Vagina-damping

Advarer mot kjendistrend

Etter at kvinne brant seg.

VAGINA-DAMPING: Kvinne har pådratt seg brannskader etter vagina-damping. Nå advares det mot behandlingen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
VAGINA-DAMPING: Kvinne har pådratt seg brannskader etter vagina-damping. Nå advares det mot behandlingen. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Flere store stjerner, deriblant Chrissy Teigen (33) og Gwyneth Paltrow (46), har tidligere tipset kvinner om å dampe vaginaen sin.

- Ansiktsmaske / varmepute / vagina-damping. Nei, jeg vet ikke om noe av dette virker, men kan det skade? skrev Chrissy Teigen på Instagram i fjor sommer.

Mens Teigen innrømmet at hun ikke visste om det hadde effekt, uttalte Paltrow at «det utløser energi som balanserer hormonnivåene».

Sistnevnte gikk riktignok ut og trakk tilbake rådet sitt, og nå kan det vise seg å ha vært en god avgjørelse.

Ifølge BBC har en 62 år gammel kvinne fått brannskader etter å ha dampet vaginaen sin i håp om å slippe operasjon. Nå advarer gynekologer, skriver den britiske rikskringkasteren.

I en studie publisert i Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada, kommer det fram at kvinnen i lengre tid hadde slitt med en prolaps i vaginaen, og mente at damp-behandlingen kunne gi effekt. Vaginal damping, som handler om å sitte over glovarmt vann med urtemiks, har de siste åra blitt en populær trend.

Advarer

Damping og andre behandlinger for intime områder har fått mer og mer oppmerksomhet, og er ifølge BBC tilgjengelig på flere salonger og spa. Rikskringkasteren skriver videre at enkelte salonger hevder at dampingen har blitt brukt langt tilbake i tid i land i Asia og Afrika.

Det blir også sagt at behandlingen, som også kalles Yoni, renser skjeden.

Vanessa Mackay, lege og talsperson ved Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, forteller at vaginaen ikke krever slik behandling og at det bare er en myte. Hun mener derimot at vask med uparfymert såpe er bedre for skjeden.

Hun påpeker at underlivet består av sunne bakterier som beskytter oss, og at damping kan påvirke både bakteriene og pH-verdien, noe som kan føre til irritasjon og infeksjon.

Den samme begrunnelsen brukte også andre gynekologer da de kritiserte Paltrows tips.