Nicolay Ramm og Cengiz Al:

- Aldri vært så redd

Nicolay Ramm tar denne uka med seg Cengiz Al for å teste ut den farlige sporten jetsprint.

FULL FART: I NRK-programmet «Helt Ramme sporter» blir Cengiz Al med Nicolay Ramm på tur til New Zealand for å konkurrere i risikosporten Jetsprint. Duoen ender med å kjøre fullstendig over evne, og det går derfor galt for NRK-profilen. Reporter: Jonas Scheie Hammer. Video: Rød Løper/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sesongens siste episode av NRK-programmet «Helt ramme sporter» er det skuespiller og fjorårets «Skal vi danse»-vinner Cengiz Al (26) som får gjennomgå i nok ett spinnvilt påfunn av programleder Nicolay Ramm (34).

Ramm tar med seg Al til landet der befolkningen kaller seg «Kiwis» og filmserien «Ringenes Herre» er filmet, nemlig landet på andre siden av kloden, New Zealand.

GIKK VIDERE: Cengiz Al slapp med skrekken, og gikk videre til årets «Skal vi danse»-semifinale. Vis mer

- Raskere enn Formel 1

I tillegg til sitt eksotiske dyreliv, har New Zealand også en helt spesiell sport å tilby. Det er sporten «jetsprint boatracing».

Ramm beskriver sporten som noe av det villeste han har vært med på, i et intervju med Dagbladet:

FRYKT I ØYNENE: Nicolay Ramm må ta et par prøverunder før det braker løs i jetsprint boatracing i New Zealand. Foto: NRK.
FRYKT I ØYNENE: Nicolay Ramm må ta et par prøverunder før det braker løs i jetsprint boatracing i New Zealand. Foto: NRK. Vis mer

- Jeg har nok aldri vært så redd før. Man gir bånn gass i en sport hvor risikoen er død. Båtene går fra null til 120 kilometer i timen på 1,8 sekunder. De akselererer raskere enn en Formel 1-bil, forteller Ramm med en entusiastisk tone i stemmen.

Dagbladet har også vært i kontakt med Cengiz Al for å høre hvordan opplevelsen var. Al stiller seg bak Ramm, og sier seg enig i at frykten var å kjenne og føle på fra start.

- Jeg var redd hele tida, spesielt de gangene vi skulle trene på å kjøre selv. Det er så mange krefter i båten, så jeg blir redd for å fyke bakover, tråkke for mye og får masse skumle tanker i hodet, sier Al.

I løpet av episoden skal Ramm og Al konkurrere om å få best tid på en enkelt runde i løpet.

RE-UNION: Da Cengiz Al tok andreplass i «Skal vi danse» høsten 2017, var Egor Filipenko dommer. I år er de konkurrenter på parketten. Video: Klaus Fjellro/Rød Løper Vis mer

De kjører individuelt, sammen med en lokal «kiwi» som sitter i passasjersetet og peker ut retningen. Før de satte seg inn i båtene fikk de et lite innblikk i hva sporten går ut på.

- Der og da tenkte jeg «jeg tryner og havner under vann og må svømme ut», forteller 34-åringen.

Al forteller at han også var redd før de skulle ut i vannet.

- Det var skummelt og farlig, og hvis det skjer noe så er det du selv som har kontrollen over det. Så enten går det veldig bra, eller så skjer det en ulykke og så er du «dau»! Så når jeg tenker tilbake på det nå blir jeg redd, sier Al.

SITTER BARNEVAKT: Cengiz Al og Astrid Smedplass spiller i den ny «Askepott» og har blitt gode venner etter det. Video: NRK Vis mer

Krasjer

Og det er kanskje ikke så rart. Det er krappe svinger i små kanaler, i over 100 kilometer i timen.

I episoden klarer Ramm å spinne båten rundt i et forsøk på å slå Al sin beste tid. 34-åringen er overrasket over at det gikk så bra som det gikk, til tross for at han krasjet.

