Aleksandra Ørbeck-Nilssen (22) er supermodell og administrerende direktør

Designer skjerf for å finansiere reservatet hun driver i Namibia.

MULTITASKER: Aleksandra Ørbeck-Nilssen har mange jern i ilden. Modelljobbing, skuespill og design gjør at hun tjener penger til prosjektet hun leder i Namibia. Motivet i bakgrunnen er ett av skjerfene hun har laget.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MULTITASKER: Aleksandra Ørbeck-Nilssen har mange jern i ilden. Modelljobbing, skuespill og design gjør at hun tjener penger til prosjektet hun leder i Namibia. Motivet i bakgrunnen er ett av skjerfene hun har laget. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Jeg er ikke interessert i å eie klær med en verdi som kan mate en hel landsby, sier Aleksandra Ørbeck-Nilssen (22).

Som 14-åring reiste hun til New York for å jobbe som modell, året etter flyttet hun permanent til Paris.

- Jeg pendlet mellom de to metropolene i fem år. Du ser asfalt, aldri himmelen. Hører aldri en fugl. Jeg lastet ned fuglelyder på Ipoden min, sier hun.

Det var på tide å prøve det motsatte - Afrika. Nå har hun bodd snart fire år i Namibia, og er administrerende direktør i «Nanofasa Conservation Trust». Hennes livsprosjekt. Et reservat som skal bidra til å skape et bærekraftig økosystem i Namibia.

Store kontraster Ørbeck-Nilssen jobber som skuespiller i New York og modell i Paris. Hun har figurert i reklamekampanjer for Diesel, Wella, Hugo Boss og det luksuriøse skomerket Jimmy Choo, samt i en drøss av de «riktige» bladene, med Vogue som kanskje det ypperste.

- Nå gjør jeg disse jobbene for å tjene penger til Nanofasa. Jeg skal tilbringe resten av livet mitt i Afrika, sier Ørbeck-Nilssen.

PÅ HJEMMEBANE: Forsidebildet av Ørbeck-Nilssen er tatt i Namibia. Faksimile: Elle, mai 2011.
PÅ HJEMMEBANE: Forsidebildet av Ørbeck-Nilssen er tatt i Namibia. Faksimile: Elle, mai 2011. Vis mer

I oktober i fjor stod hun på Vestkanttorget og solgte klærne sine til inntekt for reservatet. Det var da søskenene Holzweiler fikk øynene opp for engasjementet hennes. Susanne og Andreas Holzweiler driver sitt eget agentur. For et år siden begynte de å leke med tanken om å designe en egen kolleksjon med skjerf, som tjente andre formål en penger i kassa.

Andreas ringte 22-åringen fra Vestkanttorget, og det er hennes trykk som nå pryder flere av skjerfene i debut-kolleksjonen. Motivene er malt og fotografert, og selvsagt inspirert av Afrika. Overskuddet av salget går til reservatet.

- Det er sjelden designere tør å gå inn i et veldedig prosjekt første gangen de lanserer enn kolleksjon. Det er modig og vågalt av Susanne og Andreas, synes Ørbeck-Nilssen.

Inspireres av San-stammen Vi sitter i store sofaer i søskenene sitt showroom på Lysaker. Susanne Holzweiler rister på ett av skjerfene, og ut fra alle fargene viser det seg en eldre, rynkete dame.

- Dette bildet har jeg tatt av en kvinne fra San-stammen, Kasopi heter hun, og er nærmere 90 år gammel, sier Ørbeck-Nilssen.

San-stammen er menneskene hun bor sammen med i Namibia. De har verken tallsystem eller skriftspråk, og snakker «klikk». Et språk hun behersker til det fulle.

- San-folket har ikke noe begrep om tid - de lever nå. Vi har noe å lære der, sier Ørbeck-Nilssen.

Kasopi vet at hun er på et skjerf, men forstår det ikke. Den eldre damen vet ikke hvordan hun selv ser ut. Ørbeck-Nilssen er ikke sikker på om hun vil vise skjerfet til Kasopi.

- Det er ikke alt man trenger å ta med dit. Det siste jeg er interessert i er å introdusere materialistisk misunnelse blant mennesker, sier hun.

To drømmer - et prosjekt
- Å bo tre og et halvt år i Namibia, forandrer deg. Jeg har reist mellom ekstremer. Den ene verden kan ikke eksistere uten den andre, og dette samarbeidsprosjektet har knekt den koden, sier hun.

Susanne og Andreas Holzweiler startet agenturet for seks år siden. Moren tar seg av produksjon, og faren er ansatt som lagersjef. Deres første kolleksjon er en drøm de har fått til å gå i oppfyllelse.

FIGURERER PÅ FORSIDER: Aleksandra Ørbeck-Nilssen på forsiden av amerikanske Zink.
FIGURERER PÅ FORSIDER: Aleksandra Ørbeck-Nilssen på forsiden av amerikanske Zink. Vis mer

- Skjerfene og Nonofasa, er to drømmer som kommer sammen, sier Holzweiler.

Selv har Ørbeck-Nilssen har aldri tenkt at hun vil lage klær. Ved siden av jobbingen som skuespiller og modell er hun utdannet stifinner, naturguide, og studerer nå «conservation & management». Fotografi og maling er hobbyer hun bruker mye tid på.

- Det er en interesse jeg deler med kjæresten min. Vi møttes i Namibia, han var min frivillige elev, og er god hjelp når ting skal bygges, sier hun, og smiler.

15. august skal hun til Namibia og forhandle om landområder med myndighetene, i den hensikt å ta vare på det som allerede er.

- Den totale erfaringen har skapt mitt engasjement. Afrika er hardt. Det er ikke noen Meryl Streep-film, sier hun.

MOTEREPORTASJE: Reportasje fra ELLE gjort hos Ørbeck-Nilssen i Afrika. Faksimile: ELLE Mai, 2011.
MOTEREPORTASJE: Reportasje fra ELLE gjort hos Ørbeck-Nilssen i Afrika. Faksimile: ELLE Mai, 2011. Vis mer

SAMARBEID: Susanne Holzweiler og Aleksandra Ørbeck-Nilssen får oppfylt hver sine drømmer gjennom samme prosjekt.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SAMARBEID: Susanne Holzweiler og Aleksandra Ørbeck-Nilssen får oppfylt hver sine drømmer gjennom samme prosjekt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer