«LOVE ME TENDER»: Elvis var og er et amerikansk ikon. Han har solgt over en milliard album, påvirket flere generasjoner av musikere og har fortsatt en kultaktig følgerskare. I dag er det 40 år siden han forlot verden. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix Vis mer

Elvis Presley:

40 år etter kongen av rock gikk bort, diskuteres dødsårsaken fortsatt

Arven etter Elvis er massiv. Selv om det er fire tiår siden han gikk bort, spekuleres det fortsatt i hva det var som tok livet av ham.

(Dagbladet): Han trollbandt en hel verden. Rockeren Elvis Aaron Presley fra Mississippi kunne regne med å spille for utsolgte arenaer og skape hysteri hvor enn han bevegde seg. Seinere har The Beatles og Justin Bieber vært noen av dem som har klart å skape liknende tilstander.

TALENT: 16 år gamle David Thibault fra Quebec er blitt en hit på nettet, etter at mandag denne uka sang som Elvis på radio. Video: CKOI Quebec Vis mer

Kongen av rock & roll, som han ble døpt, har solgt over en milliard album på verdensbasis. Han innehar fortsatt rekorden for å ha hatt flest låter innom topp 40-lista, med hele 144 musikalske verk. Han er innlemmet i fem forskjellige Hall of Fame-institusjoner. Tre Grammy-priser. Et ikon.

I dag, onsdag 16. august, er det hele 40 år siden ikonet gikk bort. Han ble bare 42 år gammel, men huskes fortsatt over hele verden og fortsetter å inspirere - selv etter sin død.

Ifølge NTB besøker fortsatt over 600 000 forskjellige mennesker Presleys hus, kjent som Graceland, i Memphis. På 40-årsdagen etter hans død er det ventet at flere tusen vil dukke opp utenfor, for å hylle hans liv og virke.

BLOMSTERHAV: Slik så det ut utenfor Graveland for 20 år siden, da det var 20 år siden Elvis døde. Foto: Tommy Næss / Dagbladet
BLOMSTERHAV: Slik så det ut utenfor Graveland for 20 år siden, da det var 20 år siden Elvis døde. Foto: Tommy Næss / Dagbladet Vis mer

Funnet på badet

For nøyaktig 40 år siden befant artisten seg i sitt eget hjem, da han ble funnet av kjæresten Ginger Alden på badet sitt. Han lå på gulvet, og bevegde seg ikke. Til etterforskerne fortalte hun om det skrekkelige synet som møtte henne.

- Det så ut som hele kroppen hans bare hadde frosset til i en sittende posisjon mens han var på do. Han falt sikkert forover, i samme posisjon, og lå rett foran doen. Det var tydelig at han ikke hadde beveget seg siden han traff bakken, sa hun den gang.

KJEKKAS: Elvis Presley fikk hele arenaer til å juble da han gikk på scenen. Han var kjent for sine rocka låter, flotte manke og sensuelle danser. Sine siste leveår byttet han derimot om livsstilen, og ble sengeliggende. Foto: NTB scanpix
KJEKKAS: Elvis Presley fikk hele arenaer til å juble da han gikk på scenen. Han var kjent for sine rocka låter, flotte manke og sensuelle danser. Sine siste leveår byttet han derimot om livsstilen, og ble sengeliggende. Foto: NTB scanpix Vis mer

Helsepersonell var raskt på stedet, og han ble kjørt til Baptist Memorial Hospital. Livet hans sto ikke til å redde, og musikeren ble erklært død klokka 15:30 på ettermiddagen.

Det er ingen tvil om at artisten var glad i mat, og mange har kanskje et forhold til hans berømte peanøttsmør og banan-sandwich. Det ble derfor fort spekulert i om det var helsa som til slutt tok liv av ham.

Han veide nesten 105 kilo da han døde. Andre spekulerte i om det var narkotika og reseptbelagte medisiner som til slutt krevde den talentfulle musikerens liv. Han skal blant annet ha tatt store mengder med kodein-piller i en periode.