TOMMEL OPP: Til tross for en skummel sport, er Ramm fornøyd med å ha gjennomført. Foto: NRK.
TOMMEL OPP: Til tross for en skummel sport, er Ramm fornøyd med å ha gjennomført. Foto: NRK. Vis mer

- Jeg krasjer jo! Da jeg kjører som fortest, men heldigvis var det ikke en så voldsom krasj. Andre båter eksploderer, flyr rundt, men min krasj var nokså snill. Likevel er det sinnssyk stor fart, så det er nokså skummelt, forteller han, før han legger til:

- Jeg fikk nakkesleng, men det er bare flaks at jeg ikke har noen varige mén fra den episoden her. Flaks at jeg sitter her i dag og er like hel, det kunne nemlig gått mye verre!, sier en lettet programleder.

Hans konkurrent er spøkefull da han forteller om ulykken til Ramm som forekom i det han prøvde å slå tiden til Al.

KONKURRENTER: Duoen legger ikke skjul på konkurranseinstinktene sine, og kjemper hardt for å slå konkurrenten. Foto: NRK.
KONKURRENTER: Duoen legger ikke skjul på konkurranseinstinktene sine, og kjemper hardt for å slå konkurrenten. Foto: NRK. Vis mer

- Han har ikke lært seg å holde kontrollen. Han må lære å pushe og samtidig beherske seg, ler Al.

Al er overrasket at de i det hele tatt fikk lov til å gjennomføre den farlige sporten.

RØRT: Cengiz Al tok til tårene under lørdagens Skal vi Danse-sending. - Moderne kunstverk, sier dommer Morten Hegseth. Video: TV 2 / Dagbladet TV Vis mer

- Man har lært å bruke en maskin på kun få timer, så skal man kunne bruke den, huske løypa og klare å håndtere, i underkant av 1000 hestekrefter i små kanaler i New Zealand. sier han, før han tilføyer:

- Og så skal man i tillegg prøve å vinne. Man får tidenes adrenalinrush, hodet konsentrerer seg til det fulle, hjertet pumper og alle ser på. Så handler alt om å vinne over Nicolay, fortsetter han.

I likhet med Ramm, havner Al også nesten i en ulykke hvor han kommer inn i altfor stor fart da han skal stoppe båten etter en prøverunde.

- Det var småskummelt, og jeg tenkte «shit, jeg er glad jeg ikke hadde større fart enn dette», forteller han om hendelsen der han nesten kjørte ut av banen på en treningsrunde.

HELT RÅTT: Cengiz Al er full av adrenalin etter å ha testet ut kreftene til båten de bruker i løpet. Foto: NRK.
HELT RÅTT: Cengiz Al er full av adrenalin etter å ha testet ut kreftene til båten de bruker i løpet. Foto: NRK. Vis mer

- «Guttaboys» på eventyr

Til tross for at duoen var vettskremte i de små båtene, som akselererer raskere enn bilene til Lewis Hamilton (34) og Max Verstappen (26), kunne de ikke unngå å nyte muligheten bak rattet.

- Vi kjører som villmenn begge to. Det blir litt som «guttaboys på eventyr» hvor det går en kule varmt når vi ser hva som er mulig å gjøre med disse båtene. Det var sinnssykt gøy når man klarte å håndtere båten. Det er på en måte gokart bare 100 ganger raskere, forteller Ramm.

Ramms kompanjong forteller videre at det er en opplevelse han ikke ville vært foruten.

FIKK FOT: En dramatisk ulykke fikk store konsekvenser for Nicolay Ramm under NRK-innspilling. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

- Konklusjonen er egentlig at det var skikkelig rått! En opplevelse jeg aldri kunne fått et annet sted, og en type adrenalin jeg aldri har opplevd før, avslutter Al.

Fredagens episode er den siste i sesong to. I 2024 kommer det en sesong tre av «Helt ramme sporter».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer