilby såkalte SMS-lån. Her brukte man SMS til å søke og akseptere lån, og fikk så å si lån på timen. Långivere og banker som tilbyr denne typen lån i dag, bryter faktisk loven.

Med slike tilbud var det mulig å få lån på dagen, men da måtte man også svare raskt. “Lån på timen”, “smålån på timen” og “forbrukslån på dagen” betydde at man både måtte søke og svare på timen. Med et lån trenger man god tid før man bestemmer seg. “Smålån på timen” og lignende oppfordret til forhastede beslutninger.

Derfor er ikke “forbrukslån på dagen” og andre slike tilbud lov lenger. Hos oss kan du sammenligne långivere så du får det beste tilbudet på smålån i Norge. Du får kanskje ikke lån utbetalt på dagen du søker, men du vil få svar i løpet av et par virkedager. Tilbudet er i så fall uforpliktende og gyldig i 30 dager.

Dette betyr lån på dagen nå

Dersom man snakker om lån på dagen, forbrukslån på dagen eller låne penger på dagen nå, betyr det som regel et mindre beløp hvor du får svar i løpet av få virkedager. Da har du som regel pengene når du trenger dem. Dersom du bruker BankID til å signere kan du få ditt lån utbetalt på dagen du får svar.

Vanlige grunner til å ta opp smålån uten sikkerhet

Et smålån er et lite lån uten sikkerhet. Derfor kan du bruke det til nøyaktig hva du vil. Med andre ord er det mange gode grunner til å søke. Under gir vi deg de vanligste årsakene til å låne penger.

Oppussing i hjemmet

Mange vil låne penger for å pusse opp hjemme. Nordmenn er svært glad i å pusse opp, enten det er et nytt sted man har flyttet til, et sted man har bodd lenge eller et sted man snart skal flytte fra. Det kan være dyrt å gi boligen en makeover. Da er det praktisk å søke om et lån uten sikkerhet.

Med et slikt lån kan du få råd til det ekstra strøket med maling, det nye settet med fliser til badet eller den ekstra kostnaden du fikk når du måtte legge nye sikringer fordi den nye varmtvannsberederen var større enn den gamle. Vi har alle vært der. Oppussing er overraskende dyrt, og hvert år bruker vi nordmenn faktisk hele 94 milliarder kroner på å pusse opp.

Plutselige utgifter

Utgifter og kostnader dukker opp når du minst venter det. Mange har en bufferkonto i tilfelle uhellet er ute, men i blant er ikke bufferen nok – og som kjent kommer uhell sjelden alene. Før du vet ordet av det er vaskemaskinen kaputt samme uka som fryseren ble ødelagt. Da kan et lån uten sikkerhet være redningen.

Ideelt sett ønsker du kanskje et lån på dagen, men som regel vil du klare deg noen virkedager uten for eksempel vaskemaskinen. Dersom du søker et smålån uten sikkerhet, vil du få svar i løpet av et par virkedager. Pengene kan du bruke for å dekke de uforutsette utgiftene. Du kan få bilen på verksted, få byttet ut fryseren, få reparert vaskemaskinen eller fikse hva enn annet som har gått galt.

Refinansiering av gjeld

Refinansiering betyr at du samler kreditt og gamle lån i et nytt lån. Det høres kanskje selvmotsigende ut å ta opp mer gjeld for å bli kvitt gjeld, men du kan faktisk spare stort på refinansiering. Da blir gjelden lettere å betale tilbake, du får mer økonomisk frihet og en bedre privatøkonomisk fremtid.

Derfor er gjeld dyrt:

 • Kredittkort har skyhøye renter. Dersom du ikke betaler ned gjelden umiddelbart, fortsetter den bare å vokse.
 • Hvis du har flere lån, har du sikkert betalt samme kostnad flere ganger. Etableringsgebyr, for eksempel.
 • Mange fakturaer i uka gjør det vanskelig å få oversikt over økonomien. Da er det lett å bomme på en betaling, noe som kan føre til purregebyr og inkasso.

