14-stjerners middag

- Det er flaut.

GUTTEKLUBBEN: Spydkaster Andreas Thorkildsen, investor og milliardær Øystein Spetalen, tidligere langrennsproff og forretningsmann Bjørn Dæhlie og musiker og tidligere «Idol»-dommer Esben «Dansken» Selvig har et herrelag sammen. Foto: NTB Scanpix/Dagbladet
GUTTEKLUBBEN: Spydkaster Andreas Thorkildsen, investor og milliardær Øystein Spetalen, tidligere langrennsproff og forretningsmann Bjørn Dæhlie og musiker og tidligere «Idol»-dommer Esben «Dansken» Selvig har et herrelag sammen. Foto: NTB Scanpix/DagbladetVis mer

(Dagbladet): «Bordet er dekket og klart for verdens beste herrelag..», skrev David Eriksen på Instagram i går.

Bildet han la ut viste to pent oppdekkede bord med hvite liljer og tente lys.

I bildeteksten under hadde han også tagget en lang rekke kjendiser - både sportstjerner, finanstopper og medieprofiler.

- Ikke første gang Idrettsprofiler som Bjørn Dæhlie, Aksel Lund Svindal og Andreas Thorkildsen, finanstopper som Øystein Spetalen og Arne Fredly, kunstner Nico Widerberg, musiker Esben «Dansken» Selvig, og forlegger Erling Kagge - alle var de samlet rundt middagsbordet i går kveld. 

Eriksen vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

KOSTE SEG: Det var her middagen gikk av stabelen i går kveld. Foto: Skjermdump av Instagram
KOSTE SEG: Det var her middagen gikk av stabelen i går kveld. Foto: Skjermdump av Instagram Vis mer

Peder Børresen i Moods of Norway vil heller ikke komme med utfyllende informasjon om det kjendistunge herrelaget.

- Jeg var på middagen i går. Det var en privat middag som det ikke var jeg som arrangerte, så du må snakke med David Eriksen, sier han til Dagbladet.

- Problematisk Debattredaktør i tidsskriftet FETT Charlotte Myrbråten er kritisk til slike type grupperinger.

- Det at rike, hvite, heterofile menn har nettverk er problematisk siden de ofte også har mye makt i ulike sammenhenger. Dette blir fort reaksjonære miljøer med snevre perspektiv som er opptatt av egne privatinteresser. I stemmerettsåret 2013 skulle en tro at slike miljø var på vei ut, men det ser ikke sånn ut, sier hun til Dagbladet.

Hun bruker ord som patetisk og flaut om fenomenet.

- Først og fremst er det ganske flaut at hvite priviligerte menn fortsatt har behov for å bygge slike nettverk. Dette er jo ikke noe særlig bedre enn Norske Selskab som har måttet tåle kritikk for sine kvinneekskluderende kriterier tidligere i år, sier hun og legger til:

- Det utelukker ikke bare kvinner, men også alle som ikke er hvite, rike og heterofile.

- Mye av dette i Norge PR-rådgiver Jarle Aabø mener slike grupperinger er svært vanlig i Norge. I motsetning til Myrbråten mener han at det kan skape vekst i det norske samfunnet.

- Jeg tror det er veldig mye av dette i Norge. Noe foregår i uorganiserte former, men så er det også foreninger som er knytta til både kameratskap og forretningsrelasjoner. Det kan være alt fra jaktlag, vinklubber, syklubber til middagsselskap, sier han til Dagbladet.

Han har selv også vært medlem av flere slike grupper, og mener ikke at det er problematisk at de ofte er kjønnsdelt.

NETTVERK: Tone Damlis manager David Eriksen har et stort nettverk. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
NETTVERK: Tone Damlis manager David Eriksen har et stort nettverk. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- At folk møtes i uformelle sammenhenger er noe siviliserte mennesker har drevet med siden tidens morgen. I slike uformelle sammenhenger knytter man kjennskap, og man diskuterer både profesjonelle og private ting. Det er ingenting problematisk ved det. Jeg begynte med dette da jeg flytta til Oslo, og holdt på med det i 15 år, sier han.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med og få kommentarer fra de andre i herrelaget uten hell.

ER OGSÅ MED: Billedkunstner Nico Widerberg er kunstneralibiet i gjengen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ER OGSÅ MED: Billedkunstner Nico Widerberg er kunstneralibiet i gjengen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
PR-RÅDGIVER: Magnus Rønningen har skrevet boka «Oppskriften: For deg som vil opp og fram», om akkurat nettverksbygging. Foto: Anders Grønneberg
PR-RÅDGIVER: Magnus Rønningen har skrevet boka «Oppskriften: For deg som vil opp og fram», om akkurat nettverksbygging. Foto: Anders Grønneberg Vis mer