Amalie på gamle nissetomter

«Amalies jul» er blitt en juleklassiker på NRK. Vi har tatt med oss Amalie, alias Anne Marie Ottersen, tilbake til stallen. Men jula måtte vi til seters for å finne.

- Nei, så rart å være her igjen! Vi jobbet så tett sammen da vi laget serien...

Anne Marie Ottersen (55) smiler vemodig, og kikker seg nysgjerrig rundt på det godt bevarte tunet i Madserud allé, like ved Frognerparken. Vi sniker oss inn i stallen til Balder og nissene. Det lukter gammelt og koselig, men duften av hest er borte. Drivhuset til Blomster-Johan står der, uten blomster.

- Det var beinhard jobbing, fra høst til påske. En av de tøffeste jobbene hadde nok han som ordnet med snøen. Det snødde lite den vinteren rg, forteller Ottersen om vinterhalvåret 1994/95.

Autografjeger

«Er du Amalie? Er du virkelig Amalie? Ja, er du det?» Spørsmålet møtte Ottersen en dag hun hentet datteren på skolen, og et enkelt «ja» var ikke nok for sjetteklassingen som hadde oppdaget selveste julestjernen. Den lille jenta lot seg overbevise til slutt, og ba om autograf. Ottersen forteller og ler. Legg på en femmer, og hun gir alt. Vi bestemmer oss for å ta turen til Frognerseteren for å få varmen og den rette julestemningen. I høyden ligger tåka tettere enn på en gjennomsnittlig Holmenkoll-søndag. Ingen hvit snø lyser opp veien. Det er julebelysningen som gjør at vi i det hele tatt finner huset med den deilige eplekaka.

Gavesjokk

Kongsberg-jenta Anne Marie savner den snørike og beinkalde vinteren i barndomsbyen:

- Jeg er glad i Kongsberg, men vi blir hjemme i Oslo i jula. Da jeg var liten, bodde mange av oss i slekta like ved hverandre, og i juletida var det veldig sosialt, og haugevis av gaver. Det var et sjokk det året jeg plutselig satt der med et par gaver, fordi jeg var blitt så stor.

Nå har hun kommet seg over den traumatiske opplevelsen, og gleder seg veldig til jul med store barn og den ikke fullt så store attpåklatten på ni.

Men noen perfekt julehusmor er hun ikke. Som de fleste andre på samme alder er hun oppvokst med en bakende mamma. Selv bruker hun likevel bare noen minutter på baksten - i butikken. Og hun gidder ikke skamme seg en gang, for de tørre kakene er ikke spesielt attraktive hjemme hos skuespillerparet Ottersen og Lindtner.

Kos og akevitt

Men hva spiser en moderne kvinne og hennes nærmeste på julaften? Sushi, eller radmager kylling? Nei da, her er hun beroligende tradisjonell og vel så det. Både svineribbe og pinnekjøtt kommer på bordet den dagen, i godt selskap med øl og akevitt. Og nisser og lys skal skape den rette rammen om det hele. Men det er ennå to uker igjen.

- Førjulstida er koselig, og den korter den mørkeste tida på året. Det er deilig å tenke på at det snart snur, og vi går mot lysere tider igjen, mener «Otters», som til og med har ganske god tid før jul i år. Ingen prøver på Nationaltheatret før i januar, bare en håndfull Amalie-opptredener i Oslo-området.

Ikke har hun kastet seg på opptre-i-kirken-i-adventstida-bølgen heller. Men ellers, har damen noen spennende framtidsplaner utenfor scenen?

Vekselbruk

- Skulle gjerne spilt mer film igjen snart! Jeg savner vekselbruket mellom film og teater. Også elsker jeg radioteatret! Og det er et privilegium å få være med i «Hallo i uken». På sikt kunne jeg også tenke meg regijobber, men da må jeg nok begynne i det små, mener hun.

Møtet med Anne Marie Ottersen virker positivt på julestemningen. Den velkjente latteren sitter løst, og peisvarmen smitter. Men hva er aller viktigst i hennes julehjem?

- Familien, julematen og juletreet.

Sånn er det med den saken, som nissemor ville sagt.

JUL IGJEN: På Frognersteren er det ikke vanskelig å komme i julestemning med Anne Marie Ottersen.