Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

J. K Rowling:

- Aldri snakket om at jeg har overlevd overgrep

«Harry Potter»-forfatteren forteller i et åpenhjertig blogginnlegg at hun har blitt utsatt for vold og overgrep.

FORTELLER PERSONLIG HISTORIE: Forfatter J. K. Rowling åpner opp om en traumatisk fortid. Foto: NTB scanpix
FORTELLER PERSONLIG HISTORIE: Forfatter J. K. Rowling åpner opp om en traumatisk fortid. Foto: NTB scanpix Vis mer

De siste dagene har J.K. Rowling (54) vært i hardt vær etter sine uttalelser om transpersoner, hvor hun har gått ut på Twitter og proklamert at «kjønn er ekte».

Det har fått blant andre «Harry Potter»-skuespiller Daniel Radcliffe (30) til å ta avstand fra uttalelsen. Det har også hovedrolleinnehaver i Rowling-franchisen «Fantastic Beasts and Where to Find Them», Eddie Redmayne (38), gjort.

- Som en som har jobbet med både J.K. Rowling og flere medlemmer av transamfunnet, vil jeg bare gjøre det fullstendig klart hvor jeg står. Jeg er uenig med Jos kommentarer. Transkvinner er kvinner, transmenn er menn, og ikke-binære identiteter er gyldige, sa han i en uttalelse til Variety onsdag.

I et lengre blogginnlegg samme dag forsvarer Rowling nå uttalelsene sine.

- Overlevd overgrep

Her forklarer hun blant annet om en hittil ukjent fortid.

«Jeg har vært i offentlighetens øyne i over to år, og jeg har aldri snakket offentlig om å være overlevende etter vold og seksuelt overgrep. Det er ikke fordi jeg skammer meg over at disse tingene skjedde med meg, men fordi de er traumatiske å gjenoppta og huske», skriver hun.

TRANSSEKSUELL: Hvis Eirin Grinde Tunheim går av med Miss Norway-seieren i august, vil hun bruke oppmerksomheten til å jobbe for transpersoners rettigheter. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Videre forteller hun at dattera også har eierskap til historien, og at hun konfererte med henne før hun nå har valgt å dele den.

«Jeg nevner ikke disse tingene nå for å få sympati, men i solidaritet med det store antallet kvinner som har historier som mine, og som har blitt beskyldt for å være intolerante etter å ha uttrykt bekymring rundt områder atskilt for forskjellige kjønn», skriver Rowling.

Forfatteren forteller også at hun selv følte seg mentalt kjønnsløs da hun var yngre, men at hun etter hvert slo seg til ro med at hun ikke trengte å føle seg kvinnelig. Tidligere har hun vært åpen om psykiske problemer.

Nevner fem grunner

Hun forteller at hun deler dette for å vise at hun har empati og solidaritet med transkvinner som har opplevd å bli misbrukt av menn, og at hun ønsker at transkvinner skal være trygge.

«Hvis du åpner dørene til toaletter og garderober for menn som tror eller føler at han er en kvinne, og som sagt, nå kan kjønnsbekreftelse innvilges uten behov for kirurgi eller hormoner - da åpner du døra for alle menn som ønsker å komme inn. Det er den enkle sannheten», fortsetter hun.

VENTER I SPENNING: Emma Ellingsen fylte nylig 18 år, og er klar for operasjon. Video: TV 2 Sumo / Rød Løper Vis mer

Rowling forteller at dette bare er én av grunnene til at hun har uttalt seg om saken på måten hun har gjort.

En annen av grunnene er at hun bekymrer seg over eksplosjonen av unge kvinner som ønsker å bytte kjønn, og antallet som ønsker å bytte tilbake fordi de angrer.

Forfatteren skriver også om at hun har en veldedighetsorganisasjon som fokuserer på å lindre sosial berøvelse, og at hun finansierer forskning på MS som ifølge henne er annerledes for menn og kvinner. Derfor mener hun at dersom transaktivismen får gjennomslag for alle kravene sine, vil det påvirke sakene hun støtter fordi det vil flytte grensa for den juridiske definisjonen av sex, og erstatte den med kjønn.

Rowling uttrykker også bekymring over hvordan transaktivismen påvirker utdanning og trygghet for barn.

Den femte grunnen hun nevner er at hun forsvarer ytringsfriheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!