- RAMMER ØKONOMIEN: Det kan slå negativt ut for britisk økonomi at prins William og Kate Middleton gifter seg, advarer økonomieksperter. Foto: AP Photo/ Kirsty Wigglesworth
- RAMMER ØKONOMIEN: Det kan slå negativt ut for britisk økonomi at prins William og Kate Middleton gifter seg, advarer økonomieksperter. Foto: AP Photo/ Kirsty WigglesworthVis mer

Advarer mot kongelig pomp og prakt

Økonomieksperter advarer mot overdreven feiring av prins William og Kate Middleton.

Vårsola blinker over Westminster Abbey. Men gromværet står i krass kontrast til skatteendringene og velferdskuttene som trådte i kraft denne uka. Innstrammingene vil koste britiske husstander 20 milliarder kroner i år, viser uavhengige analyser.

Derfor advarer økonomieksperter mot overdreven pomp og prakt under prinsebryllupet 29. april.

- Dette er ikke en tid for oppvisning av stor rikdom, sier professor Rodney Barker ved London School of Economics and Political Science til NTB.

- Rikets tilstand er sober. Regjeringen skjærer ned på offentlige tjenester og hever leveomkostningene. Og tross finansministerens retorikk går det hardest utover de fattigste.

BNP lider Ifølge The Telegraph vil regningen for selve bryllupet havne et sted mellom 450 og 750 millioner kroner. I tillegg kommer utgiftene til såkalt «bank holiday», altså en ekstra offentlig fridag. Forvaltningsselskapet Investec konkluderer med at feiringen vil legge en demper på sårt tiltrengt vekst.

- Selv om det vil bidra til økning i turismen, vil effekten sannsynligvis bli negativ på grunn av tapet av en arbeidsdag, sier Investec-økonomen Philip Shaw til NTB.

Overslaget er basert på dronning Elizabeths gulljubileum i juni 2002, da samme grep fikk konsekvenser for bruttonasjonalproduktet i andre kvartal.

- Vi forventer en tilsvarende effekt. Skjønt maitallene trolig vil avdekke en viss gjeninnhenting, anslår vi at fridagen vil redusere BNP med cirka en kvart prosent, sier Shaw.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Feelgood» Ekstrafridagen ønskes velkommen blant travle londonere.

- Jeg ser mitt snitt til å reise bort med venninnene mine, røper City-kvinnen Cherry Edwards, som er desto mer skeptisk til symbolverdien av bryllupsfeiringen.

- Jeg synes det er frekt å investere så mye i dette, gitt klimaet vi befinner oss i. Det kan umulig komme noe positivt ut av det.

Drosjesjåføren Tim Miller ser det annerledes.

- Landet er praktisk talt bankerott. Alt med en «feelgood?-faktor vil kunne hjelpe oss, hevder han.

- Jeg har ingen problemer med at to unge mennesker har funnet lykken, enda de slumper til å være kongelige. La oss håpe at de treffer riktige valg denne gangen.

Ekstravaganse Sammenligningene med Charles og Diana-seremonien i 1981 er uunngåelige. Stephen Bates, det nærmeste monarki-kritiske The Guardian kommer en hoffreporter, mener kongehuset kjenner sin besøkelsestid, og at det vil bli atskillig mindre «hurramegrundt» enn for 30 år siden.

- Vi blir fortalt at det ligger an til en passende feiring. På den annen side høres ethvert bryllup som innebærer middag og mottakelse på Buckingham Palace, ekstravagant ut i mine ører, konstaterer Bates overfor NTB.

Professor Barker tror ikke at William og Kate har timet giftermålet uheldig, ulvetider til tross.

- Folk vil nok bli oppmuntret, sier han.

- Men når statsminister Cameron begrunner nedskjæringspolitikken med at «vi» er i samme båt, skal vi ikke glemme hva han egentlig mener: «Dere» er i samme båt.
(NTB)