Asap Rocky:

Aktor ønsker seks måneders fengsel

- Formildende er at det er en provokasjon.

INNRØMMELSE: Asap Rocky innrømmer nå å ha plukket opp flasker de fant på bakken, men påstår at de gjorde det for at fornærmede ikke skulle få tak i de. Video: Expressen. Vis mer

STOCKHOLM / OSLO (Dagbladet): Siste rettsdag i saken mot rapperen Asap Rocky (30), hvis egentlige navn er Rakim Mayers, er godt i gang. Alle innblandede har fått forklare sin side av saken, det samme har også flere vitner gjort.

Fredag ettermiddag legger aktor fram sin sluttprosedyre i rettssaken. Han ber om seks måneder fengsel for Asap Rocky, men så er det formildende omstendigheter og skjerpende omstendigheter:

- Formildende er at det er en provokasjon, uttaler aktor.

Vil at Asap skal dømmes hardere

Aktor mener videre at samfunnsstraffen som rapperens advokat, Slobodan Jovicic tidligere har foreslått, er uaktuelt.

- Min oppfatning er at Rakim Mayers skal dømmes hardere enn de andre i så fall, fordi han dømmes for kastet. Min oppfatning er at han skal være fortsatt fengslet, på grunn av fluktfare, fortsetter aktor.

I sluttprosedyren argumenterte aktor blant annet for at voldsepisoden fortsatte etter at mobiltelefonen ble skrudd av, og at uansett om tingretten dømmer for det man ser på filmen, så er det snakk om kroppsskade.

- Jeg mener at de skal dømmes for det, fordi de reagerer nesten som et gitt signal da Rakim Mayers kaster fornærmede. De står rett ved hverandre. Det er ikke trolig at de ikke skal ha merket at de var flere som utøvde vold samtidig, forteller aktor.

Mener ei flaske er blitt brukt

Aktor tok også opp spørsmålet om flaska er blitt brukt - noe som er et sentralt punkt i saken.

- At det har vært ei flaske innblandet er klart, ettersom fornærmede har disse kuttskadene. Det finnes flasker på åstedet, to har vi sett i den ene tiltaltes hender og den ene i Rakim Mayers hånd.

Videre forteller aktor at det er flere spørsmål rundt hvordan disse skadene har oppstått, og stiller spørsmål ved om det har sittet glass under skoene, om han har rullet i glass eller om han er slått med glass.

- Jeg må forholde meg til det fornærmede sier, og han sier at han er blitt slått med ei flaske. Det andre vitnet har også delvis sagt at hun har sett fornærmede bli slått med ei flaske. Det hun sier er åpenbart en svakere forklaring enn det hun sa tidligere, fortsetter aktor.

ASAP ROCKY-SAKEN: Fornærmede oppgir at han først ble slått med ei glassflaske, tiltalte bestrider dette. En video viser imidlertid at en av de inolverte holder to glassflasker i hånden. Video: Expressen. Vis mer

Aktor trekker også fram SMSen fra assistenten til rapperstjera som filmet. Hun er ikke i landet og derfor ikke til stede i rettssalen.

- Ser vi bort fra navnet Harlem som vi har diskutert, så ser vi at “he smashed a bottle on the person”. Det er altså noen som har gjort det. På bildene ser vi den ene tiltalte med to flasker. Og Rakim Mayers har noe i hånda, som jeg hevder har en gulaktig etikett. Det fantes også en gulaktig etikett på bakken.

Med dette påstår aktor at noen av de tre tiltalte har brukt glass som våpen, og ønsker at alle tre skal dømmes for kroppsskade. Aktor ser heller ingen grunn til at rapperens assistent skal ha overdrevet hendelsen.

- Hvorfor skulle hun skrive “he smashed the bottle on the person” om det ikke var sånn. Når det er sagt mener jeg at bevisene står på egne bein. De tiltalte har framført en del innvendinger. Jeg skal prøve å møte disse innvendingene en etter en. Jeg vil påstå at ingenting av det forandrer saken. Jeg vil innvende at alle tre skal dømmes for kroppsskade.

Mener de ikke handlet i nødverge

De tiltalte hevder alle at de handlet i nødverge, men dette kan bli vanskelig å få igjennom - ifølge Expressens krimekspert, Fredrik Sjöshult. Krimeksperten har tidligere forklart overfor Dagbladet at de i Sverige har en helt spesiell juridisk form for nødverge, som ikke krever at du faktisk er truet.

Det handler om at man tror at man er i en truende situasjon. Selv om man kanskje ikke er det, er det en subjektiv bedømming som går ut på at man opplever at man er truet. Om man gjør det kan man frikjennes for lovbruddet.

