Kong Charles III

Aldri skjedd før

Klokka 11 blir TV-seere over hele verden vitne til et historisk øyeblikk som aldri før har skjedd.

FØRSTE TALE: Klokken 19.00 fredag 9. september talte Kong Charles for første gang som konge. Det skjedde bare ett døgn etter at nyheten om at dronning Elizabeth hadde gått bort, 96 år gammel. Video: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 11 norsk tid blir Kong Charles III formelt innsatt som konge. Det vil sendes på TV over store deler av verden. Ifølge Sky News har det aldri tidligere skjedd at innsettelsen av en monark har blitt sendt direkte på TV.

Etter at Tiltredelsesrådet vil utrope Charles til konge, vil kongen selv avgi sin personlige erklæring og forsikre nasjonen om at han vil påta seg suverenitetens plikter og ansvar.

MØTE: Den ferske statsministeren hadde en audiens med kongen da han kom tilbake til London. Vis mer

Fredag kveld talte Charles til nasjonen, hans første tale som konge.

- Jeg snakker til dere i dyp sorg. Min elskede mor var en inspirasjon og et eksempel for meg og familien. Jeg skylder henne en ektefølt gjeld, som hver familie gjør overfor sin mor, innledet Charles i den forhåndsinnspilte talen.

Retoriker Andreas Birger Johansen mener at Charles lykkes i å holde en tale som treffer «alle».

- Det er en ganske tradisjonell tale, men likevel annerledes enn den moren hans holdt. Det er mer følelser i talen, og selv om det kanskje ikke er de store emosjonelle utskeielsene, så har han en mye mykere form og virker mer til stede som et ekte menneske, sa Johansen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer