FIKK SKRYT: Da Alicia Keys dukket opp på rød løper uten sminke, fikk hun nettet til å koke. Under en konsert 2. september stilte artisten også uten sminke. Keys og andre kjendiser fjerner sminken. Foto: MediaPunch/REX/Shutterstock, NTB scanpix
FIKK SKRYT: Da Alicia Keys dukket opp på rød løper uten sminke, fikk hun nettet til å koke. Under en konsert 2. september stilte artisten også uten sminke. Keys og andre kjendiser fjerner sminken. Foto: MediaPunch/REX/Shutterstock, NTB scanpixVis mer

Kjendisene dropper sminken:

Alicia Keys ble hyllet for trenden, men ekspert er likevel skeptisk

- Man må ikke la seg definere av sminke eller mangelen på det, mener eksperten. 

(Dagbladet): Da sangstjerna Alicia Keys (35) dukket opp på den røde løperen til MTVs Video Music Awards for noen uker siden, sjokkerte hun fansen.

Ikke fordi antrekket hennes ga de oppmøtte bakoversveis eller fordi hun hadde droppet klærne. Oppmerksomheten kom hennes vei fordi hun hadde droppet sminken.

Keys fikk store mender skryt fra flere hold. Hun hadde tidligere uttalt at hun ikke ønsket å dekke seg til lenger.

Sangeren er langt fra den første stjerna som har valgt å gå i bresjen for et naturlig utseende. Nå får kjendisdamene skryt.

«No makeup movement»

Bevegelsen har fått navnet «No makeup movement», og frontes av utallige kjendiskvinner.

De siste månedene har stjerner som Kylie Jenner, Kim Kardashian, Gwyneth Paltrow og Lady Gaga tatt til sosiale medier for å vise at man ikke nødvendigvis trenger sminke.

Sist i rekka er realitystjerna Nicole Richie (34), kjent fra blant annet «The Simple Life» med Paris Hilton.

F🌟CK YES I DID 🇺🇸

Et bilde publisert av @nicolerichie

I et intervju med People Magazine i starten av september fortalte Richie at hun synes det er deilig å få en pause fra sminken.

- Jeg skjønner at noen liker det. Men jeg føler meg mest som meg selv uten sminke, sa hun.

Realitystjerna har lagt ut flere bilder av seg selv på Instagram uten sminke, og er tydelig stolt av sin nakne hud.

- Mange har hevet seg på

Mote- og skjønnhetsekspert Marianne Jemtegård (37) applauderer trenden, men ser også negative sider ved den. Til Dagbladet forteller hun at det kan tolkes på flere måter.

- Dette er noe som veldig mange kjendiser har hevet seg på. De vil trolig promotere en sunn livsstil, men også vise hvor perfekte de er uten sminke. Det er verken kviser eller ringer under øynene å spotte, forteller hun og fortsetter:

- Det blir enkelt å stille spørsmål ved hvorvidt dette er feministisk eller ekshibisjonistisk betinget, sier Jemtegård.

Morning 💕

Et bilde publisert av Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

Hun trekker linjer til moteverden, der «normcore»-trenden har regjert de siste åra. Den handler om å være såpass normal som mulig - gjerne i lyse Levis-jeans, sandaler og en hvit t-skjorte.

- Man tar avstand fra moten og blir enda mer moteriktig. Å gå uten sminke viser til noe av det samme, forteller hun.

- Ikke la deg definere

Det Jemtegård er skeptisk til når det kommer til sminketrenden, og andre trender for øvrig, er påvirkningskraften de har.

- Det er bra at framstående personer står fram og viser hvem de er. Det er godt for unge å se at det finnes en verden utenfor konturering og masse foundation, sier hun og fortsetter:

- Men man må ikke la seg definere av sminke eller mangelen på det. Hvordan du kler deg eller sminker deg har ikke noe sammenheng med personligheten din å gjøre. Jeg synes ikke man skal oppdra ungdom til å definere seg etter det overfladiske og uviktige, påpeker moteeksperten.

Hun trekker inn reaksjonene til en rekke medier da Keys stilte uten sminke på VMA-utdelinga som eksempel.

- Kommentarfeltene eksploderte og hun fikk mye kritikk. Det er absolutt behov for kvinner som går i bresjen for dette, men vi er ute å kjøre om vi ser at personligheten skal la seg definere basert på dette. Det er fint å se et mangfold, avslutter Jemtegård.