HAR TOURETTES: 26 år gamle Adrian Lund fra Melbu er med i TVNorge-programmet «71 grader nord«. Lund har Tourettes Syndrom, noe han ble mobbet for i mange år. Video: TVNorgeVis merVis mer Vis mer

«71 grader nord»-Adrian har Tourettes: - Voksne mennesker filmer meg på bussen

Ønsker å bryte tabuet om diagnosen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg har følelsene på utsida, for å si det sånn.

Helt fra han var liten har Adrian Lund drømt om å være med i «71 grader nord». 26-åringen fra Melbu i Nordland har Tourettes syndrom, og det satt inne å våge og melde seg på.

Nå er han blant årets 13 deltakere i som skal delta i det tøffe konkurranseprogrammet, som har gått på tv siden 1999.

- Må være fokus på diagnosen

Det er første gang programmet har med en deltaker diagnostisert med Tourettes syndrom.

- Jeg har vært tydelig på at det er en fordel om det er fokus på diagnosen min tidlig i programmet. Hadde jeg hatt glutenallergi, eller noe annet innvendig, så hadde jeg ikke giddet å brette ut om det. Men dette er noe helt annet - det er veldig synlig, sier Lund til Dagbladet.

Ifølge Norsk Helseinformatikk forekommer Tourettes syndrom hos én prosent av befolkningen. En person med Tourettes vil oppleve såkalte tics, som kan være plutselige og hurtige ufrivillige bevegelser, lyder, kremting, hosting eller banning. Ticsene øker og avtar, og kan være forbigående, ifølge nettstedet.

For Adrian Lund startet plagene i 8-årsalderen.

- Jeg fikk først et behov for å kremte hele tida. Diagnosen kom da jeg var 13 år, sier nordlendingen.

Opplevde mobbing

Det ble starten på noen tøffe ungdomsår.

- Du blir satt på sidelinja når du ikke er normal som tenåring. Jeg hadde én god venn, og det var vel det. Jeg forsvant i mengden, sier Lund, og fortsetter:

- Jeg utmerket meg på noen negative måter som jeg ikke hadde lyst til. Det var tungt.

26-åringen har gradvis klart å snu lidelsen om til en styrke. Men det kommer ikke gratis.

- Det verste jeg kan gjøre er å mure meg inne. Da er det bare ti ganger verre å gå ut igjen. Jeg er avhengig av eksponering, og må utfordre meg selv hele tida. Om ting blir litt ubehagelig - så får det bare være sånn.

- Ond sirkel

Mobbingen fra ungdomsåra sitter fortsatt inne, men Lund har tatt tiden til hjelp.

- Det har garantert hjulpet å bli eldre. Selvfølgelig, det er fortsatt situasjoner der jeg føler meg utilpass, men jeg har bedre kontroll nå.

- Når føler du deg utilpass?

- Det varierer veldig etter omgivelsene, men det handler først og fremst om utrygghet. Og med en gang jeg føler meg utrygg, øker ticsene. Det er en ond sirkel.

- De negative opplevelsene er langt færre enn de positive, heldigvis - men det er det negative man henger seg opp i. Jeg skjønner at folk snur seg etter meg, men det er aldri noe gøy når folk glor, sier Lund, som har opplevd at voksne mennesker har filmet ham på bussen eller på fotballkamper.

- Viktig med åpenhet

Å få være med i «71 grader nord» har vært en personlig seier for Lund. Samtidig håper han at deltakelsen kan bidra til å hjelpe andre.

- Hvis jeg ikke hadde vært åpen om det, så hadde det ikke gått rundt. Tabuet rundt Tourettes blir forhåpentligvis visket bort etter hvert. Det er viktig å kunne snakke om de utfordringene man har, uansett hva det er.

- Greit, jeg viser litt finger, vifter med armene og nikker på hodet, men hvor farlig er det?

«71 grader nord» har premiere på TVNorge i kveld.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer