Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Karoline Dyhre Breivang:

- Å møte mennesker som er syke, setter livet i perspektiv

«Mesternes mester»-finalisten åpner opp om engasjementet rundt kreftsaken, familielivet, samt karrierens opp- og nedturer.

VINNERSKALLE: Karoline Dyhre Breivang har hatt en eventyrlig suksess som toppidrettsutøver. Nå kan hun stikke av med seieren i «Mesternes mester». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VINNERSKALLE: Karoline Dyhre Breivang har hatt en eventyrlig suksess som toppidrettsutøver. Nå kan hun stikke av med seieren i «Mesternes mester». Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har sjelden blitt gjenkjent så ofte som nå. Jeg ble stoppet av en person i en bil her om dagen. Han skulle fortelle meg hvor flink jeg hadde vært på tv - det er jo veldig hyggelig, sier «Mesternes mester»-finalist Karoline Dyhre Breivang (38) og ler.

For de aller fleste er navnet hennes synonymt med enestående håndballprestasjoner. Med sine 305 landskamper er Breivang spilleren med flest landskamper - uavhengig av kjønn og idrett.

To år er gått siden hun satte et endelig punktum for den delen av sitt liv. Bak henne lå 14 år på landslaget, 18 år i eliteserien. Ett VM-gull. To OL-gull. Fem EM-gull - for å nevne noe.

STOR KARRIERE: Karoline Dyhre Breivang avbildet under landslagsturerningen i Gjøvik i 2015, der Norge vant 31-28 over Nederland. Dyhre Breivang ble etter kampen hyllet av laget. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
STOR KARRIERE: Karoline Dyhre Breivang avbildet under landslagsturerningen i Gjøvik i 2015, der Norge vant 31-28 over Nederland. Dyhre Breivang ble etter kampen hyllet av laget. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Når Dagbladet møter 38-åringen i Oslo sentrum, erkjenner hun at det var tøft å forlate skuta.

- Det er naturligvis skummelt å tenke på at man skal slutte med det man elsker og som man føler at man mestrer veldig godt. Selv om det var kjempevanskelig, er jeg fornøyd med timingen.

- Lyst på barn

For hun ønsket å stifte familie med kjæresten Thomas Grotle. I oktober 2016 kom dattera Jenny (2) til verden, og et halvt år seinere vinket hun farvel til idrettskarrieren.

- Når man begynner å nærme seg 35 år, og man har lyst på barn, så bør man kanskje tenke litt på det. Du vet også at pensjonsalderen innen idrett kommer tidligere enn man skulle ønske. Jeg hadde fått holde på såpass lenge, så for min del var det en riktig beslutning.

- Hvordan har det å bli mor forandret deg?

- Det er akkurat like fint som alle sier at det er. At man kan bli så glad i et lite menneske så fort, er overveldende. Det er veldig fint å være mamma. Hun er blitt kjempeaktiv og flink til å prate, så det er morsomt, sier Breivang.

Se dette innlegget på Instagram

Jenny var fornøyd med Larvik-seier idag ⚽️⚽️

Et innlegg delt av Karo8 (@karolinedyhrebreivang8)

- Mistet tante og mormor

Da den tidligere idrettsutøveren bladde om til neste kapittel, ventet foreldrerollen, jobben i Polar og andre engasjementer. 38-åringen brenner blant annet for kreftsaken, og har de siste åra vært ambassadør for Aktiv mot kreft.

AMBASSADØR: Karoline Dyhre Breivang engasjerer seg i kreftsaken. Her på Bærum sykehus i forbindelse med trening for kreftpasienter, sammen med Yngvar Andersen og Bente Skari. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AMBASSADØR: Karoline Dyhre Breivang engasjerer seg i kreftsaken. Her på Bærum sykehus i forbindelse med trening for kreftpasienter, sammen med Yngvar Andersen og Bente Skari. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Man kjenner alltid noen som har hatt kreft. Å møte mennesker som er syke, setter livet i perspektiv. For meg, med min bakgrunn i idretten, er det viktig å gi noe tilbake i form av eksempelvis trening til dem som er syke. Det tenker jeg er positivt.

- Har du selv mistet noen som har stått deg nær grunnet kreft?

- Jeg har hatt personer i nær familie som har dødd av kreft. Det var likevel ikke det som var utslagsgivende for at jeg takket ja. Da jeg ble spurt, tenkte jeg det var fint å kunne bidra til en viktig organisasjon.

- Husker alt

Selv om det er gått et par år, har Breivang denne vinteren vist at det fortsatt bor et konkurransemenneske i henne - som deltaker i «Mesternes mester» på NRK. For sin prestasjon og innsats, er hun blitt belønnet med en finaleplass.

Det å nok engang kaste seg ut i manesjen, og konkurrere mot ni andre pensjonerte idrettshelter, har brakt fram minner og følelser fra da hun selv var aktiv.

- Jeg husker alt fra håndballen med gode følelser. Jeg har virkelig fått gjøre det jeg har elsket og brent for, forteller 38-åringen.

MERITTERT: Som håndballspiller har Karoline Dyhre Breivang blant annet ett VM-gull, to OL-gull og fem EM-gull å se tilbake på. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
MERITTERT: Som håndballspiller har Karoline Dyhre Breivang blant annet ett VM-gull, to OL-gull og fem EM-gull å se tilbake på. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

- Verden raste sammen

Hun føler seg privilegert. Likevel er det ikke til å komme unna at også Breivang har vært i situasjoner der hun har møtt den berømte veggen.

- Det har ikke bare vært rosenrødt. Jeg har jo vært ute med skader. I tillegg har det vært perioder der jeg ikke har følt at jeg var god nok.

I 2011 fikk Breivang nemlig oppsigelsesbrev i posten fra landslagstrener Thorir Hergeirsson. Selv var hun uenig med ham i akkurat denne avgjørelsen, og opplevde det å bli vraket som svært tøft.

- Med en gang man får beskjeden, raser verden litt sammen. Det er ingen gøy melding å få, i alle fall ikke når man mener at man er god nok. Samtidig er jeg skrudd sammen slik at når jeg møter motgang, har jeg alltid to valg: Enten kan man tenke at den som mener du ikke er god nok, skal få rett, eller så kan du velge å tenke at han tar feil.

Fikk revansj

Og historien har vist hvordan Karoline Dyhre Breivang angrep situasjonen.

- Jeg ble vraket våren 2011, men trente hardt, og fikk være med til VM i desember samme år. Det ble mitt desidert beste mesterskap, konstaterer hun.

Breivang fikk sin soleklare revansj. I 2012 ble hun også kåret til «Årets lagspiller» for sin innsats nettopp i 2011.

- Det kunne vært slik at jeg ikke tålte å få den beskjeden i 2011. Jeg valgte å tenke at «nå skal jeg vise dem». Det gikk jo bra, sier hun og smiler bredt.

- Det viktigste

Selv om 38-åringen med glede ser tilbake på en lang og innholdsrik karriere, har hun omfavnet sin nye hverdag til det fulle.

- Jeg føler absolutt ikke at jeg har forsaket noe da jeg var aktiv. Det har kanskje i noen tilfelles føltes kjedelig å ikke kunne delta i det eller det bryllupet eller være med på den eller den hytteturen. Samtidig er det større rom for de tingene nå.

- Hvordan ser en typisk hverdag i livet ditt ut?

- Hverdagen består av jobb, det å passe på Jenny, være samboer og trening. Ellers nyter jeg helgene, og elsker fredager. Da pleier vi å slappe av og lage god mat.

- Og hvor kan vi forvente å se deg om fem eller ti år?

- Det er litt vanskelig å si. Så lenge jeg har det bra, familien har det bra og at alle er friske, så er det det viktigste. Akkurat nå trives jeg veldig godt der jeg er i livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!