Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«71° nord - Norges tøffeste kjendis»:

Adam Schjølberg sleit med å fortelle de andre deltakerne én ting: - Det var det jeg gruet meg mest til

Det var ikke den fysiske påkjenningen som var tøffest for komikeren.

- ENORM MESTRINGSFØLELSE: Adam Schjølberg er med i årets sesong av «71° nord - Norges tøffeste kjendis». Nå åpner han opp om hva som var det tøffeste med deltakelsen. Foto: Matti Bernitz
- ENORM MESTRINGSFØLELSE: Adam Schjølberg er med i årets sesong av «71° nord - Norges tøffeste kjendis». Nå åpner han opp om hva som var det tøffeste med deltakelsen. Foto: Matti Bernitz Vis mer

(Dagbladet): - Jeg trives ikke så godt i sosiale sammenhenger. Og det er noe jeg må tørre å prate høyt om, sier Adam Schjølberg (34) til Dagbladet.

I likhet med «Sofa»-kollega Tore Petterson (37), har Adam Schjølberg (34) fått utfordre både kropp og sinn i aller høyeste grad denne høsten.

«SOFA»-KJENDISER: Jan og Silvia har blitt kjent gjennom NRKs program «Sofa» hvor vi får bli med inn i TV-titternes stuer. Vi møtte paret i deres hjem i Oslo. Video: Bjørn Langsem / DBTV Vis mer

Der førstnevnte deltok i årets kjendisversjon av «Farmen», har Schjølberg på sin side kastet på seg turstøvlene og tøyd grenser i «71° nord - Norges tøffeste kjendis».

- Forferdelig ting

Som lojal tv-titter hadde 34-åringen naturligvis gjort seg opp en mening om konseptet, før han takket ja. Og det var langt fra noen selvfølge at han kom til sistnevnte beslutning.

- Jeg har sett det programmet og tenkt: «Herlighet, for en forferdelig ting å gjøre mot seg selv». Jeg tenkte likevel at jeg kanskje hadde godt av å utfordre meg selv på en del ting. Det viste seg fort at jeg hadde rett, sier han.

At innspillinga var fysisk krevende, er én ting. Foruten å måtte presse kroppen sin til det ekstreme, hadde Schjølberg et ytterligere hinder å overkomme.

- Jeg har hatt mye sosial angst. Det var det jeg gruet meg mest til, og som jeg heller ikke turte å si høyt. I dette programmet er man imidlertid i såpass krevende situasjoner at en er nødt til å stole på de menneskene en har rundt deg, sier han.

- STORT FOR MEG: Først da Adam Schjølberg satte sin lit til de andre i gruppa, ble opplevelsen verdt den fysiske påkjenningen. Foto: Matti Bernitz
- STORT FOR MEG: Først da Adam Schjølberg satte sin lit til de andre i gruppa, ble opplevelsen verdt den fysiske påkjenningen. Foto: Matti Bernitz Vis mer

Ifølge Norsk Helseinformatikk regnes det med at mellom to og fem prosent av befolkningen har sosial angst. I tillegg vil 10-15 prosent oppleve perioder med sosial angst i løpet av livet.

Eksempler på angstskapende situasjoner er å ta ordet i en samling med andre mennesker, spise eller drikke på offentlig sted, eller utføre handlinger mens noen ser eller hører på.

- Vanskelig for meg

Først da Schjølberg satte sin lit til de andre i gruppa, kjente han en på en lettelse som for hans del gjorde hele reisen verdt strevet.

- Å stole på de andre var vanskelig for meg. Det kostet meg mest. Å innse at jeg ble likt av de andre, og at jeg likte dem tilbake, var stort for meg. Det tar jeg definitivt med meg videre. Hele opplevelsen har gitt en enorm mestringsfølelse.

ANGST:  Artist og danser Alexandra Joner tok til tårene da hun fikk panikk midt i en klatrevegg under innspillingen av 71° nord - Norges tøffeste kjendis» på TVNorge. Video: TVNorge Vis mer

- Var det noen av deltakerne du utviklet et spesielt nært vennskap med?

- Den jeg satte mest pris på, og som betydde mest for meg under reisen, er Ole Martin Årst. Han er kanskje den beste fyren jeg vet om. Det ble et rørende vennskap med både gråting og latter, sier han.

Foruten Schjølberg deltar tidligere svømmer og «Mesternes mester»-vinner Aleksander Hetland (34), komiker Henrik Thodesen (36), «Charterfeber»-profil Svein Østvik (55), tidligere fotballspiller Ole Martin Årst (42), artist Sandra Lyng (29), bryter Grace Bullen (20), tidligere sportsanker Samantha Skogrand (27), sanger Alexandra Joner (26) og kickbokser Thea Næss (32) i årets sesong.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media