Live-published photos and videos via Shootitlive

Se bildene fra Sonja og Haralds forlovelsesdag

50 år siden kronprins Harald brøt tradisjon med forlovelsen

Det er 50 år siden Harald brøt en lang kongelig tradisjon. Han forlovet seg med Sonja - en vanlig borger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det høres merkelig ut, nå 50 år etter, men i 1968 var det ikke selvfølgelig at kronprins Harald kunne gifte seg med hvem han ville.

I hundrevis av år ble kongelige nærmest tvangsgiftet med hverandre, for å sikre allianser og arverekker. Både foreldrene og besteforeldrene til kronprinsen var dessuten søskenbarn, selv om vi ikke skal påstå at det var noe tvangsaktig over disse forholdene.

Det var altså en lang og ubrutt tradisjon Harald brøt da han 19. april 1968 kunngjorde forlovelsen med borgerlige Sonja Haraldsen, og på den måten innførte kjærlighetsekteskapet i kongehuset.

Vi i Dagbladet har en stolt tradisjon med å være republikanske, men i denne sammenhengen må det være lov å gratulere kongeparet: Både med at de fikk hverandre, og den betydelige jobben de har gjort for oss alle!

FEIRER: Kronprins Håkon og Prinsesse Märtha Louise taler til Kong Harald og dronning Sonja under gallamiddagen på Slottet i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer