Bertine jaxx

Popstjerna Bertine Zetlitz konverterer til jazz og poesi.

- Nå kan jeg endelig bli framstilt slik jeg gjerne vil, sier Bertine Zetlitz (26).

I dag skal hun servere både jazz og poesi under Poesioasen på Kongsberg Jazzfestival. Hun gleder seg til å lese fra boka si. For da slipper hun å være morsom mellom låtene.

- Hvorfor vil egentlig popdama Bertine Zetlitz lese poesi på en jazzfestival?

- Dette er en bonus for meg. Jeg får rom til å servere mer av meg selv. Det henger jo sammen. Du kan på mange måter si at boka er en skriftlig fortolkning av plata.

- Vi søker etter skribenter som har et forhold til musikk, og vi synes Bertine er et spennende navn, sier daglig leder for Kongsberg Jazzfestival, Tore Flesjø.

Bertine har to kritikerroste album på samvittigheten, og flere kreative ben å stå på. Hun fikk både medfart og lovord for debutromanen «Og dagen inntil nå er god», og har i vår vært en gjenganger på plakaten til norske jazzfestivaler. Tid til en nylig avsluttet popturné har det også blitt. Hun røper at materialet til neste album er klart, og at hun går i studio på sensommeren. Og hun ser ikke bort fra at det blir flere bøker.

Men helga skal hun tilbringe på Quartfestivalen.

- Hvordan omstiller du deg fra poesi og jazz til Quartfestival?

- Jeg er jo popartist, og er lykkelig hvis jeg finner noe av meg selv på scenen. Da holder jeg fast ved det, og putter ikke harddisken tilbake selv om vi skal til Quart.

Bertine har vært litt nervøs for sin jazzpoetiske debut. Den etter hvert så erfarne artisten forteller at publikum på jazzfestivaler lytter mer enn publikum på popkonserter.

- Jeg er egentlig glad for å få litt nerver igjen etter så mange spillejobber. Publikum på jazzfestivalene hører så nøye etter. Og det er jo mye skumlere enn å spille på en studentkro. Men jeg føler likevel ikke at det er for høye forventninger. Jazzen er mer åpen for personlige uttrykk.

Men Bertine har likevel såpass nerver at hun må øve litt på hjemmebane.

- Jeg skal forberede meg på høytlesningen, ja.

Bertine Zetlitz spiller på Howlidgården under Kongsberg Jazzfestival i dag klokka 15.00.

Programmet for resten av festivalen kan du lese på Dagbladet.no/manual

ÆRLIG, NÅ: Bertine Zetlitz innrømmer at hun aldri tidligere både har lest og sunget fra scenen. Men det skal hun gjøre i dag - under Kongsberg Jazzfestival.
ÆRLIG, NÅ: Bertine Zetlitz innrømmer at hun aldri tidligere både har lest og sunget fra scenen. Men det gjorde hun i dag - i Poesioasen under Kongsberg Jazzfestival. Og var svært fornøyd med resultatet.