STIFINNER: - Her er jeg ute og «tracker» i det beste trackerlys. Vi tracker bare tidlig morgen eller rett før solen går ned, forteller hun om dette bildet. Foto: PRIVAT.
STIFINNER: - Her er jeg ute og «tracker» i det beste trackerlys. Vi tracker bare tidlig morgen eller rett før solen går ned, forteller hun om dette bildet. Foto: PRIVAT.Vis mer

Aleksandra (23) var blikkfang for Hugo Boss, Calvin Klein og Jimmy Choo

Nå vil hun kjøpe land i Afrika og gi det tilbake til folket.

[bilde, right](Dagbladet God torsdag): - Å drikke kakao. Det som er hyggelig med å være i Norge om vinteren er at man kan drikke varm kakao, sier hun og serverer rykende varme kopper.

I foreldrenes stue i Asker krøller toppmodellen, som ble naturguide, entreprenør og eventyrer i det sørlige Afrika, seg sammen.

- Jeg skulle egentlig ha reist tilbake til Afrika rett over nyttår, sier hun med lengsel.

Utsettelsen skyldes at hun var nominert til årets «Ecco walk in style»-pris som er en hyllest til kvinner som gjør verden til et bedre sted.

Hun ble plukket ut for sin innsats for sanfolket i Namibia, urfolket som er en av de eldste kulturene i verden.

Modell og stifinner

- Jeg er utdannet stifinner i Afrika. Når jeg er hjemme i Norge går jeg tur med Maximus, hunden vår, og følger spor i skogen her. Vi har kommet over både elg og revehi, forteller hun.

FRI JENTE: I oppveksten var hun ei guttejente som gikk sine egne veier og elsket teater og dans. Foto: ANITA ARNTZEN
FRI JENTE: I oppveksten var hun ei guttejente som gikk sine egne veier og elsket teater og dans. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Ute er det tolv kuldegrader. Fra stua ser hun grantrær og en sjelden gang, elg, rev og rådyr. I Namibia lever hun nær løver, antiloper, bavianer og andre ville dyr.

- Jeg våkner til løvebrøl i soloppgang, det er en god begynnelse på dagen, smiler hun og forklarer at når ei løve brøler på tre kilometers avstand, høres det ut som den står rett bak deg.

I åpent landskap kan den høres fra inntil 12 kilometer. [bilde, left]

- Landet tilhører folket

Hun har en visjon, og den er ikke snau. Gjennom Nanofasa Conservation Trust jobber hun med å opprette et selvstendig reservat som skal ta vare på afrikansk dyreliv, lokale stammer, skape arbeidsplasser og et bærekraftig økosystem.

- Selve landområdet skal kjøpes av eiere som skal gi landet tilbake til folket. For landet skal tilhøre folket.

Landet er inne i Nyae Nyae, et unikt område nordøst på tusen hektar som også kalles Buskmennland.

Her fins blant annet elefanter, løver og afrikanske hunder. Her bor sanfolket, et sanker- og jegerfolk som opprinnelig levde som nomader.

KONTRASTER: Aleksandra Ørbeck-Nilssen i barndomshjemmet i Asker - i tolv minusgrader.  - Jeg lengter etter varmen i Afrika, soloppgangen og løvebrølene, sier modellen, entreprenøren og eventyreren. Foto: ANITA ARNTZEN
KONTRASTER: Aleksandra Ørbeck-Nilssen i barndomshjemmet i Asker - i tolv minusgrader. - Jeg lengter etter varmen i Afrika, soloppgangen og løvebrølene, sier modellen, entreprenøren og eventyreren. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- De leser spor og tegn som vi leser en avis og kaller seg «hellige detektiver». Å følge spor er som å danse, man må følge rytmen og naturens åndedrett. Jeg har lært mye av sanfolket. [bilde, right]

Forhandler med myndighetene

Siden august har 23-åringen forhandlet med myndighetene om å overta noen små camper innenfor området, ved hjelp av sponsorer.

Hun jobber hardt for å skaffe finansielle midler til prosjektene, men forsikrer at målet hennes verken er å eie sin egen afrikanske farm eller å tjene store penger på turisme.

- Jeg skal være der, i økosystemet, sammen med sanfolket. Jeg er ikke så glad i tanken om bistand. For hvem hjelper hvem egentlig? De lærer meg mer enn jeg lærer dem.

- Når skal du underskrive kontrakten?

- Det kan skje veldig snart eller seinere. Dette er jo Afrika.

TETT KONTAKT: - Det var en liten gepard baby som jeg fulgte fra den var liten, den ble forlatt etter at moren hadde blitt skutt av en bonde. I dag, etter en lang prosess, har den blitt reintrodusert i et vilt, men beskyttet område. Personlig synes jeg ikke noe om mennesklig kontakt med dyr, men i noen tilfeller er det vanskelig å unngå. Foto: PRIVAT
TETT KONTAKT: - Det var en liten gepard baby som jeg fulgte fra den var liten, den ble forlatt etter at moren hadde blitt skutt av en bonde. I dag, etter en lang prosess, har den blitt reintrodusert i et vilt, men beskyttet område. Personlig synes jeg ikke noe om mennesklig kontakt med dyr, men i noen tilfeller er det vanskelig å unngå. Foto: PRIVAT Vis mer

Fotoprint av sankvinne

Rundt halsen bærer hun et ullskjerf i varme jordfarger som hun har designet for Holzweiler agenturer. Fotoprintet av en eldre, namibisk kvinne er fascinerende.

- Hun er en sankvinne på mellom 85 og 90 år. Hun er så kul. Hun sitter alltid slik, sier Aleksandra og spretter opp og demonstrerer hvordan den gamle kvinnen sitter totalt avslappet på huk.

Som ung, blond kvinne i et afrikansk land, må hun selv være tøff. Hun har lært seg afrikaans og kan snakke en retning innenfor klikkspråket.

- Men jeg har alltid vært ei guttejente. Dessuten får jeg respekt når jeg spytter giraffbæsj lenger enn mennene, smiler hun. [bilde, right]

Skapt sin egen verden

I oppveksten var hun høy og tynn som ei flaggstang. Ingen opplagt modell, men ei frihetssøkende jente som elsket å leke ute, spille teater og danse.

Hun har alltid likt å skape sin egen verden. Dessuten var hun veldig glad i dyr.

- Jeg våknet ofte opp og var kanin eller hund. Stakkars foreldre som ble tvunget til å gå med meg i bånd.

SANKVINNE: På skjerfet som hun har designet for Holzweiler Agenturer, er det fotoprint av en eldre sankvinne fra Namibia.- Hun er så kul og sterk, denne kvinnen, sier modell Aleksandra Ørbeck-Nilssen (23) som brenner for sanfolket. Foto: ANITA ARNTZEN
SANKVINNE: På skjerfet som hun har designet for Holzweiler Agenturer, er det fotoprint av en eldre sankvinne fra Namibia.- Hun er så kul og sterk, denne kvinnen, sier modell Aleksandra Ørbeck-Nilssen (23) som brenner for sanfolket. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

En kompis sendte bilder av henne til modellbyrået Heartbreak, og vips, hun fikk tilbud om å gå modell på Oslo Fashion Week.

Hun prøvde seg som modell i New York og året etter flyttet hun alene til Paris. Da var hun femten år.

Veldig sta person

- Jeg tok videregående på internett. Foreldrene mine måtte la meg dra, de hadde ikke noe valg. Jeg er en veldig sta person. Jeg har stilt spørsmål om hva jeg skal gjøre med livet mitt siden jeg var fem år.

Straks hun landet i motemetropolen ble hun «tvangsklippet.» Så ble hun hyret av Chanel.

Hun har vært blikkfang i reklamekampanjer for Diesel, Hugo Boss, Wella, Calvin Klein og for luksusskoene Jimmy Choo. På det travleste hadde hun 164 reisedøgn i året og jobbet sju dager i uka.

