Dette må du vite før du kjøper barnepulk

Det er viktig å tenke på tryggheten til den som ligger i pulken, den som drar og alle de andre i skiløypa.

PÅ TUR MED PULK: Mange har med seg barn i pulk i skiløypene, og det er nok en del som også vurderer å kjøpe pulk til påskeferien. Derfor har Dinside laget en guide for kjøp og bruk av pulk. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
PÅ TUR MED PULK: Mange har med seg barn i pulk i skiløypene, og det er nok en del som også vurderer å kjøpe pulk til påskeferien. Derfor har Dinside laget en guide for kjøp og bruk av pulk. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.Vis mer

Skisporene ligger som trikkeskinner innover i marka flere steder i landet, og løypene er fullstappet at skiglade folk i helgene.

Har du små barn som ikke kan gå på ski selv, vurderer du kanskje å ta dem med på skituren i en pulk, slik at du som forelder i alle fall kan nyte en deilig skitur.

Og, når det gjelder kjøp og bruk av pulk til å ha barn i, melder det seg gjerne en del spørsmål. Dinside har derfor stilt noen av disse til et knippe eksperter, for å sikre deg, barnet og alle de andre i løypa en trygg, fin skitur.

Hvilke pulker finnes?

Det finnes hovedsakelig to typer pulker til å ha barn i:

  • Vanlig barnepulk, fra for eksempel Fjellpulken og Norpulk.
  • Sykkel- og joggevogner hvor hjulene kan erstattes med skisett om vinteren, slik som Nordic Cab Explorer og Thule Chariot Cross.

Det er forskjellig pris på de ulike pulkene. Her får du et lite utvalg priseksempler:

Men, ifølge Håkon Dahl, aktivitetssjef i Skiforeningen, kan du med fordel kjøpe barnepulk brukt, og dermed spare masse penger.

Hvilken pulk skal jeg velge?

Dahl påpeker videre at det er flere hensyn å ta når du skal kjøpe pulk, blant annet hva slags turer du skal gå, hvor mye bagasje du skal ha med, hvor gammelt barnet er og om du er vant til å gå med pulk eller ei.

Kanskje foretrekker du en liten pulk du kan få plass til i skiboksen, eller en større variant du kan bruke som pulk om vinteren og som løpe- eller sykkelvogn om sommeren.

- Det er mange pulk-varianter på markedet, og det kan være lurt å teste flere pulker før du kjøper. Lån av noen du kjenner og finn ut hvilken pulk som dekker familiens behov. Pulken skal også være behagelig å trekke, sier Dahl til Dinside.no.

I desember 2017 testet Turistforeningens medlemsmagasin Fjell og Vidde seks «pulker til poden». De konkluderte med at Fjellpulken Classic var best i terreng, Fjellpulken med racerski var best i løypa og Norpulken ga mest for pengene.

Dag Ulven, daglig leder i Fjellpulken, forteller at de får flere tilbakemelding på at deres pulker er et godt valg for folk som går mye på ski. Den lager visstnok en fin «kuppel» rundt barnet, og gir god beskyttelse.

Hvordan setter jeg sammen pulken?

Det følger bruksanvisnig med når du kjøper pulk.

Ulven i Fjellpulken viser også til en instruksjonsvideo de har lagt ut på Youtube, som viser hvordan du gjør deres klassiske barnepulk klar til tur.

FRA BRUKSANVISNING: Fjellpulken har forklaringer på hvordan du monterer deres barnepulk med både tekst og bilder. Foto: skjermdump.
FRA BRUKSANVISNING: Fjellpulken har forklaringer på hvordan du monterer deres barnepulk med både tekst og bilder. Foto: skjermdump. Vis mer

Hva må jeg gjøre med pulken før skituren?

I bruksanvisningen til Fjellpulken oppfordres du til å sjekke fester og reimer i pulk og drag før skituren. Du bør også bruke en isolerende matte i bunnen av pulken, samt babypose eller tilsvarende. Barnet skal ha det varmt og godt, men ikke for varmt.

- Én av de vanligste feilene folk gjør er at de kler barnet for lite, eller for mye, når det skal ligge i pulk. De går også for lange turer og gjør turen lite gledelig for barnet. Det er viktig å sjekker til barnet ofte underveis, sier Ulven til Dinside.no.

Han understreker at mange tar med barn i pulk for tidlig. Barnet må være minst seks måneder gammelt før sin første tur i pulk, slik at det har utviklet en viss muskulatur, som stødig rygg og hode, samt er litt mer rustet til å gi uttrykk for misbehag.

Du må også kontrollere at sikkerhetsbeltet har passe tilstramming omkring barneposen. Armene må være fri, men utvendig beskyttet av pulktrekket, understreker Ulven.

Og etter skituren?

De fleste barnepulker er solide og kan brukes i flere år. Det er også noe av grunnen til at de kan kjøpes brukt og selges videre når barnet er gammelt nok til å gå på ski selv.

Når det gjelder vedlikehold, anbefaler Fjellpulken at pulken bør snus opp ned for tørking etter skiturene.

Ved vask av trekket, kan pulken brukes som «badekar» og fylles med vann. Bruk mildt vaskemiddel og temperatur 30 grader. Etterpå bør pulken vendes for tørking.

Ved etterimpregnering brukes impregnering for bomullsduk på svamp eller sprayflaske, mens skroget rengjøres effektivt med skirens eller Jif.