Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronning Elizabeth av England:

Advarer mot dronningens potensielle Trump-møte

Den tidligere lederen av det britiske utenriksdepartementet går hardt ut. 

PÅ BESØK: Obama-paret har besøkt dronningen ved flere anlendinger. Her er de fotografert ved Winfield Huse i 2011. Nå advarer en tidligere utenrikstopp om et potensielt Trump-besøk hos den 90 år gamle monarken. Foto: NTB scanpix
PÅ BESØK: Obama-paret har besøkt dronningen ved flere anlendinger. Her er de fotografert ved Winfield Huse i 2011. Nå advarer en tidligere utenrikstopp om et potensielt Trump-besøk hos den 90 år gamle monarken. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Storbritannias statsminister Theresa May var blant de første som fikk slippe inn i Det hvite hus i Washington D.C., knapt en uke etter innsettelsen av den nye presidenten.

Dette ble Donald Trumps første møte med en utenlandsk regjeringssjef som president, og møtet bød på både latter og håndtrykk foran den oppmøtte pressen.

Nå advares likevel den britiske statsministeren om et annet Trump-møte, et som trolig skal finne sted om ikke så altfor lenge. Dagen presidenten setter kursen mot den britiske øya og London er det nemlig planlagt at han skal møte selveste dronning Elizabeth II (90).

Ifølge den tidligere lederen av det britiske utenriksdepartementet, Lord Peter Ricketts, setter statsbesøket dronninga i en «meget uheldig posisjon». Det skriver han i et brev til The Times of London.

- Burde vente

Theresa May har allerede invitert Trump til å besøke henne, og da vil et møte med den regjerende monarken bli en naturlig del av programmet. Lord Ricketts synes likevel på sin side at et slikt besøk er litt tidlig.

- Det hadde vært mye lurere å se hva slags president han kommer til å bli, før man ber dronningen om å invitere ham. Nå sitter hun i en meget uheldig posisjon, skriver han i brevet til avisa.

At den amerikanske presidenten skal besøke Storbritannia har allerede skapt overskrifter. Over 1,5 millioner mennesker har undertegnet en kampanje mot at Trump ikke skal få slippe inn i landet, og på mandag var det ifølge People flere demonstrasjoner rundt om i landet.

Oppstyret kom i lys av det såkalte innreiseforbudet til presidenten, som sørger for at mennesker fra ni forskjellige land ikke får reise inn til USA de kommende månedene.

Time Magazine skriver at brevet til Ricketts kom på bakgrunn av nevnte innreiseforbud. Den tidligere utenriksdepartementslederen ønsker ikke at dronningen skal bli «dratt inn i politisk kontrovers».

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

En annen grunn til at møte mellom dronningen og Trump kan bli problematisk, er at han i 2012 gjorde narr av hennes av hennes svigerbarnebarn. På Twitter gikk presidenten, som den gang var realitykjendis, hardt ut mot hertuginne Kate, ifølge The Independent.

Hun ble fotografert toppløs i 2012 på ferie i Frankrike sammen med prins William, og bildene ble publisert flere steder. Trump mente hun hadde seg selv å takke.

«Hvem ville ikke ha tatt bilde av Kate og tjent masse penger på det om hun soler seg naken. Kom igjen, Kate!», skrev han blant annet.

Meldingen står fortsatt på presidentens konto.

Dronning Elizabeth er ikke kjent for å være politisk, men har vært i kritikernes søkelys under tidligere statsbesøk. Da hun møtte Barack og Michelle Obama i 2009 fikk førstedamen kritikk for å holde rundt monarken.

Det var nemlig brudd på kutymen at noen rørte dronningen, ifølge flere britiske magasiner den gang.

Raser

Flere kjente personer har de siste dagene gått i strupen på Donald Trump etter det mye omtalte innreiseforbudet. Statsborgere fra Irak, Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria er nå uønsket i Trumps USA, med mindre de har gyldig opphold i landet. Forbudet er ment å forhindre terror.

I går ble det klart at dette også påvirker flere nordmenn som har doble statsborgerskap. Det bekreftet også den amerikanske ambassaden i Oslo.

Kim Kardashian har vært blant dem som har gått hardt ut mot forbudet. Hun la ut statistikk på Twitter, som viser hvor få amerikanere hvert år som blir drept av jihadister kontra hvor mange som blir skutt av andre amerikanere. Forholdstallet er stort.

Meldingen ble delt videre over 100 000 ganger. Andre kjendiser som har gått til motmæle er «Harry Potter»-forfatter J.K. Rowling, popstjerne Lily Allen og «Ugly Betty»-skuespiller America Ferrera.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling