DRAKK SEG NESTEN DØD: Anthony Hopkins sleit i flere år med et tungt alkoholmisbruk, og trodde i en periode at han var døden nær. I dag innser han at han har lært mye av opplevelsen. Foto: HBO / NTB scanpix
DRAKK SEG NESTEN DØD: Anthony Hopkins sleit i flere år med et tungt alkoholmisbruk, og trodde i en periode at han var døden nær. I dag innser han at han har lært mye av opplevelsen. Foto: HBO / NTB scanpixVis mer

Anthony Hopkins

Alkoholen tok overhånd: - Jeg burde ha dødd

Anthony Hopkins nådde nesten bunnen av flaska.

Det er vanskelig å ha kommet utenom sir Anthony Hopkins' (80) skuespillerprestasjoner de siste 50 åra. Han har spilt i noen av de mest omtalte og omdiskuterte tv-seriene og filmene som er blitt laget, noe som har sikret ham utallig priser opp gjennom.

Mange husker ham kanskje best som kannibalen Hannibal Lecter, men i det siste har han gjort seg bemerket som Robert Ford i HBO-suksessen «Westworld».

ROBOTENE TILBAKE: Sesong to av «Westworld», HBOs kritikerroste serie om kunstig intelligens, kan sees i april. Denne reklamen ble vist under Super Bowl i USA. Video: HBO Vis mer

I desember fyller han 81 år, og det virker ikke som han har noen planer om å trappe ned karrieren med det aller første. At han skulle bli så gammel er derimot ikke gitt. Da han nylig holdt en tale for unge og håpefulle studenter snakket han åpent om hvordan alkoholen tok over livet hans, og om hvordan væsken nesten endte det.

- Burde ha dødd

Det er The Hollywood Reporter som først omtaler saken. Magasinet refererer fra en tale Hopkins holdt onsdag morgen, da han sammen med den lederutviklende LEAP-stiftelsen snakket på en konferanse til oppmøtte studenter. På programmet sto også blant andre Usher, Eva Longoria og Seth Green, som alle fortalte åpent om livene sine.

Likevel var det 80-åringen som klarte å stjele oppmerksomheten, da han åpnet seg opp om konsekvensene av alkoholmisbruk.

SNAKKET TIL UNGDOMMEN: Under en konferanse fortalte Anthony Hopkins åpent om sine egne rusproblemer, og om hva det har lært ham å være nærmest døddrukken. Foto: NTB scanpix
SNAKKET TIL UNGDOMMEN: Under en konferanse fortalte Anthony Hopkins åpent om sine egne rusproblemer, og om hva det har lært ham å være nærmest døddrukken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Waliseren besøkte for første gang Los Angeles og Hollywood i 1973 da han spilte inn en film med Goldie Hawn, og ble raskt bitt av basillen. Han bor for tida i Malibu sammen med kona, men på 1970-tallet var han tidvis rotløs. Han tok på seg mer og mer jobb, både på scenen og foran kameraet. Dette sørget imidlertid også for at han drakk mer og mer.

- Fordi det er det du gjør i bransjen, man drikker. Jeg var veldig vanskelig å jobbe med da, fordi jeg var som oftest fyllesyk, sa han til studentene.

Det hele kulminerte i 1975, etter å ha drukket uten stopp i flere år. Han beskriver 70-tallets versjon av ham som «kvalm, ødelagt og ikke til å stole på», og innrømmer at han var en fare for både seg selv og andre.

Da en kvinne han møtte på et Anonyme Alkoholikere-møte spurte ham om hvorfor han ikke trodde på gud, mistet han brått lysten på alkohol.

Det var like før det var for seint.

- Jeg tror at vi mennesker er kapable til mye. Jeg kan fortsatt ikke tro at livet mitt er det det er, fordi jeg burde ha dødd i Wales, full eller noe sånt, sa han, og fortsatte:

- Vi kan overbevise oss selv om å dø, eller så kan vi overbevise oss selv om å leve det best tenkelige livet. Ikke noe av det var en feil. Alt var skjebne, fortalte han.

Hopkins har tidligere vært åpen om at han hadde et sterkt temperament før han valgte å legge fra seg flaska. Til The Guardian har han tidligere fortalt følgende:

- Jeg er veldig glad for at jeg er en alkoholiker. Det er en flott gave, fordi uansett hvor jeg går, følger mørket meg. Det er som et vulkansk sinne jeg har, og det er som drivstoff. Rakettdrivstoff, sier han, og legger til at det også er utfordringer med det.

Ikke sett dattera

Det er ikke bare i jobbsammenheng alkoholmisbruket til Hopkins har satt sine spor.

I 1969 fikk Hopkins og hans daværende kone, Petronella Barker (75), sitt første - og eneste - barn, Abigail Hopkins (48).

Da paret skilte seg i 1972, etter seks års ekteskap, forlot skuespilleren ikke bare kona, men også sin da tre år gamle datter.

UVANLIG BILDE: Anthony Hopkins og Abigail Harrison avbildet sammen på rød løper i 1991. Siden den gang har de ikke dukket opp på noen offentlige tilstelninger sammen. Foto: NTB Scanpix
UVANLIG BILDE: Anthony Hopkins og Abigail Harrison avbildet sammen på rød løper i 1991. Siden den gang har de ikke dukket opp på noen offentlige tilstelninger sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et nylig intervju med Radio Times, forklarer Hopkins at han og dattera, som i seinere tid har tatt etternavnet Harrison, ikke har sett hverandre på nærmere to tiår.

Sist de to hadde kontakt var i 2002, da Hopkins ga Harrison såkalte cameo-roller (et begrep i filmindustrien der en person spiller seg selv i en ofte ubetydelig rolle) i to av hans filmer, «Shadowlands» og «The Remains of the Day».

I dag er forholdet dem imellom derimot såpass kaldt at Hopkins ikke vet hvorvidt han er bestefar eller ei.

Rusproblemer

I et tidligere intervju har hun påstått at den manglende relasjonen til sin far var årsaken til at hun en periode sleit med narkotikamisbruk.

- Jeg drakk bort sorgene mine fra barndommen, og var i ferd med å stryke med, hevdet kjendisdattera i intervjuet fra 2006, gjengitt av The Independent.

I samme intervju skrøt Harrison av sin verdensberømte far, og ga uttrykk for at hun håpet på gjenforening.

- Den eneste andre personen i min familie som er musikalsk, bortsett fra meg, er min far. Han er fantastisk på piano, men valgte en karriere som skuespiller i stedet. Alle er velkomne til å se meg spille i London, og jeg er sikker på at han vil se meg opptre en dag. Jeg ønsker ham alt godt, sa hun den gang.

Harrison startet sin musikalske karriere i 2003, med jazzalbumet «Smile Road».