SKEPTISK: ABBA-stjerna Benny Andersson mener at Melodi Grand Prix ikke lenger har noen god funksjon for musikken og artistene som deltar der. Foto: Stephen Lovekin/Getty Images/AFP/ NTB scanpix
SKEPTISK: ABBA-stjerna Benny Andersson mener at Melodi Grand Prix ikke lenger har noen god funksjon for musikken og artistene som deltar der. Foto: Stephen Lovekin/Getty Images/AFP/ NTB scanpixVis mer

ABBA-Benny ut mot MGP: - Ikke bra

I intervju med Per Sundnes.

(Dagbladet): Den svenske popgruppa ABBA ble satt på det musikalske verdenskartet etter at de gikk av med seieren i Eurovision Song Contest i 1974 med låta «Waterloo».

Siden den gang har det gått nedover med musikkonkurransen. Det mener ABBA-grunnlegger Benny Andersson (70).

I et intervju med «MGP-general» Per Sundnes sier Andersson at han mener den svenske Melodifestivalen er blitt et for stort sirkus de seinere åra:

- Det er ikke så bra for musikken at det er blitt så svært. Men som tv-underholdning er det morsomt, det er det jo faktisk.

- Samme som «Idol»

- Men det er ikke bra for musikken? spør Sundnes.

- Nei, det tror jeg ikke. Det er det samme som «Idol», det er heller ikke bra for musikken. Det er ikke bra for artistene, heller, tilføyer Andersson.

ABBA-profilen mener nemlig at MGP i dag er preget av staffasje i for stor grad, slik at fokuset forsvinner fra musikken og dens formidlingspotensial.

- Det handler liksom ikke om å uttrykke noe, det handler om å forsøke å gjøre inntrykk. Jeg vet ikke helt, men jeg synes ikke så mye om det, sier Andersson.

Den 70-årige artisten og komponisten er for øvrig dagsaktuell, godt over 40 år etter at han og resten av ABBA gikk til topps i Eurovision Song Contest.

Skeptisk til «Mamma Mia»-oppfølger

Andersson har nemlig kommet med et nytt album nå i høst, «Piano», som består av akustiske pianoinnspillinger av et stort knippe av Andressons mest kjente låter.

Dessuten er innspillinga av Hollywood-filmen «Mamma Mia! Here We go Again» i gang, med store navn som Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Meryl Streep, Lily James og Amanda Seyfried på rollelista.

Filmen, som er oppfølgeren til filmsuksessen «Mamma Mia» (2008), er basert på musikalen med samme navn - der en rekke av ABBAs låter danner det musikalske grunnlaget.

TØFT: Agneta Faltskog forteller her åpenhjertig om den tøffe tiden etter ABBA-suksessen. Video: God Kveld Norge / TV 2 Vis mer Vis mer

Andersson forteller at han først var skeptisk til å bidra i oppfølgerfilmen, men at han ombestemte seg av en helt spesiell grunn:

- Jeg har spilt inn all musikken, jeg ville ha ansvaret for det. Jeg hadde ikke tenkt det først, for jeg syntes den første «Mamma Mia»-filmen var jævlig bra, sier han, og legger til:

- Jeg likte den, den var morsom å jobbe med og alle var glade. Å lage enda en, hvor morsomt er det, liksom? Så jeg tenkte å delegere det bort, men så kom jeg på at jeg ikke kunne gå og se den filmen om noen andre hadde gått inn i vår musikk og prøvd å gjøre det, så jeg gjorde det selv, avslutter Benny Andersson.