Derfor sparer du penger på å refinansiere:

 • Du kan få en lavere rente. Da betaler du mindre hver måned, og kan lettere betale ned gjelden.
 • All gjeld blir samlet i samme lån. Da slipper du å betale samme kostnader flere ganger.
 • Med bare ett lån for du også bare én faktura. Da blir det lettere å holde oversikten og betale i tide.
Det kan være mye å spare på refinansiering. Dette er definitivt noe du bør vurdere hvis du har flere kredittkort med utestående regninger. Med et smålån kan du refinansiere gjeld opptil 70 000 kr. Dersom du har høyere gjeld, kan du vurdere å samle gjennom et ordinært lån uten sikkerhet på opptil 500 000 kroner.

Hva bør du tenke på før du søker?

En oversikt over hva du bør tenke over og sjekke før du søker smålån

Å ta opp smålån er ikke en avgjørelse du skal ta lett på. Det er viktig at du tenker deg godt om før du bestemmer deg for å låne penger. Som nevnt er dette en av grunnene til at man ikke kan søke lån på dagen. Du bør derfor følge rådene under før du søker.

Viktige ting å tenke på før du søker

 • Gjør deg kjent med renter
 • Sammenlign ulike tilbydere
 • Har du råd til å ta opp et smålån?

Gjør deg kjent med renter

Renter er prisen det koster for å låne penger, og det er viktig at du kan forskjellen på ulike typer renter. Du kan se på renter som en slags “leie”. Spesielt to typer renter er viktige å kjenne til. Under forklarer vi hva nominell rente, effektiv rente og individuell rente betyr.

Nominell og effektiv rente

Hva er nominell rente?

Nominell rente er grunnrenten til et lån. Dette tallet settes av långiveren, men følger også ofte verdensøkonomien. De fleste lån uten sikkerhet har nemlig en nominell rente som er flytende. Det vil si at den påvirkes av bevegelser i markedet.

På grunn av dette kan man få med seg både opp- og nedturer. Dersom du er heldig, kan du altså få en lavere nominell rente når markedet svinger. Samtidig kan du få en høyere rente når det går den andre veien. Man kan unngå dette ved å binde renten.

Hva er effektiv rente?

Effektiv rente er nominell rente pluss ekstra kostnader. Disse ekstra kostnadene er for eksempel etableringsgebyr, fakturaavgift og eventuelt andre kostnader. Når disse er lagt til, vil du se at effektiv rente er høyere enn nominell. For eksempel kan en nominell rente på 10 % gå opp til 13 % effektiv rente.

Hvor mye tallet øker med avhenger av antall ekstra kostnader, og hvor dyre disse er. Derfor er det dette det viktigste tallet for deg. Den effektive renten avgjør hvor mye du må betale for lånet. I tillegg til dette er den effektive renten individuell.

Hva betyr det at renten er individuell?

Renten din er individuell. Det betyr at den påvirkes av din økonomiske situasjon. Når du søker om lån hos en långiver, tar denne en kredittsjekk av deg. Det vil si å sjekke din inntekt, din gjeld, ditt boforhold og din livssituasjon for å finne ut om du kan betale tilbake lånet.

Basert på kredittvurderingen får du en individuell rente. Derfor vil du aldri kunne vite nøyaktig hva du får i rente før du har søkt. Husk at det er helt gratis å søke! Dersom du er interessert i å vite renten din, er det bare å sende en søknad.

Sammenligne ulike tilbydere

Som nevnt har lån uten sikkerhet høyere rente enn boliglån og andre lån med sikkerhet. Da er det viktig å finne tilbudet med lavest mulig rente. Spesielt hvis du låner penger til uforutsette kostnader du helst skulle vært foruten. Da vil du gjerne unngå enda flere kostnader knyttet til lånet.

Du får det beste tilbudet for deg ved å sammenligne lån hos oss. Slik vil du få de beste vilkårene, den laveste renten og en fleksibel nedbetalingstid. Du slipper å bekymre deg for enda flere kostnader midt i oppussingen, reparasjonene eller refinansieringen.

Har du råd til å ta opp et smålån? Du må også spørre deg selv om du kan ta opp et smålån. Husk at du må betale ned lånet etterpå. Her er det viktig at du har oversikt over økonomien din. Dersom du ikke har det fra før, kan dette være en god anledning til å sette opp et budsjett.

Du må finne ut:

Kan du betale et månedsbeløp pluss renter? Tåler du en potensiell økning i renten? Hva kan du eventuelt spare inn på for å få det til? Kan du betale ned gjeld før du søker om lån?

Se spesielt på det andre punktet. Som beskrevet over er renten som regel flytende, noe som betyr at den forandrer seg i takt med markedet. Dette kan som nevnt både føre til et billigere eller dyrere lån for deg – avhengig av hvilken vei markedet går. Det er derfor viktig at økonomien din tåler slike bevegelser på markedet.

Nå skal det sies at långiveren også stiller slike spørsmål under kredittsjekken. Du vil ikke få et lånetilbud om din økonomi ikke tåler at renten endrer seg. Ingen ønsker å opprette et smålån som ikke blir betalt tilbake. Det ville verken vært gunstig for deg eller långiveren.

Det er allikevel lurt at du tenker gjennom slike spørsmål før du søker. Da vil du være bedre forberedt på svaret fra långiveren, og vil i tillegg være godt forberedt til å starte på nedbetalingen. Dette vil gjøre lånet lettere å betale ned. Husk at et lån skal gi deg økonomisk frihet når du trenger det – ikke det motsatte.

Sammenlign smålån hos oss

Hos oss kan sammenligne ulike tilbydere og tilbud på smålån før du søker. Slik kan du finne det beste tilbudet for deg. Dette innebærer den laveste renten, de beste vilkårene og den lengste nedbetalingen. Da blir lånet billigst mulig.

Ønsker du økonomisk frihet? Da bør du sammenligne lån hos oss.

Vanlige spørsmål om smålån og lån på dagen

Hva er et smålån?

Dette er et lite lån uten sikkerhet. Størrelsen varierer litt fra tilbyder til tilbyder, men ofte er det mindre beløp mellom 5 000 og 70 000 kroner.

Hva er et lån uten sikkerhet?

Dette er et lån hvor det ikke kreves sikkerhet eller pant. Sikkerhet er noe du stiller med for å senke risikoen for utlåneren. Ved et boliglån stiller man med boligen som sikkerhet. Et lån uten sikkerhet passer for deg som ikke kan eller vil pantsette noe du eier for å ta opp lån.

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et annet ord for lån uten sikkerhet. Du kan bruke pengene på hva du vil, og det trenger altså ikke å være forbruksvarer. Dette er noen av de vanligste årsakene til at folk vil låne penger: oppussing i hjemmet sitt, betaling av uventede kostnader og refinansiering av gammel gjeld. Med et slikt tilbud får du økonomisk frihet når du trenger det.

Hvor mye penger kan jeg låne?

Dette avhenger av långiveren, men et smålån betyr som regel fra 5 000 til 70 000 kroner. Dette vil kunne dekke de fleste oppussingprosjekter og utforutsette utgifter. Du vil også kunne bruke det til å refinansiere gjeld, eller bruke det på noe annet du har lyst på. Et vanlig lån uten sikkerhet kan være på opptil 500 000 kroner.

Kan jeg få lån på timen?

Nei, du kan ikke få lån på timen. Dette er ikke lov å tilby ifølge norsk lov. Det ville uansett vært vanskelig å få til, da du må sende søknad, långiver må behandle den, långiver må gjennomføre kredittsjekk og du må signere et eventuelt tilbud. Å få gjennomført alle disse trinnene på én time er urealistisk.

Du bør uansett ta deg god tid til å tenke deg om før du søker og aksepterer et lån. Du kan få penger i løpet av noen virkedager med smålån i Norge.

Kan jeg få lån på dagen?

Nei, du kan ikke få lån på dagen i Norge. Dersom det har oppstått et plutselig behov, kan du søke om smålån. Da er det mulig at du kan få ditt lån utbetalt på dagen du får svar. Det gir deg som regel pengene på konto når du trenger dem.

Kan jeg få smålån på dagen?

Nei, smålån på dagen er ikke lov å tilby, men du kan få smålån i Norge på et par virkedager. Husk allikevel at dette er en viktig avgjørelse, og du ikke bør søke om eller akseptere et tilbud før du har tenkt deg godt om.

Hva er nominell rente?

Nominell rente er renten før du legger til eventuelle avgifter og kostnader. Dette tallet oppgis i prosent. Långiveren eller banken bestemmer renten, men den er også “flytende”. Dette vil si at den beveger seg med og følger markedet.

Derfor kan du være både uheldig og heldig med renten din. På et tidspunkt kan du få en ekstra god rente, men året etter kan markedet ha forandret seg. Da kan du få en dårligere rente. Med andre ord kan du få med deg både opp- og nedturer i verdensøkonomien.

Man kan unngå dette ved å binde renten. Hør med din långiver dersom du har lyst til å gjøre dette. Det kan være lurt hvis du vil ha en forutsigbar nedbetaling, men husk at du kan gå glipp av en lav rente dersom markedet endrer seg. Her vil dine preferanser og behov avgjøre.

Hva er effektiv rente?

Effektiv rente er nominell rente pluss ekstra kostnader. For eksempel krever mange utlånere en avgift ved etablering, et gebyr for å bruke faktura og selvsagt et purregebyr om du ikke betaler i tide.

Slike ekstra kostnader gjør at prosenten du må betale blir høyere enn grunnrenten. Eksempelvis kan tallet øke fra 9 % til 12 %. Økningen avhenger av hvor mange ekstra kostnader en utlåner har – samt prisen på disse. Effektiv rente avgjør hvor mye du må betale for å låne penger.

Hvor mye må jeg betale i måneden?

Månedsbeløp vil variere fra lån til lån og fra tilbyder til tilbyder. Derfor er det vanskelig å si noe generelt om hvor mye du må betale i måneden. Det er allikevel de samme faktorene som avgjør hvor mye du må betale. Disse faktorene er: størrelsen på lånet, renten du får og nedbetalingen.

Et stort lån krever også større betalinger. En høy rente gjør totalkostnaden større, og gjør dermed også månedsbeløpene større. En kort nedbetaling betyr også høyere månedsbeløp.

Hva er SMS-lån?

Et “SMS lån”, eller “SMS-lån”, var et tilbud som var populært i Sverige på starten av 2000-tallet. SMS lån kom aldri til Norge. Etter lovendringer finnes ikke SMS-lån i Sverige lenger.

Tilbudet gikk, som navnet tilsier, ut på at man kunne låne penger via SMS. Det vil si at man både søkte om lånet, fikk tilbudet og aksepterte det via SMS. I tillegg ble man oppfordret til å ta raske beslutninger for å få pengene raskest mulig. Med andre ord oppfordret tilbyderne til forhastede beslutninger.

Nettopp derfor er denne typen tilbud i dag ulovlig i Sverige, og de kom heller aldri til Norge. Det er viktig at man tar seg god tid når man skal låne penger. Det betyr god tid til å vurdere ulike tilbydere og tilbud før man søker, og god tid før man aksepterer et eventuelt tilbud. I tillegg er det viktig at tilbudet ikke er bindende.

Alle tilbyderne du kan sammenligne på våre sider følger disse reglene. Det er derfor trygt å sammenligne tilbud via oss.

Kan jeg ikke bare bruke kredittkortet?

Du kan bruke kredittkort på mindre beløp, men du bør huske å betale ned beløpet innen fristen. Alle kredittkort har en rentefri periode. Denne varierer mellom ulike kort, men som regel ligger den på rundt 45 dager. Altså slipper du å betale renter på beløpet du “låner” hvis du betaler før det er gått 45 dager.

