SMINKEFRI OG LIKE BLID: Alicia Keys har lenge markert motstand mot sminke, og under MTV-utdelinga lot hun motstanden bli synlig. Video: Reuters. Vis mer

Alicia Keys sjokkerte på rød løper - og «alle» elsker det

«Jeg vil ikke dekke meg til lenger».

(Dagbladet): «Det er på tide å slutte å dekke seg til», skrev popstjerna Alicia Keys i et essay for nettstedet Lenny Letter tidligere i år.

Hun siktet til sminkebruk, og erklærte i essayet sin støtte til #nomakeup-bevegelsen. Den fulgte hun opp med å legge ut bilder av seg selv uten sminke på sosiale medier i sommer.

«En av tingene jeg er lei av er hvordan kvinner blir hjernevasket til å føle at vi må være tynne, eller sexy, eller misunnelsesverdig, eller perfekt», skrev Keys, før hun konkluderte essayet på følgende måte:

«Jeg vil ikke dekke meg til lenger. Ikke ansiktet mitt, ikke tankene mine, ikke sjelen min, ikke tankene mine, ikke drømmene mine, ikke mine kamper, ikke mine emosjonelle vekst. Ingenting».

Roses opp i skyene

Under MTV Video Music Awards natt til mandag norsk tid viste Keys at hun mener alvor med sminkestoppen.

Popstjerna møtte verdenspressen, fansen og musikerkollegiet fullstendig fri for sminke. Alicia Keys var ikke - for å bruke hennes egne ord - tildekket.

En sminkefri popstjerne i fri dressur under en stor prisutdeling er ikke hverdagskost, og en rekke nettsteder har gitt Keys store mengder ros for det som omtales som en modig beslutning.

Selv presiserer Keys via Twitter at hun ikke er anti-sminke, men at hun simpelthen har bestemt seg for å være sminkefri, hvilket Keys sier får henne til å føle seg både vakker og fri.

Vil inspirere kvinner

Selv om hun ikke har fått på langt nær så mye oppmerksomhet tidligere, er dette ikke første gang Alicia Keys stiller usminket på større offentlige arrangement.

Under demokratenes landsmøte og BET-awards var hun også uten sminke, melder E! News. Hun har også sunget nedsettende om sminke i låta «When A Girl Can Be Herself».

En rekke nettsteder roser likevel Keys for «en inspirerende opptreden» på den røde MTV-løperen. I sitt essay i Lenny Letter ga også Keys uttrykk for et ønske om å inspirere andre kvinner til å vise seg sminkefrie i offentligheten. Blant annet britiske Daily Mirror skriver at det meget vel kan bli tilfelle nå, etter Keys' «utenomjordiske opptreden» på MTV Video Music Awards.

SMINKEFRITT PAR: Alicia Keys og ektemann Swizz Beats entrer MTV-utdelinga. Begge to - må vi anta - er sminkefrie og like blide. Foto: Splash
SMINKEFRITT PAR: Alicia Keys og ektemann Swizz Beats entrer MTV-utdelinga. Begge to - må vi anta - er sminkefrie og like blide. Foto: Splash Vis mer