Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hertuginne Meghan er gravid:

100 år gammel regel kan sørge for tittelnekt for Meghans barn

Bare dronning Elizabeth kan gjøre unntak.

BLIR FORELDRE: Prins Harry og hertuginne Meghan venter sitt første barn sammen. Hva slags tittel det kommende barnet får, strides de lærde om. Foto: NTB scanpix
BLIR FORELDRE: Prins Harry og hertuginne Meghan venter sitt første barn sammen. Hva slags tittel det kommende barnet får, strides de lærde om. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da hertuginne Meghan (37) giftet seg med prins Harry (34) mai, fikk hun den offisielle tittelen hertuginne av Sussex. Samtidig ble hun, kanskje overraskende for noen, Hennes Kongelige Høyhet, prinsesse Henry (prins Harrys offisielle navn, journ.anm) av Wales.

Til tross for at Meghan ble prinsesse på bryllupsdagen, vil hun aldri være offisielt kjent som eller bli kalt for prinsesse, og det er det en enkel grunn til, nemlig at hun ikke er av kongelig blod.

Harry og Meghan kunngjorde mandag formiddag at de venter sitt første barn sammen. Hertugparets sønn eller datter vil bli nummer sju i rekken til å arve den britiske tronen, men det betyr ikke at titler deles ut over en lav sko. Det er det til sjuende og sist dronning Elizabeth (92) som bestemmer.

PRINSESSE?: Her får du forklaringen. Video: CNN/ Emilie Rydning / Malene Storrusten Vis mer

100 år gammel regel

Selv om Harry er den andre sønnen til prins Charles av Wales, er det ikke gitt at hans barn arver prinse- og prinsessetittelen. Kong George V begrenset nemlig tittelbruk i 1917, noe som gjør at Harry og Meghans barn i utgangspunktet er for langt ned på arverekken til å kunne bli «Deres Kongelige Høyheter».

Kong George V erklærte at bare den eldste sønnen til den eldste sønnen til prinsen av Wales (prins Charles), kunne bli Deres Kongelige Høyhet, samt få prinse- og prinsessetittel. Det er også derfor prins Williams (36) eldste sønn, prins George (5) ble prins da han ble født.

BESTEMTE: Kong George V, her fotografert i 1935 sammen med daværende prinsesse Elizabeth II og dronningmoren, bestemte tittelreglene i sin tid. Foto: NTB scanpix
BESTEMTE: Kong George V, her fotografert i 1935 sammen med daværende prinsesse Elizabeth II og dronningmoren, bestemte tittelreglene i sin tid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det skal derimot sies at George ikke hadde fått titlene, dersom prins Charles hadde fått en datter i stedet for prins William.

Før prins George kom til verden, utstedte dronning Elizabeth et brev som sa at alle barn hertugparet av Cambridge får, skulle ha passende titler. Hadde ikke monarken gjort det, ville prinsesse Charlotte og prins Louis ha vært en Lady og en Lord i stede. Prins George på sin side, som er den eldste sønnen til den eldste sønnen til prinsen av Wales, rettere sagt barnebarnet, ville likevel vært prins.

Det er forventet at dronningen også vil gjøre det samme overfor Harry og Meghan.

- Høyst sannsynlig

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, tror at monarken tenker lenger fram i tid og vil gjøre det samme for begge barnebarna.

- Prins Harry og Meghans barn kommer nok til å få tittel prins eller prinsesse. I dag er den britiske kongefamilien relativt stor, men etter hvert som de eldre faller fra vil prins Harry og prins William og deres familier utgjøre kjernen. Dermed er det høyst sannsynlig at dronning Elizabeth vil gjøre Harrys barn til prins og prinsesse, sier han til Dagbladet, og legger til:

ENGLAND: Prinsesse Eugenie av England gifter seg med Jack Brooksbank på Windsor Castle i dag. Her ankommer hennes noe mer kjente fettere, prins William og Harry, med prinsesse Kate og hertuginne Meghan. Video: AP Vis mer

- Dronningen har dessuten alltid hatt et godt øye til Harry, og Meghan har også imponert dronningen. De to vil også være kongelige på fulltid.

Det har tidligere blitt kjent at bare noen av dronningens barnebarn og oldebarn har fått prinse- og prinsessetitler. Sønner og sønnesønner til den sittende monarken favoriseres ofte når disse titlene nedarves.

Det er nemlig slik at barn født av monarkens sønner og sønnesønner, får prins- og prinsessetitler, mens barn født av monarkens døtre ikke gjør det. På den måten vil prins Georges barn automatisk bli prinser og prinsesser, mens prinsesse Charlottes barn ikke nødvendigvis vil få bære titlene.

- Kongelige titler arves gjennom sønner, så hvis prinsesse Charlotte får barn, vil de ikke automatisk arve titlene «kongelig høyhet», «prins» eller «prinsesse», har Lucy Hume, assisterende direktør i etiketteselskapet Debrett's, uttalt til Marie Claire.

KONFLIKT: Prins Harrys fremtidige kone, Meghan Markle, har vært i konflikt med søsteren sin i flere år. Nå sier søsteren Samantha at hun elsker Meghan, og håper å bli invitert i bryllupet hennes. Video: Expressen Vis mer

Valgte titler bort

Dette er også grunnen til at døtrene til dronning Elizabeths nest yngste sønn, prins Andrew (57), Beatrice (30) og nygifte Eugenie (28) er prinsesser, mens barna til prinsesse Anne (67), Peter Phillips (40) og Zara Tindall (37) (tidl. Phillips, journ.anm.), ikke er prins og prinsesse.

Imidlertid kunne barna til prinsesse Anne, som er dronningen og prins Philips (96) eneste datter, fått andre kongelige titler. Ifølge Debrett's-direktøren valgte foreldrene deres bort denne løsningen:

BLIND DATE: Under forlovelses-intervjuet med prins Harry og Meghan Markle kom det frem at deres første møte var en «blind date» og at prinsen ikke visste hvem skuespilleren var før de møttes. Video. NTB / Scanpix / AP Vis mer

- Monarken kan tilby seg å gi en kongelig tittel til sin datters barn. For Peter og Zara Phillips sin del, tilbød dronningen å gi dem en kongelig tittel da de ble født, men prinsesse Anne og kaptein Phillips valgte å takke nei til budet, sa Hume til magasinet.

Men ingen kongelige skikk- og bruksregler uten unntak:

Dronningens yngste sønn, prins Edward (54), har full rett til å videreføre prinse- og prinsessetitlene til sine barn. Likevel valgte han og kona, grevinne Sophie (tidl. Rhys-Jones, journ.anm.), bort dette.

Dermed er datteren deres Louise (14) en «lady» framfor prinsesse, mens sønnen James (10) er «viscount Severn» framfor prins. Viscount er en engelsk adelstittel som ligger mellom earl (greve eller jarl på norsk, journ.anm.) og baron. En viscount får tiltaleformen «My Lord», ifølge Store norske leksikon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!