USIKKERT: Den 17. august i 1977 var usikkerheten stor rundt hva som tok livet av Elvis. Dagbladet spekulerte den gang om det var kokain som krevde musikerens liv. Foto: Faksimile
USIKKERT: Den 17. august i 1977 var usikkerheten stor rundt hva som tok livet av Elvis. Dagbladet spekulerte den gang om det var kokain som krevde musikerens liv. Foto: Faksimile Vis mer

Usunne siste år

På sykehuset ble det imidlertid fastslått at Elvis hadde dødd av et hjerteinfarkt. Hvorfor en såpass ung mann skulle lide den skjebnen, har vært gjenstand for spekulasjon helt siden den gang. Fortsatt strides det om hva som til sjuende og sist sørget for at verden ble frarøvet en av verdens største musikalske talenter.

Ifølge The Huffington Post levde artisten en usunn livsstil sine siste leveår. Han veide mye, var sengeliggende og trengte pleie og hjelp til mye i hverdagen. Hjertet hans var dobbelt så stort som normalt, og tarmene var dobbelt så lange som de skulle være. Han hadde også problemer med lungene.

FAMILIE: Elvis og Priscilla Presley fikk datteren Lisa Marie Presley sammen. Sistnevnte var bare ni år da rockeikonet gikk bort. Foto: NTB Scanpix
FAMILIE: Elvis og Priscilla Presley fikk datteren Lisa Marie Presley sammen. Sistnevnte var bare ni år da rockeikonet gikk bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Under obduksjonen av artisten ble det slått fast at over ti ulike reseptbelagte medisiner var i systemet hans under dødstidspunktet. Det var imidlertid ingen tegn til at noe av det han hadde tatt var av dødelig kvantitet. «Det er mulig at alle disse rusmidlene kan ha bidratt til hans død», sto det i en av toksikologiske rapportene, ifølge NME.

For tre år siden ble det igjen kastet lys på hva som kan ha sørget for hjerteinfarktet som tok livet av stjerna. Channel 4-programmet «Dead Famous DNA» fikk tak i et av Elvis' hårstrå, og analyserte det med hjelp av dagens teknologi, skrev The Guardian den gang. Programmet var kontroversielt den gang, men oppdagelsen om «The King» skapte likevel verdensomspennende overskrifter.

DNA-resultatet, som ble analysert av lege Stephen Kingsmore, viste mutasjoner i genene til Elvis. Dette kunne sørge for ting som overvekt og migrene. De fant også noe som kunne tyde på at han hadde den arvelige muskelsykdommen hypertrofisk cardiomyopati.

Det vil si at hjertemusklene fortykkes, som igjen kan være problematisk for kroppens blodtrykk. Det ble den gang uttalt at Elvis' død kanskje ikke var hans egen skyld, men en DNA-feil.

En annen teori hevder at Elvis pådro seg traumatiske hjerneskader etter et fall i 1967. Dette kan igjen sørge for et nedbrutt immunforsvar, noe han viste symptomer på i årene før han gikk bort.

Det er dog bred enighet om at det var hjertet som tok livet av ham, uansett hva som trigget infarktet. Selv 40 år etter hans død er det også dem der ute som mener at han lever, og at dødsfallet bare ble iscenesatt for å slippe unna rampelyset. Disse teoriene kan derimot ganske enkelt feies bort som tull.

OPP I VEKT: Dette bildet ble tatt bare måneder før Elvis Presley døde. Han hadde gått opp flere kilo, og var avhengig av reseptbelagte medisiner. Foto: AP, NTB scanpix
OPP I VEKT: Dette bildet ble tatt bare måneder før Elvis Presley døde. Han hadde gått opp flere kilo, og var avhengig av reseptbelagte medisiner. Foto: AP, NTB scanpix Vis mer