Aktor mener at det ikke finnes noen nødvergesituasjon. Aktor sier likevel at det kan være en såkalt putativ nødvergesituasjon, men mener at Rakim Mayers har med seg en livvakt som er dobbelt så stor som ham, og at det finnes flere muligheter til å forlate plassen.

- Og ikke engang etter hendelsen, se gjerne på det, da man ser fornærmede sitte på gata med sine skader. Da ser man selskapet gå opp mot Sveavegen med ryggene mot disse personene som de var så redd for. Så det er ingen grunn til at de har vært i en putativ nødvergesituasjon heller, sier aktor.

DAG TO I RETTEN: Bistandsadvokat Magnus Strömberg, forteller hvordan klienten hans har opplevd rettssaken. Video: Dagbladet Vis mer

Videre trekker aktor fram påstanden om at det har blitt brukt ei flaske som våpen. Dette ser aktor på som ganske alvorlig, og mener at slik vold kan være tillatt om det er snakk om nødverge, men at fornærmede og hans venn bare var to og de andre var fem.

- Det er for mye vold de gjør, når de sparker og slår mens han ligger nede. Det hadde vært mulig å avverge det angrepet med mye mildere vold. Selve kastet er utover nødvergeretten. De er fem personer, og til og med en livvakt. De må kunne løse dette mot to tynne gutter, fortsetter aktor.

Videre påpeker aktor at det er blitt brukt mer vold enn hva loven krever, og sier at det var «overdrevent». Aktor mener det ikke finnes rom for en slik type panikkhandling, og at det derfor ikke foreligger omstendigheter som taler for at de skulle kunne gått fri.

JURIDISK EKSPERT: Kriminalkrönikör i Expressen, Fredrik Sjöshult, mener at en spesifikk detalj kan føre til at Asap Rocky frikjennes. Video: Ørjan Ryland. Reporter: Mathilde Lea, Dagbladet Vis mer

- Hans oppførsel er eksemplarisk i rettssalen

Bistandsadvokaten Magnus Strömberg tar også opp dette med flaska. Han mener helt klart at det har forekommet bruk av knust glass eller liknende, og viser til at den medisinske rapporten sier at skadene taler sterkt for at noe liknende er blitt brukt.

- Det er sånn at Rakim Mayers er veldig hyggelig, varm, trivelig. Han svarer tydelig på spørsmål og så videre. Hans oppførsel er eksemplarisk her i rettssalen, absolutt. Men slik jeg tolker aktor, så har jeg likevel store innvendinger når det kommer til troverdigheten.

- Man har endret sin forklaring, og presentert en annen historie her i rettssalen, fortsetter Strömberg.

Bistandsadvokaten mener det finnes tydelig problemer med troverdigheten som har en viss betydning.

I SVERIGE: Rapperen ASAP Rocky er tiltalt for kroppsskade under et slagsmål i Stocholm 30. juni. Hendelsen ble filmet, og siden da har han sittet i varetekt i Sverige. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Han får faktisk spørsmål om denne SMS-konversasjonen som aktor har hentet inn. Da svarer han på spørsmålene at han har aldri blitt kalt Harlem. Men så ser vi på denne videoen at han kalles faktisk for Harlem.

Når det gjelder lovbruddets alvorlighetsgrad sier Strömberg seg enig med aktor, men ber retten vurdere om det kan være noe mer alvorlig.

BILDEBEVIS: I dag kom nyheten om at den amerikanske rapperen Asap Rocky (30) er tiltalt for kroppsskade. Disse bildene er en del av politiets bevis mot den ham. Video: Expressen TV Vis mer

- Grenser til grov kroppsskade

Som tidligere nevnt uttalte aktor at det blir rent praktisk å skulle gjennomføre samfunnsstraff.

- Dette grenser til grov kroppsskade, sier bistandsadvokaten.

Deretter tar bistandsadvokaten opp dette vitnet som ga en annen forklaring enn hun først hadde gitt i politiavhør:

- Jeg mener at det ene vitnet har endret sin forklaring på et veldig drastisk sett. Jeg kan bare konstatere at hun har følt seg fryktelig redd. Vi har sett henne på videolink her i dag. Man kan bare konstatere at det er noe som har fått henne til å endre sin forklaring. Jeg ber om at man kan se bort fra det i dag.

Bistandsadvokaten argumenterer videre for at saken grenser mot grov kroppsskade, og sier at det finnes muligheter til å justere dette oppover igjen. Asap Rocky og hans følge var først mistenkt for grov kroppsskade, men det ble seinere redusert da de ble tiltalt.

- Jeg må si. Jeg har vært advokat i 20 år, og jeg har aldri hatt en klient som har vært så redd, sier Magnus Strömberg, og hevder videre at det har å gjøre med det han ble utsatt for 30. juni.