Hopp til innholdet
Marius Thauland

Oppdatert 29. august 2023

Tips for økt hastighet på mobilt bredbånd

Internetthastighet måles i Mbit/s som betyr megabit per sekund. Man hører ofte i dagligtalen folk snakke om økt hastighet, dårlig trådløst internettforbindelse, bredbånd problemer osv.

Anbefalte mobilt bredbånd abonnement

Mobilt bredbånd fra Pluss Mobil
PlussMobil 10 GB
199 kr
10 GB

19,90 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • Telenor dekning

  Telenor-dekning

 • Data rollover

  Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast Månedspris

  199 kr

 • 199 kr

Ice 15 GB
199 kr
10 GB

19,90 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • ICE dekning

  Ice Dekning

 • Data rollover

  Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast Månedspris

  199 kr

 • 199 kr

30 dagers åpent kjøp. Inkludert forbruk i Skandinavia. Halv pris de første 3 måneder. Hvis du bruker mer data enn det er i abonnementet ditt betaler du ikke for overforbruk, men hastigheten settes ned til 64 kbit/s.
Ice benytter sitt 450 Mhz-nett for mobilt bredbånd, som har nasjonal dekning, og ikke Telia-nettet slik de gjør på mobilabonnementer. Du kan forvente en hastighet mellom 2 og 40 Mbit/s.
onecall
OneCall 60 GB
399 kr
60 GB

6,65 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • Telia dekning

  Telia Dekning

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast månedspris

  399 kr

 • 399 kr

Overstiger bruken 1 GB mer enn det inkluderte innenfor en måned, kan hastigheten reduseres til 64 kbit/sek. Du kan og kjøpe ekstra datapakker. Dataen er kun tilgjengelig i Norge.
telia
Telia 10 GB
249 kr
10 GB

24,90 kr/GB

Vis detaljer

 • Full hastighet

 • Telia dekning

  Telia Dekning

 • Data rollover

  Data Rollover

Få denne prisen ved å betale for:
 • Fast Månedspris

  249 kr

 • 249 kr

Ved databruk over inkludert data reduseres hastigheten til 64 Kbit/s, uten ekstra kostnad.
Går du tom for data kan du kjøpe ekstra datapakker.

Inkludert bruk i Norge, Norden og Baltikum.

Hva betyr egentlig internetthastighet og hvordan kan den bli bedre? Ulik bruk av internett krever ulik bruk av hastighet.

Dersom du for eksempel bruker internett til å skrive mail eller se på YouTube klipp vil dette bruke vesentlig mindre data enn for eksempel ved streaming av film og komplekse online dataspill.

Tips Ta en speedometer test for å måle din hastighet

Tips for økt hastighet på mobilt bredbånd

Eksempler på ulik nettbruk

For å streame en video kreves det en hastighet på ca. 3 Mbit/s. Da vil videoen bli streamet i standardformat uten problemer. Dersom du skal streame video i HD format anbefales det minimum 5 Mbit/s i hastighet. Skal du derimot streame video i Ultra-HD anbefales hele 25 Mbit/s. Visse typer online spill krever også hastigheter opp mot det samme som ultra-HD. For å sette det i perspektiv vil «vanlig» nettbruk hos folk flest bidra til at man trenger ca. 10 i hastighet i sitt abonnement.

Hastigheten varierer

Hastigheten avhenger av andre forhold som hvilke type nett man tar i bruk. Dersom du har et vanlig bredbånd med kobberkabler, kan man komme opp i 60 i nedlastingshastighet og 20 Mbit/s opplastingshastighet.

Med et mobilt bredbånd på den andre siden kan man levere hastigheter som er langt høyere på hele 300/50 med for eksempel 4G. Samtidig er det svært sjeldent at man opplever denne farten på hastigheten. Hvis du bor i et område med god mobildekning kan man få opplevd hastighet på mobilnettet som er raskere enn bredbånd fra «kobbernettet». Fibernett på den andre siden kan ha hastigheter opptil 1000/1000 Mbit/s. Samtidig stiller Fibernett med slike hastigheter krav til nettverksutstyr og prisene er ofte deretter. Det hjelper for eksempel ikke å ha topp fibernett dersom man har en gammel ruter. For å få inn slike hastigheter på nettet må også utstyret som for eksempel hvilken ruter man bruker, være av det nyeste slaget.

Avhenger av din mobiloperatør

Hastigheten på ditt mobile bredbånd avhenger først og fremst av selskapet som leverer ditt mobile bredbånd, altså abonnementet hos for eksempel Telenor. Samtidig avhenger nettet av flere ting som avstand til sender, dekningen på stedet du befinner deg og hvor mange som er koblet opp til basestasjonen samtidig. Dersom du for eksempel befinner deg på toppen av et fjell uten mobilt dekning, hjelper det lite at abonnementet leverer trådløst 5G dekning. Samtidig vil dekningen utspille en forskjell når du kommer ned til område som får inn signaler som gjør at du kan bruke nettet som vanlig. Dersom du har 5G fremfor 4G vil du for eksempel kunne streame og laste ned videoer raskere i de fleste tilfeller.

Det kan være verdt å legge merke til at når selskap og mobiloperatører reklamerer med hastighetene sine i ulike abonnement, vil de oppgi sine maksimale nedlastning- og opplastningshastigheter i abonnementet. I praksis er det sjeldent at man kommer opp i disse hastighetene ettersom reelle hastigheter ofte ligger noe lavere. Telenor kan for eksempel reklamere med at de tilbyr mobilt bredbånd med trådløst dekning som alltid er tilgjengelig uavhengig av forhold. Dette kan være lurt å ta med en klype salt ettersom mobilt bredbånd og tilgjengeligheten på trådløst nettverk avhenger av dekningen selv om hun har et abonnement som skal være blant de beste.

Les mer: billigste mobilabonnement

Redusert hastighet når forbruket øker

De fleste mobiloperatører senker hastigheten hos sine brukere dersom forbruket øker i løpet av en måned. Dette er for at man ikke skal oppnå grensen med data for raskt og oppleve at hastigheten faller betraktelig før måneden er over. Dersom du allikevel opplever at din maks grense på data er nådd innen måneden er over, vil de fleste leverandører tilby deg å kjøpe tilleggs-kvote med data. Når du kjøper denne kvoten vil hastigheten som regel bli like rask som den vanligvis ville vært før du brukte opp datamengden for den perioden.

Tips for å få raskere mobilt bredbånd

Det optimale er å befinne seg på et sted nærme mobilmasten for å få best mulig hastighet og dekning. Samtidig er det ikke alltid dette er tilfellet. Da er det visse ting man kan tenke over dersom hastigheten plutselig begrenses. Unngå å sitte innenfor betongvegger eller sterke stålkonstruksjoner ettersom dette kan blokkere for signalet. Markiser og persienner kan også bidra til at signalet blir noe redusert. Dersom flere enheter er på nett samtidig vil dette påvirke hastigheten. Dersom begge streamer samme film kan man oppleve dårligere tilkobling. Da kan det være en fordel å se på samme enhet eller at en venter med å streame. Utviklingen av mobilt bredbånd skjer raskt og det er derfor viktig å ha moderne utstyr. Følg gjerne med på utviklingen for å ha det beste bredbåndet på markedet tilgjengelig eller kontakt din bredbånd leverandør for å få et tilbud som er tilpasset dine behov.