- Samtidig leste jeg mye, skrev og tok bilder. Det jeg likte best var å spille roller foran kamera. [bilde, left]

BLIKKFANG: Aleksandra har prydet forsidene på både motemagasiner og trendblader. Foto: FAKSIMILE FRA ZINK
BLIKKFANG: Aleksandra har prydet forsidene på både motemagasiner og trendblader. Foto: FAKSIMILE FRA ZINK Vis mer

«Mind games»

Med sine supersmale hofter ble hun sammenliknet med Twiggy. Hun opplevde drømmen som veldig mange unge jenter har.

- Jeg er ikke ei jente som har hatt lyst til å bli modell fra jeg var liten.

Hun opplevde også at modellyrket kunne bryte henne ned.

- Som norsk jente har jeg alltid vært veldig sterk. Men i denne bransjen befant jeg meg nederst på rangstigen. Det er mye manipulering og «mind games». Jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk lov til å gå i flere enn tre fager - svart, grått og lilla. Og jeg skulle alltid bruke høye hæler.

Ensomhet

Det glamorøse modell-livet innebar ensomhet og isolasjon.

- Jeg måtte vokse opp i en fart i Paris mens hjemme var jeg mer som Peter Pan, sier hun og smiler.

GLAD I DYR: I januar har hun lekt med hunden Maximus. Men hennes livsprosjekt er å beskytte naturen, ville dyr og økosystemer i Namibia. Foto: ANITA ARNTZEN
GLAD I DYR: I januar har hun lekt med hunden Maximus. Men hennes livsprosjekt er å beskytte naturen, ville dyr og økosystemer i Namibia. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Ensomheten gjør unge modeller ekstremt fokusert på jobbe. Modellbyrået og bransjen blir alt du har. Det positive er at du også lærer å leve med deg selv.

- Jeg oppdaget at jeg trivdes i mitt eget selskap og tenkte: «Du er god nok. Deg skal jeg nok klare å henge med en fredagskveld.»

Etter to år i Paris flyttet hun til New York. Der ble hun også tilknyttet ICM, et av verdens største agentbyråer og tok skuespillerklasser med den gamle privatlæreren til Robert De Niro.

Lastet ned fuglelyder

Hun var på vei, hun hadde suksess, men noe manglet i asfaltjungelen.

Som 19-åring dro hun på ferie til Afrika og booket seg inn som frivillig på Harnas Wildlife Foundation i Namibia som jobber med rehabilitering av foreldreløse dyr. Hun utsatte hjemreisen. Tilbake i NYC savnet hun løvebrølene.

LØVENES VENN:  - Løvene er fra Harnas Wildlife Foundation der jeg jobbet før med rehabilitering og reintrodusering av dyr. Desverre er det veldig få steder som tillater at løver blir reintrodusert, og det la litt av grunnsteinen for prosjektet mitt som handler om å ta vare på større landområder i Namibia, sier hun. Foto: PRIVAT
LØVENES VENN: - Løvene er fra Harnas Wildlife Foundation der jeg jobbet før med rehabilitering og reintrodusering av dyr. Desverre er det veldig få steder som tillater at løver blir reintrodusert, og det la litt av grunnsteinen for prosjektet mitt som handler om å ta vare på større landområder i Namibia, sier hun. Foto: PRIVAT Vis mer

- Da jeg begynte å laste ned fuglelyder på ipaden var det et tegn. Jeg innså at jeg aldri ville bli den samme igjen.

Som frivillig ble hun kjent med leoparder, løver og bavianer. I dag mener hun at ville dyr helst skal ha minst mulig med mennesker å gjøre. Hun tok stifinnerutdanning og besøkte sanfolket.

- Første gang jeg var i «Bushmenland» gråt jeg. Ikke fordi det var trist eller fordi det var synd på dem, men fordi jeg hadde en merkelig opplevelse av å komme hjem.

Høsten 2011 sto hun på Vestkanttorget i Oslo og solgte unna sine designerjeans og Jimmy Choo-sko. [bilde, right]

Møttes på Vestkanttorget

- Hva skal jeg med sånne sko? For det første er jeg 1,80 høy og for det andre bor jeg i Afrika. Jeg er mye mer glad i å gå barbeint.

Maria Skappel Holzweiler, kona til Andreas Holzweiler, var også på torget. Dermed startet samarbeidet om skjerfene. Overskuddet av hennes design går til prosjektene i Namibia.

I stua hjemme i barndomshjemmet svarer hun rutinert på spørsmål om modelltida. Men når hun snakker om sanfolket og naturen, gløder hun nesten og blir blank i øynene.

NYE VANER: Etter å ha  bodd i Afrika synes hun den vanlige senga er blitt for myk og sover heller på hemsen. Foto: ANITA ARNTZEN
NYE VANER: Etter å ha bodd i Afrika synes hun den vanlige senga er blitt for myk og sover heller på hemsen. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Vi er så opptatt av å holde ting atskilt og deler livet inn i godt eller dårlig. Jeg vil heller bringe ting sammen. Vi glemmer at vi er veldig privilegerte og at naturen har gitt oss så mange ledetråder. Ved å observere dyr kan vi forstå mye. Elefantens størrelse er for å minne oss om hvor små vi er.

Drevet bort

En gang var hun på tur med en stifinner i Botswana. Da de stoppet for å raste, fikk hun en kjele kokende vann over det ene beinet.

- Det kom straks blemmer. Men sporfinneren bare forsvant. «Takk for den», tenkte jeg da. [bilde, right]

- Men han hadde løpt langt inn i bushen, ble jagd av to sinte strutser og kom tilbake med bær og blader fra brandy-busk som han knuste og blandet med eggeplommen fra et strutseegg, og smurte på sårene mine. Etter en halvtime var beinet helt fint.

Sanfolket er blitt drevet bort fra sine gamle jaktmarker på grunn av restriksjoner mot troféjakt.

Hun forteller om et prosjekt som handler om research og overvåking av dyreliv, natur og økosystemer. Truede dyrearter skal utstyres med GPS-halsbånd.

- Vi skal ikke kontrollere naturen, men bare assistere og påvirke den minst mulig, sier hun.

Sanfolkets kunnskaper og kultur må tas vare på. Derfor ønsker hun å opprette et slags barfot-akademi der eldre kan lære de yngre om spor, natur og årstider. Hun ønsker også et senter for kvinner og barn der håndverkstradisjoner kan videreføres.

- Å lære på veien

- Armbåndet mitt er laget av sankvinner og består blant annet av sener fra dyr og biter fra stutsegg, sier hun og viser fram.
Trolig vil hun også satse på økoturisme. Drømmen er å forene den moderne verden og den gamle afrikanske.

Den unge modellen fra Asker har også funnet sin nederlanske kjæreste Ingmar i Namibia. Hun har kastet seg ut i store oppgaver og ville eventyr. [bilde, left]

- Veien er målet mitt. Å lære på den veien. Når jeg når målet, er jeg ikke død da?

Hun sjekker mobilen. Tida i Norge brukes til å prøve å skaffe nye finansielle midler. Tjener hun penger som modell, går midlene til prosjektene.

- Livet mitt er blitt utfordrende, inspirerende og ekstremt uforutsigbart. Men det er også en del av det å akseptere afrikansk mentalitet.

- Blir du i Afrika hvis du får barn, tror du?

- Jeg tenker at jeg er mor til verden. Det er en sånn mor jeg vil være. Men det vil jo ikke si at alle liker mora si, he-he.

- Tror du at du blir i Afrika?

- Slik jeg har følt det de siste fire årene, er at jeg skal bli. Dette er ingen flørt.

Denne artikkelen sto første gang på trykk i God torsdag 31. januar 2013.