Vinterferie – en dyr affære? 

Hjemme eller utlandet?

Vinterferien ersnart her, og den norske vinteren byr på fantastiske opplevelser. Det er ikke uvanlig å reise utenlands i vinterferien, enten om det er for en herlig skiferie eller for å komme seg til varmere strøk, men dette kan fort bli dyrere enn planlagt med reisekostnader, bo– og matkostnader. Særlig i disse dager når alt har blitt dyrere. Mange sitter igjen med overtrukne kredittkort, mens andre tar forbrukslån for å finansiere vinterferien. Det kanskje du ikke behøver å gjøre om du velger Norge som destinasjon og gjør grundig planlegging. 

Det er mye gøy å finne på i Norge

Heldigvis behøver du ikke dra langt for å ha det gøy. Det er masse du kan finne på med familien i Norge, som verken koster skjorta og som er morsomt for både store og små. Det finns mange perler innenfor landegrensen, som kan koste mindre enn utenlandsreisen, og som lar deg nyte Norge på sitt beste.

Favoritter i Norge

Listen er lang, men for å nevne noen populære aktiviteter i Norge, bør du i alle fall engang se Nordens vakreste lyshow, nemlig nordlyset. Det er et spektakulært naturfenomen som bør oppleves, gjerne med en guidet tur. En annen stor opplevelse i nord er vintersafari, eller hvorfor ikke ta en hvalsafari eller se kongekrabber på nært hold.

Kanskje ta en guidet tur for å oppleve den majestetiske moskusoksen på nært hold. Hva med en vinter fjord safari i Nerøyfjorden eller Geirangerfjorden som også er med på UNESCO’s verdensarvliste på grunn av det unike og vakre naturlandskapet. Andre fantastiske desinasjoner er en vintertur til Trolltunga. Også OL anlegget i Lillehammer er verdt et besøk, her kan du også gå skirenn og prøve deg på olympiske aktiviteter.

Ski hører vinteren til

Norge har mange fantastiske alpinanlegg og milelange langrennsløyper du kan nyte med familien. Vinterferien er perfekt for å gå på ski og være ute i naturen. Passer du i tillegg på å låne utstyr i stedet for å kjøpe, kan du gjøre turen mye billigere for familien. Det finns organisasjoner over hele Norge som tilbyr utleie av skiutstyr gratis.

BUA er en slik organisasjon som låner ut utstyr til sport og friluftsliv i over 200 norske kommuner. Fnugg er en annen bra side, hvor du kan se over 130 alpinanlegg fra hele landet med relevant informasjon over anlegget, ski og værforhold så du kan sammenligne og planlegge ferien enklere.

Kjelkekjøring er ingen lek, eller?

Kjelkekjøring en av de mest populære vinter aktivitetene på Lillehammer, hvor du suser ned på kjelken på en strekning over 1 km. Du kan også ta alt opp til elitenivå med Lillehammers Olympiske bob og akebane der du kan velge blant skeleton, en type kjelkekjøring med fart opptil 70 km/t.

Har du mindre barn rekker nærmeste akebakke til å ha det gøy med familien, og hvorfor ikke avslutte kvelden med mat rundt bålet.

Andre aktiviteter i vinterferien

Isfiske er en opplevelse og lykkerus for mange som får sin første fangst. Snøskuterturer, eller vinterturer med kajakk kan være spennende. 

Er det dårlig vær kan du finne på mye aktiviteter inne også. Det finns mange innendørs aktivitetsparker der du kan få utløp for adrenalinet. På den andre siden kan du også benytte vinterferien til å utvide dine kunnskaper ved å ta med familien til interaktive tekniske museer med spennende eksperimenter som hele familien kan være med på. Eller hvorfor ikke lære å kjenne naturen bedre å dra til akvarier eller dyreparker for en minnerik opplevelse.

Alle aktiviteter behøver ikke koste, og det finns mange morsomme aktiviteter å finne på med familien helt gratis. Alt fra snøhyttebygging, skirenn og grilling i skogen. Ta med familiens yngste å let etter dyrespor i skogen, lage vakre iskuler ved å fylle ballonger med farget vann, her er det faktisk kun fantasien som setter grenser. Gratis er ofte best – hovedsaken er at man er sammen med familien og venner.