Adele knallhardt ut mot ammepress: - Dra til helvete

Norsk ekspert: - Det ville være tjenesteforsømmelse av en jordmor eller helsesøster ikke å oppmuntre til amming.

SLÅR TILBAKE MOT PRESSET: Artisten Adele ble mor for tre år siden. Under en konsert i London snakket hun ut om ammepresset hun opplevde da sønnen var baby. Foto: NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE MOT PRESSET: Artisten Adele ble mor for tre år siden. Under en konsert i London snakket hun ut om ammepresset hun opplevde da sønnen var baby. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Adele Adkins byr på seg selv når hun har konsert - og da er det ikke bare musikk som blir presentert for publikummerne.

Da hun spilte i O2 Arena i London benyttet 27-åringen muligheten til å snakke ut om amming, etter spørsmål fra en publikummer, skriver The Sun.

Adele fikk sønnen Angelo for tre år siden, og sa følgende: 

- Vet du hva? Presset på oss er faen meg latterlig, og alle de menneskene som legger press på oss kan dra til helvete.

Ni uker Videre avslørte 27-åringen at hun kun klarte å amme sønnen i ni uker, og at flere av hennes venner fikk fødselsdepresjon på grunn av måten enkelte jordmødre snakket om amming.

- (...) Jeg elsket å amme, alt jeg ville gjøre var å amme, og så kunne jeg ikke det, og så følte jeg meg slik: «Hvis jeg nå var i jungelen i gamledager ville ungen min vært død fordi melka mi er borte», sa Adele ifølge The Sun.

Artistens tydelige tale kan tolkes som et utspill mot kjendiskokken Jamie Oliver, som for kort tid siden uttalte at flere kvinner burde amme.
 
«Hvis du ammer i mer enn seks måneder, er det 50 prosent mindre sannsynlighet for at du får brystkreft. Når hører du noensinne det? Aldri.», sa kjendiskokken til LBC.


Oliver, som venter sitt femte barn med kona Jools Oliver, påpekte også at amming er «lettvint, mer praktisk, mer næringsrikt, bedre og gratis».

- Ville bare vise støtte Utspillet har fått mange til å reise bust, og flere kvinner reagerer på at Oliver «forteller dem hva de skulle gjøre med brystvortene sine», skriver Telegraph.

I ettertid har Oliver tydd til Twitter for å utdype uttalelsene sine.

I en post skriver han at amming er et interesseområde han har utviklet som en følge av ernæringsstudiene han har tatt de siste to årene.

EKSPERT: Gro Nylander er mangeårig overlege ved fødeavdelingen på Rikshospitalet. Hun bekrefter at Jamie Olivers utsagn om amming og brystkreft er korrekt, men sier også at det dessverre ikke er uvanlig at kvinner har utfordringer med å amme. Foto: Rolf M. Aagaard / Dagbladet
EKSPERT: Gro Nylander er mangeårig overlege ved fødeavdelingen på Rikshospitalet. Hun bekrefter at Jamie Olivers utsagn om amming og brystkreft er korrekt, men sier også at det dessverre ikke er uvanlig at kvinner har utfordringer med å amme. Foto: Rolf M. Aagaard / Dagbladet Vis mer

«Jeg forstår at amming ofte ikke er lett og i noen tilfeller ikke engang mulig, men ville bare støtte kvinner som VIL amme og gjøre det lettere for dem å gjøre det.», skriver den kommende fembarnsfaren.

«Som far - og kommende far - ville jeg aldri ønsket å fornærme kvinner eller mødre ettersom jeg vet hvor utrolige de er, og ville fått bank når jeg kom hjem!»

- Ville være tjenesteforsømmelse Gro Nylander, mangeårig overlege ved fødeavdelingen på Rikshospitalet, og forfatter av flere bøker om amming, sier til Dagbladet at Adele ikke er alene om å oppleve et ammepress.

- Omtrent én prosent av kvinner kan ikke amme, og atskillig flere trenger mye kvalifisert hjelp før ammingen fungerer greit, sier overlegen.

- Siden Adele klarte å amme i ni uker - den viktigste tiden - , og så måtte gi seg, tilhører hun nok den siste kategorien. Kanskje hun hadde klart å fortsette som norsk? England ligger langt etter oss på dette området, forteller Nylander.

Hun mener at det ville være tjenesteforsømmelse av en jordmor eller helsesøster ikke å oppmuntre til amming, ikke å motivere gjennom å framheve fordelene for mor og barn og ikke å kvalifisere seg til å gi best mulig hjelp.

- Så hender det kanskje at enkelte blir overivrige i sin kommunikasjon, og glemmer å berolige med at her i Vesten går det stort sett fint med erstatning?

Ble hetset for offentlig amming Det hersker liten tvil om at amming er et tema som skaper debatt.

For få uker siden ble amerikanske Margaret Bradford gjenstand for både hets og hyllest da hun ble avbildet ammende på et debattmøte med presidentkandidat Bernie Sanders.

Bradford er langt fra den eneste mammaen som har måttet tåle harde ord for å mate babyen sin i offentlighet, og Hollywood-kjendiser er intet unntak.

Alyssa Milano ble i fjor refset for et ammebilde på Instagram, men lot seg ikke affisere av de negative kommentarene.

Tidligere i år vekket et sosialt eksperiment oppsikt på undergrunnen i London, da en Youtube-kanal testet folks reaksjoner på en kvinne som ammet offentlig.