Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nytt tiltak:

Innfører nytt tiltak mot falske nyheter

- Det er for mange sensasjonspregede nyheter, desinformasjon og polarisering i verden i dag, skriver Mark Zuckerberg på Facebook.

NYTT SYSTEM: Facebook og toppsjef Mark Zuckerberg ruller ut et nytt system for å rangere nyhetsmedier. Foto: Jeff Roberson / NTB scanpix.
NYTT SYSTEM: Facebook og toppsjef Mark Zuckerberg ruller ut et nytt system for å rangere nyhetsmedier. Foto: Jeff Roberson / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Facebook vil be sine to milliarder brukere om å rangere tilliten til forskjellige nyhetsnettsteder. Tiltaket er en del av nettgigantens kamp mot falske nyheter.

I et Facebook-innlegg skriver selskapets grunnlegger og toppsjef Mark Zuckerberg at de ønsker å «prioritere nyhetssaker som er til å stole på». Han sier også at lokalt og informativt innhold vil bli prioritert.

- Det er for mange sensasjonspregede nyheter, desinformasjon og polarisering i verden i dag.

- Sosiale medier gjør det mulig for folk å spre informasjon raskere enn noen gang før, og om vi ikke tar hånd om disse problemene, vil vi ende opp med å forsterke dem, skriver toppsjefen.

Starter neste uke

Den nye rangeringen av «pålitelige kilder» starter neste uke. Facebook har vurdert flere måter å velge ut de mest pålitelige nyhetsnettstedene på, men kom fram til at det mest «objektive» var å spørre brukerne.

- Vi kunne ha prøvd å ta denne avgjørelsen selv, men det er ikke noe vi er komfortable med.

- Vi vurderte å spørre eksterne eksperter, som kunne ta avgjørelsen ut av våre hender, men det ville nok ikke ha løst problemet med objektivitet, sier Zuckerberg.

Én av flere

Både Facebook og andre internettgiganter som Google og Twitter har fått mye kritikk for å bidra til spredningen av falske nyheter – spesielt i etterkant av det amerikanske presidentvalget i 2016.

Det nye rangeringssystemet er en av flere planlagte endringer på Facebook. I forrige uke ble det kjent at selskapet kommer med en ny oppdatering som gjør at nyhetsstrømmen prioriterer innlegg fra venner og familie foran annet innhold.

- Når vi gjør disse oppdateringene, vil du se mindre felles innhold som for eksempel fra bedrifter, merkevarer og medier, skrev Zuckerberg da denne nyheten ble sluppet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!