Etter dette vil du få renter, og disse kan være svært dyre – også dette avhenger av hvilket kort du har. Dersom du vet at du trenger et stort beløp, eller at du trenger litt tid på nedbetalingen, kan det være bedre med et lån. Dersom du er helt sikker på at du kan betale ned summen i løpet av den rentefrie perioden, og bare trenger noen få tusen, kan et kredittkort være bedre egnet. Vurder selv hva som passer dine behov og din økonomiske situasjon best.

Det er samtidig viktig å huske på at et kredittkort – selv et kort du ikke har brukt penger på – regnes som gjeld. Du bør altså passe deg for å søke om høy kredittgrense i tilfelle du trenger penger i fremtiden. Ettersom en kredittgrense regnes som gjeld, vil dette kunne gjøre det vanskeligere for deg å ta opp andre typer lån i fremtiden. Det er med andre ord verdt å tenke litt på det før du øker kredittgrensen din.

Hva er kredittvurdering?

En kredittvurdering, kredittkontroll eller en kredittsjekk brukes av långivere for å finne din evne til å betale tilbake lånet. Resultatet av en slik vurdering gir deg en kredittscore eller kredittrating. Tallet forteller långiver om du kan betale ned lånet, om du tåler en endring i renten og hvor god økonomi du har. Dersom du har sterk økonomi, kan du bli tilbudt en lavere rente.

Under en kredittvurdering sjekker långiveren din inntekt, din totale gjeld, din betalingshistorikk, ditt boforhold og din livssituasjon. Her er det altså mange faktorer som spiller inn. Dersom du har stabil inntekt, lite gjeld og ingen betalingsanmerkninger, øker sannsynligheten for at du får et tilbud. Hvis du søker sammen med en annen øker også sjansene.

Lån uten kredittsjekk er ulovlig i Norge. Lånegiver er pliktig til å undersøke lånetakers kredittverdighet gjennom Finanslovens paragraf 46b. Dette betyr at å tilby lån på dagen uten kredittsjekk er ulovlig i Norge.

Hvordan kan jeg forbedre kredittscoren min?

Er du ikke fornøyd med utfallet av kredittvurderingen? Eller tror du at du bør øke kredittscoren din før du søker? Da er det flere grep du kan gjøre:

 • Øke inntekten
 • Betale ned utestående gjeld
 • Fjerne eventuelle betalingsanmerkninger
 • Senke kredittgrensen din

Som regel må du gjennom forhandlinger med sjefen før du kan tjene mer på jobben din, men du kan også ta en ekstrajobb for å øke inntekt. Du kan betale ned utestående gjeld gjennom refinansiering. Kredittgrensen på kredittkortet teller som gjeld – selv om du ikke har kjøpt noe med kortet – og du bør derfor vurdere å senke grensen om du ikke bruker kortet mye. Du kan få oversikt over gjelden din ved å logge deg inn i Gjeldsregisteret.

Søk lån gjennom en låneagent - det er gratis og uforpliktende

Når søker om lån kan det lønne seg å bruke en låneagent. De hjelper deg med søknaden slik at sjangsen for å få et lån blir bedre og de finner et lån som passer deg best. Låneganten sine tjenester er gratis og uforpliktene for deg som bruker.

Vi sammenligner kun banker som er lisensierte finans – og kredittselskaper regulert av Finanstilsynet.

I denne artikkelen
 • Fordeler med smålån
 • Fordeler med smålån
 • Vanlige grunner til å ta opp et smålån
 • Ulemper med smålån
 • Kan du få lån på dagen?
 • Derfor finnes ikke lån på dagen
 • Dette betyr lån på dagen nå
 • Vanlige grunner til å ta opp smålån uten sikkerhet
 • Oppussing i hjemmet
 • Plutselige utgifter
 • Refinansiering av gjeld
 • Derfor er gjeld dyrt:
 • Derfor sparer du penger på å refinansiere:
 • Hva bør du tenke på før du søker?
 • Viktige ting å tenke på før du søker
 • Gjør deg kjent med renter
 • Sammenligne ulike tilbydere
 • Hva er SMS-lån?
 • Kan jeg ikke bare bruke kredittkortet?
 • Hva er kredittvurdering?
 • Hvordan kan jeg forbedre kredittscoren min?