Alexander granskes etter vodkafest

Rybak festet hjemme hos den russiske dommeren. Nå reagerer danskene og kaller det hele en skandale.

GRANSKES: Alexander Rybak ble invitert hjem til overdommeren i den russiske juryen for å spise kaviar.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
GRANSKES: Alexander Rybak ble invitert hjem til overdommeren i den russiske juryen for å spise kaviar. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): Den danske avisen Ekstra Bladet slår i dag opp at det norske GP-håpet Alexander Rybak (22) er involvert i en dommerskandale etter å ha drukket vodka og spist kaviar hos den russiske overdommeren.

Bildene av Rybak hjemme i luksusleiligheten til den russiske dommeren og popstjernenen Philipp Kirkorov (42) ligger ute på nettsidene på nettsidene til russiske Life Magazine.

De viser Rybak sittende rundt et pådekket bord sammen med Kirokov mens de skåler i ukrainsk peppervodka og spiller piano og synger kjente, russiske sanger sammen.

- Skandale
Ifølge Life snakket de om livet, kunsten og framtidsutsiktene.

Men journalisten bemerker at de unngikk å snakke om Alexanders deltakelse i årets Eurovision.

Hendelsen omtales som en skandale i den danske avisen i dag og det spekuleres i om dette må anses som en favorisering av den norske Melodi Grand Prix- deltakeren. Nytt i årets Eurovision- finale er at også de ulike deltakerlandenes jurystemmer teller i tillegg til seernes. Som overdommer i den russiske juryen har dermed Kirkorov et viktig ord med i laget.

Har vært avtalt lenge
Den private middagen - som skjedde sist helg - har imidlertid vært kjent lenge. Den ble avtalt allerede i februar og flere norske medier, deriblant Dagbladet, var invitert hjem til Kirkorov denne dagen, men var ikke tilstede.

Rybaks representanter i NRK sier til Dagbladet.no at de ikke visste at Kirkorov satt i den russiske juryen på det tidspunktet han var hjemme der.

Den norske artisten ble ifølge russiske Life invitert hjem til stjernen etter at han hadde hørt ham synge under en av lydprøvene i den olympiske arenaen. Han hadde lyst til å bli bedre kjent med den unge artisten.

Dette fortalte også Rybakk til Dagbladet.no før middagen sist fredag.

- Kirokov har visst blitt fan av meg og vi to har funnet tonen, sa han.

Ingen konsekvenser for deltakelsen
Den europeiske kringkastingsunionen, EBU, sier til VG at de har hørt om middagen medllom Kirkorov og Rybak og at de vil granske saken.

Men avviser at dette kan ha konsekvenser for Rybaks deltakelse.

NRK sier til Dagbladet.no at Alexander ikke kan straffes for dette.

Avtalen om middag mellom den norske MGP-deltakeren og Kirokov ble gjort allerede i februar. Før det ble kjent at Rybak vant MGP og lenge før de visste at Kirokov satt i juryen.NRKs kommentator Synnøve Svabø hadde møtt den russiske stjernen da han deltok i GP for flere år siden og ville lage et innslag med ham.

Da det ble klart at han var overformann i juryen burde han ha takket nei til middagen, mener NRK.

- Dette må den russiske juryen ta ansvar for, ikke vi, sier pressetalskvinne Mette Skjong.

RUSSISK STJERNE: Philip Kirokov ble imponert over Alexander og inviterte ham hjem. Nå viser det seg at han sitter i juryen. Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV
RUSSISK STJERNE: Philip Kirokov ble imponert over Alexander og inviterte ham hjem. Nå viser det seg at han sitter i juryen. Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV Vis mer