DANSET MED TØYROTTER: Christine Koht shower under åpningen av Oslo Fashion Week (OFW) tirsdag. Foto: Audun Braastad/STELLA PICTURES
DANSET MED TØYROTTER: Christine Koht shower under åpningen av Oslo Fashion Week (OFW) tirsdag. Foto: Audun Braastad/STELLA PICTURESVis mer

- Alle så at det var noe galt, men ingen turte å si noe

«Flaut,» mener Dagbladets kommentator om åpningen av Oslo Fashion Week.

Ser man bildene fra den røde løperen på åpningen av Oslo Fashion Week (OFW), kan man kanskje få inntrykk av at det hele handlet om fashion.

Det gjorde det ikke.

Kjendisbildene og følelsen av glam er pressens fortjeneste, ene og alene. En presse som så gjerne ville gi folk det de skulle ønske at vi hadde: En glitrende moteuke, fullspekket med landets kuleste klær og designere i internasjonal klasse.

Vel innenfor dørene handlet åpningen av moteuka stort sett om sauer, ull og lange pr-foredrag fra gamle Husfliden.

Ingen skjønte bæret av hva som ble sagt, og det er ekstra synd ettersom det ble snakket mye mer enn det ble vist.

Selv sitter jeg igjen med to inntrykk: Christine Koht som valset over catwalken i en kjole med tøyrotter (bevares, dama er kul, men noe av det siste man forbinder med mote) og en rosa ullkjole vi så på Maria Skappel på Costume Awards for to uker siden.

Om jeg skal snakke på vegne av det gjengse publikum i salen, vil jeg si at vi følte oss litt som folket i eventyret om keiserens nye klær. Alle så at det var noe galt, men ingen turte å si noe i fare for å framstå som uvitende idioter som ikke kan noe om mote. La meg være det lille barnet i mengden som roper det opplagte høyt: Det var flaut! Jeg har sett om lag ti åpninger av Oslo Fashion Week nå, og dette var den pinligste av dem alle.

Nei, jeg er ingen surmaget journalist som er ute etter å ta Mote-Norge. Tvert imot.

- Alle så at det var noe galt, men ingen turte å si noe

Jeg synes det er en tragedie at vårt lille land ikke greier å hevde oss i nærheten av våre nabolands moteuker. Det er neppe Oslo Fashion Weeks feil at vi ikke eier de store designnavnene her til lands, med unntak av Moods of Norway og Fam Irvoll — som uansett ikke er med under paraplyen til OFW.

Kanskje skal man skylde på en handels- og gründerpolitikk som gjør det svært vanskelig for designspirer å vokse og gro, slik Acne, Filippa K og Bruuns Bazaar har gjort hos våre naboer.

Men det hjelper neppe at Oslo Fashion Week, Mote-Norges arena, vier tida til britisk saueull og L`Oreal mens folk, kjendiser og presse sitter og venter på norske klær.

I år rømte visstnok designere fra begivenheten. Jeg spår at neste år forsvinner også store deler av pressen.

TO INNTRYKK: Dagbladets kommentarer sitter igjen med to inntrykk etter åpningen av OFW tirsdag, ett av dem er den rosa ullkjolen som også ble sett på Maria Skappen under Costume Awards i slutten av januar. Begge foto: STELLA PICTURES
TO INNTRYKK: Dagbladets kommentarer sitter igjen med to inntrykk etter åpningen av OFW tirsdag, ett av dem er den rosa ullkjolen som også ble sett på Maria Skappen under Costume Awards i slutten av januar. Begge foto: STELLA PICTURES Vis mer