Kjeftet på fireåring

Skiløpere refset Marléne Edins fire år gamle sønn fordi han gikk på «feil side» av skisporet. - Unødvendig, mener trebarnsmoren.

BLE KJEFTET PÅ: Marléne Edin reagerte da en voksen skiløper kjeftet på hennes fire år gamle sønn i skiløypa. Foto: Privat
BLE KJEFTET PÅ: Marléne Edin reagerte da en voksen skiløper kjeftet på hennes fire år gamle sønn i skiløypa. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg tenker det er unødvendig å kjefte på en liten fireåring som prøver å lære seg å gå på ski, forteller Marléne Edin til Dagbladet.

UNØDVENDIG: Marléne Edin mener man må vise ekstra hensyn til de små i skiløypa. Foto: Privat
UNØDVENDIG: Marléne Edin mener man må vise ekstra hensyn til de små i skiløypa. Foto: Privat Vis mer

Trebarnsmoren reagerer på hvordan hennes fire år gamle sønn ble kjeftet på av en voksen skiløper, fordi han rant ned en bakke på venstre side av skiløypa, under en skitur ved Frognerseteren i Oslo.

- Bare fire år

- Vi kjørte ned en bratt bakke, der det bare var skispor på venstre side av skiløypa. Ettersom sønnen min ikke helt har lært seg å svinge og stoppe så godt ennå, så våget jeg ikke å la sønnen min stå ned på utsida av sporet.

- Han er jo bare fire år og det er andre gangen han går på langrenn, så han er jo helt nybegynner.

- Det er høyretrafikk!

Men på bunnen av bakken møtte Edin og sønnen noen skiløpere som ikke var enige med hennes beslutning om å la fireåringen renne ned på venstre side.

- Han er tøff og setter fart, og når bunnen helt smertefritt. Men idet vi skal gå ut av sporet så er det noen som kommer forbi kjefter til minn lille sønn: «Det er høyretrafikk her i Norge!». Det var spesielt måten hun sa det på som fikk meg til å reagere.

VIS FORSTÅELSE: I et innlegg på Facebook fortalte Marléne Edin om sin opplevelse i skiløypa og ba skiløpere om å vise forståelse for de minste Foto: Skjermdump/Facebook
VIS FORSTÅELSE: I et innlegg på Facebook fortalte Marléne Edin om sin opplevelse i skiløypa og ba skiløpere om å vise forståelse for de minste Foto: Skjermdump/Facebook Vis mer

- Jeg ble først litt satt ut, men så snur jeg og spør: «er dette virkelig nødvendig?». Hun hadde selv med seg barn, så jeg hadde trodd hun ville vist litt forståelse for at sønnen min hadde behov for å bruke sporet.

- Leit

Løypeansvarlig i Skiforeningen, Birgitte Giæver, er klar i sin oppfordring til skiløpere og andre som ferdes i marka:

- Vær rause med hverandre, ha tålmodighet, spesielt med barn. Vi ønsker å ha barn ute, så hei på dem!

TA HENSYN: Birgitte Giæver, løypeansvarlig i Skiforeningen, er klar i sin oppfordring om å ta hensyn til de minste i skiløypa Foto: Skiforeningen
TA HENSYN: Birgitte Giæver, løypeansvarlig i Skiforeningen, er klar i sin oppfordring om å ta hensyn til de minste i skiløypa Foto: Skiforeningen Vis mer

Hun mener man må vise spesielt hensyn til de minste i skiløypa.

- Jeg synes det er leit at mor og barn opplevde slike kommentarer. Jeg tenker man heller burde komme med oppfordringer, slik at de får lyst til å gå mer på ski.

- Det er som regel høyrekjøring, men fire-åringer vet jo ikke slikt, men de synes kanskje det er gøy å gå på ski likevel. Og da mener jeg at det vår oppgave som voksne å være rause med de små i skisporet.

Uskrevet regel

Marléne Edin vet at det er normen å kjøre på høyre side i skiløypene, men mener at det må kunne gjøres unntak, fordi ikke alle er like gode på ski.

- Jeg vet at det er en uskrevet regel i skiløypa å kjøre på høyre side. Men siden det var bare spor på venstre siden i bakken, så ba jeg ham kjøre i sporet. Jeg så at det ikke var noen på vei opp bakken, og hadde god kontroll over situasjonen

- Det er stor skitrafikk oppe i Nordmarka og folk har forskjellige kompetansenivåer. Og da tenker jeg det er svært viktig å vise litt hensyn til dem som kanskje ikke er like gode som en selv. Spesielt for barna som ikke skjønner alt ennå.

Freeskier Christian Nummedal gjorde dette på Tryvann. Video: Ljosland / Ringstad Vis mer

Tilbakevendende problematikk

Birgitte Giæver forteller at hvordan man skal oppføre seg i skiløypa er en årlig snakkis.

- Dette er et tema som dukker opp igjen hvert år. Men heldigvis er det et fåtall voksne som snakker til små barn på denne måten.

Hun presiserer at det er høyrekjøring somt er normen, men at man må gjøre unntak for forskjellige forhold og sporsetting.

- Vi har en generell oppfordring om høyrekjøring. Det er for å skape best mulig flyt og sørge for at dem som kommer i større fart kan passere på utsida.

- Det er litt ulik sporsetting i ulike løyper. Ideelt sett skulle man hatt et spor på hver side, med mulighet for skiskøyting i midten, men det er jo klart dette ikke alltid lar seg gjøre. Og da må man ofte gå litt inn og ut av sporet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer