Caroline Fleming:

Adelsdrama: - En tragedie

Det er flere bitre arvestrider blant Danmarks adelsfolk. En av dem involverer til og med en russiske nonne.

BITTER SØSTERSTRID: Caroline Fleming og søstera Louise Iuel Albinus har ikke klart å bli enige om slottet de arvet. Foto: Nick Harvey / REX / NTB
BITTER SØSTERSTRID: Caroline Fleming og søstera Louise Iuel Albinus har ikke klart å bli enige om slottet de arvet. Foto: Nick Harvey / REX / NTB Vis mer
Publisert

Den danske TV-profilen Caroline Fleming (47), som fram til 2001 bar tittelen baronesse, befinner seg for tida midt i et aldri så lite adelsdrama, skriver danske BT.

I nabolandene våre finnes det fremdeles spor av aristokrati, noe som medfører at enkelte bærer titler som baron og hertug. Det inkluderer også Fleming, som riktignok mistet tittelen i 2001 da hun giftet seg med en brite.

Fleming, som er ellevte generasjons arving av Juel, er datter av baron Niels Krabbe Juel-Brockdorff og baronesse Margaretha Juel-Brockdorff. Fram til 2011 eide hun Valdemars slott, som ligger på øya Tåsinge i Danmark.

Slottet gikk deretter i arv til sønnen hennes Alexander, som på tidspunktet for overtakelse bare var 12 år gammel.

Det var imidlertid starten på en lang strid om slottet - som fikk en ny renessanse etter overtakelsen. Slottet, som sto ferdig i 1644, var i økonomisk ruin ved overtakelsen til unge Alexander.

- En tragedie

Den lange arvestriden, og de økonomiske problemene, resulterte i at Flemings søster, Louise Iuel Albinus, valgte å kjøpe slottet. Heller ikke det ble helt problemfritt.

Albinus kunne nemlig ikke få slottets historiske innbo på kjøpet. Det tilhører den i dag 18 år gamle Alexander. Da de to søstrene ikke klarte å bli enige om slottets videreførelse, valgte derfor mor og sønn Fleming å hente slottets innbo og legge det ut for salg.

ARVESTRID: Caroline Fleming og sønnen Alexander holder i disse dager flere auksjoner. Foto: Nick Harvey/REX/NTB
ARVESTRID: Caroline Fleming og sønnen Alexander holder i disse dager flere auksjoner. Foto: Nick Harvey/REX/NTB Vis mer

Hittil har det resultert i fire auksjoner, hvor 18-åringen på den første auksjonen kunne høste over åtte millioner danske kroner - blant annet for gjenstander som senger, lysekroner og familiemalerier.

Nå har imidlertid en ny auksjon fra Valdemars slott rippet ytterligere opp i det betente forholdet mellom søstrene, ifølge BT.

- Jeg synes det er en tragedie, må jeg innrømme. En tragedie for dansk kulturarv. Jeg har ikke ord for å beskrive det, for jeg synes virkelig at det er en så ubehagelig situasjon å stå i, sier Albinus til den danske avisa, etter at mor og sønn Fleming tjente en formue på bøker fra det gamle slottet.

- Det eneste jeg kan trøste meg med, er at de som kjøpte bøkene er boksamlere, men det betyr selvfølgelig ikke at det ikke forlater landet, så Danmark mister nok en gang historisk kulturarv, legger hun til.

IØYENFALLENDE: Involverte parter håper nå at roen skal senke seg over Kveldsroveien i Bærum kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Varsler flere auksjoner

Alexander Fleming tjente 1,3 millioner danske kroner på bokauksjonen.

Blant annet ble en større leksikonsamling fra 1700-tallet solgt, for 240 000 danske kroner.

- Jeg er veldig, veldig trist over denne situasjonen. Det er det at du splitter samlinger. Det er tragisk for dansk kulturarv, sier Albinus.

Hun var selv til stede ved den første innboauksjonen, og kjøpte blant annet en del malerier. Hun deltok ikke på den siste bokauksjonen.

Hun legger til at hun ønsker seg bøkene tilbake, men at hun har fokusert på å få tilbake familieportrettene - slik at hun kan videreføre slektshistorien.

AUKSJON: Innboet til Valdemars slott i Danmark selges i en rykende fart. Foto: Trond Strandsberg / Wikimedia Commons
AUKSJON: Innboet til Valdemars slott i Danmark selges i en rykende fart. Foto: Trond Strandsberg / Wikimedia Commons Vis mer

Onsdagens auksjon var ikke den siste auksjonen i rekka. Auksjonshuset Bruun Rasmussen har nemlig annonsert at det kommer enda en bokauksjon i 2023, noe Alexander Fleming trolig vil tjene ytterligere millioner på.

Kostbar skilsmisse

Eksbaronessen sto oppført som eier av Valdemars slott fram til 2011, men er kjent av helt andre grunner. Hun vokste opp på slottet, men flyttet etter hvert til England.

Hun giftet seg nemlig i 2001 med den styrtrike arvingen Rory Fleming, fra Englands daværende fjerde rikeste familie. Hennes utkårede var blant annet nevøen til «James Bond»-forfatter Ian Fleming. De fikk to barn sammen, sønnen Alexander og dattera Josephine Margaretha (15).

Sistnevnte har ingen ringere enn danske kronprinsesse Mary som gudmor.

Ekteskapet skulle derimot ikke vare, og paret skilte lag i 2008. De gikk aldri ut med noen offisiell grunn, men det skal ha vært en svært kostbar skilsmisse. Fyens hevdet det året at eksbaronessen skulle få omtrent 400 millioner britiske pund i oppgjøret, som i datidas kurs ville tilsvart 4,4 milliarder norske.

Fleming har også vært sammen med Rosenborg-spiller Nicklas Bendtner (34). De var sammen fra 2010 til 2012, og fikk sønnen Nicholas (11) sammen.

ARVEREKKE: Leah Isadora Behn er aktuell i «Powerwomen» hvor hun snakker åpent om sitt forhold til den kongelige arverekken. Video: Viaplay/Rød Løper Vis mer

Russisk nonne i arvestrid

Valdemars slott er slettes ikke det eneste slottet som gjennom åra har vært tilknyttet en årelang strid.

I september ble nemlig en årelang strid - om det 140 år gamle Hesbjerg slott i Danmark - mellom en russisk nonne og et fond endelig avgjort.

Da den tidligere eieren av slottet, Jørgen Laursen Vig, la til en liten setning i testamentet sitt, ga det de nye eierne en 17 år lang hodepine, ifølge danske TV 2.

I den korte setningen lød det at den russiske nonna «mor Amvrosjia», med det borgerlige navnet Lioudmila Garaeva, måtte «få bo på slottet så lenge hun måtte ønske det».

Det skapte strid mellom nonna og Hesbjergs fond, da sistnevnte mente hun ikke kunne få bo der likevel. I september avgjorde retten i Odense at «mor Amvrosjia» fikk bli boende.

- Jeg synes det er ergerlig for oss, og det er ergerlig for slottet, fordi nå kan vi ikke gå videre med de planene vi har hatt for slottet, og bruke det til det vi egentlig ønsket - fredsforskning og et møtested for alle religioner, uttalte formann i fondet, Bo Morhorst Rasmussen, til TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer