Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Advarer mot ny sokketrend som sprer seg blant ungdom

- Håper at de ikke får influensa.

(Dagbladet): «Ungdommen nå til dags» har vært et klisjéuttrykk siden Sokrates tid. Men motetrenden som sprer seg blant unge om dagen, får på ny mange voksne til å steile.

Folk i tenåra og tjueåra har begynt å gå med høyvannsbukser, lave halvsokker og bare ankler mellom de høye buksene og skoa. Mange flasher anklene også midtvinters, selv i minus 15 grader!

På Twitter taster de voksne seg varme om trenden som sprer seg i kulda.

HALVSOKKER: En av gutta i gruppa Suite 16 viste fram trenden da årets MPG-artister ble offentliggjort. Foto: Scanpix
HALVSOKKER: En av gutta i gruppa Suite 16 viste fram trenden da årets MPG-artister ble offentliggjort. Foto: Scanpix Vis mer

- Tar de frostvæske?, undrer komiker Anders Martinius Tangen.

Stusser Til Dagbladet forteller Tangen at han kjenner flere foreldre som fortviler over at barna ikke vil ha på seg vanlige sokker i kulda.

- Jeg har stusset over den trenden. Jeg liker ikke å fryse selv, og er en hund etter ull både ytterst og innerst, så jeg skjønner ikke dette, sier han.

- Men da jeg var ung var det også mye vi ikke skulle ha på oss. Lue var for eksempel upopulært, helt til det ble populært å ha på lue inne. Det er morsomt at moten er så uavhengig av værforhold, sier han.

Økende trend Å vise anklene har vært en økende trend de siste åra, forteller moteekspert Marianne Jemtegård. Hun vil derimot ikke anbefale stilen i kulda.


- Det er en trekkfull trend akkurat nå. Det er ikke deilig med slaps sprøyta oppover anklene, så de som går slik nå, gjør det med helsa som innsats. Når våren kommer har de starta trenden noen måneder før alle andre. Jeg håper bare at de ikke får influensa, sier hun.

Ida Elise Eide Einarsdóttir, redaktør VIXEN Magazine, anbefaler heller ikke bare ankler midt på vinteren.

- Trenden har faktisk sitt eget navn, «the sliver», som refererer til at et par centimeter av ankelhuden skal være synlig. Trendy absolutt, men ikke i mange minusgrader. La trenden ligge til våren, og gå for en av sesongens kule vinterboots, skriver hun til Dagbladet.

Er trend Programleder Stian Blipp (25) er ofte å se på listene over Norges best kledde. Tirsdag gjestet han det populære TV-programmet «I kveld med Ylvis», og Blipp stilte trenden tro i lave sko og lave sokker.


25-åringen fikk imidlertid tyn for stilen av de to Ylvis-programlederne i trettiåra. 

- Hvordan klarer du deg i kulden? Jeg møtte deg utenfor og du gikk i de buksene der, og jeg så hud i 14 minus?, undrer Vegard Ylvisåker.

- He-he. Min far sa at har du anklene, så bruk dem, tuller Blipp tilbake.


25-åringen får imidlertid eh.. kalde føtter, og vil ikke utdype saken overfor Dagbladet.

Kan være farlig Men trenden har blitt en snakkis. Adresseavisen omtalte i forrige uke at unge går med lave sko i vinterkulda, og har snakket med fem ungdom som mener de velger lave sko fordi det finnes så få kule vintersko på markedet.

- Det er viktigere at skoene matcher antrekket enn at de er varme, sier en av jentene til avisa.

Forskningsleder Mariann Sandsund ved helseavdelingen til SINTEF Teknologi og samfunn advarer derimot mot trenden. Hun forklarer at hender og føtter lett kjøles ned når det blir kaldt.


Når huden kjøles ned vil blodtilførselen til disse hudområdene stenges av for at kroppen ikke skal miste enda mer varme, ifølge Sandsund.

Hun anbefaler derfor sko med tykk såle og sokker av ullblanding eller ren ull i kulda.

Kari Sollien, leder i Allmennlegeforeningen, vil også fraråde å gå i halvsokker i lave sko, uten beskyttelse rundt anklene, i kulda.


- Det er ikke tilrådelig å gå slik. Men det først og fremst fordi det er ubehagelig å fryse, sett fra en voksen dames perspektiv. Det er derimot ikke direkte farlig før du er så lenge ute i kulda at du får forfrysningsskader, sier hun til Dagbladet, men legger til:

- Det finnes noe dokumentasjon på at infeksjonssykdommer bryter letter ut når du er kald, men da må du ha et virus eller bakterie i tillegg.

I opposisjon Sollien mener at hender, føtter og hodet er de viktigste områdene å dekke når det er kaldt ute. Hun har likevel en viss forståelse for trenden.

- Jeg har en 15-åring i heimen, og ser at den generasjonen kler seg tynnere enn oss oppe i åra. Men vi gikk med magen bar på 80-tallet, så jeg tenker at hver ungdomsgenerasjon har sin måte å uttrykke seg på gjennom klær, som en protest eller i opposisjon til de som er eldre.

Karin Rønning, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, mener derimot ikke at trenden kan påvirke influensabølgen.

- Ungdom tar ikke så mye hensyn, nei. Det er imidlertid lite dokumentasjon på at det at vi fryser øker sjansen for å bli syk hvis vi først er eksponert for smitte, sier hun.

Bisarr leppetrend er et annet motefenomen som sprer om seg blant unge etter inspirasjon fra Kylie Jenner.

BARE ANKLER: Stian Blipp er blant de mange unge som om dagen går med oppbrettede bukser og bare ankler. Foto: Tord Tungesvik
BARE ANKLER: Stian Blipp er blant de mange unge som om dagen går med oppbrettede bukser og bare ankler. Foto: Tord Tungesvik Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media