Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Alma (28) studerte business og vokste opp i en familie med millionlønninger. Så valgte hun kunsterlivet

Lørdag kveld står hun på scenen for Frankrike i Eurovision Song Contest.

VALGTE MUSIKKEN: Faren til Alma Maquet er en vellykket og velstående forretningsmann, og alt lå til rette for at hun skulle følge i hans fotspor. Foto: AFP / NTB scanpix
VALGTE MUSIKKEN: Faren til Alma Maquet er en vellykket og velstående forretningsmann, og alt lå til rette for at hun skulle følge i hans fotspor. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): Taket i lobbyen på Premier Palace Hotel i Kiev er så høyt at man føler seg veldig liten. Man må lene hodet så langt bakover man klarer for å se det runde vinduet helt øverst, som kaster et naturlig lys ned på marmorgulvet.

Der legger lyset seg over de fyldige fløyelslenestolene med høye rygger, som man nesten blir innkapslet i - hvis man våger å sette seg ned.

Og i denne appellerende, men noe fremmedgjørende lobbyen, som smelter over i en bar som oser av diskresjon, befinner Alma Maquet (28) seg. Hun er Frankrikes håp i Eurovision Song Contest, og det virker som om hun har bodd på dette hotellet hele livet.

Maquet hilser høflig, men muntert på folk som passerer oss, samtidig som hun forteller om et liv som har gått via storbyer i tre ulike verdensdeler, før interessen hennes for musikk førte henne til årets Eurovision-hovedstad.

FRA MIAMI TIL KIEV: Alma Maquet er blant årets finalister i Eurovision Song Contest, men har oplevd mye mer enn det. Foto: Hedda F. Espeli / Dagbladet
FRA MIAMI TIL KIEV: Alma Maquet er blant årets finalister i Eurovision Song Contest, men har oplevd mye mer enn det. Foto: Hedda F. Espeli / Dagbladet Vis mer

Flyttet uten å kunne språket

Da Alma Maquet var 15 år gammel, flyttet familien hennes til Miami i Florida. Til en by der det finnes kjøpesentre framfor et bysentrum, der man kjører fra dør til dør og kan parkere hvor som helst.

Det var jobben til faren hennes, forretningsmannen Alain Maquet, som medførte at tenåringsjenta måtte forlate vennene sine og flytte til den andre siden av Atlanterhavet.

- Folk i Miami kjørte veldig dyre biler selv om de bare var 16 år gamle, og det var et kultursjokk. Det var vanskelig for meg å tilpasse meg, og jeg snakket ikke engelsk. De første månedene var veldig vanskelige for meg, jeg savnet vennene og kjæresten min, sier Maquet til Dagbladet.

ARTISTNAVN: Frankrikes ESC-deltaker heter egentlig Alexandra Maquet, men går under artistnavnet Alma. Foto: AP Photo / NTB scanpix
ARTISTNAVN: Frankrikes ESC-deltaker heter egentlig Alexandra Maquet, men går under artistnavnet Alma. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

28-åringen, som i dag bor i Paris, legger til at hun likevel satte pris på livsstilen i Miami. Faren og moren hennes, kunstneren Marie-Pierre Maquet, bor fortsatt i Florida sammen med to av døtrene sine, og Alma feirer jul der hvert år.

- Jeg likte den ukompliserte livsstilen i Miami, men jeg hadde også fantastiske boforhold, det må jeg innrømme. Faren min hadde en fantastisk jobb, så vi hadde flotte forutsetninger for å bo der, sier hun.

Luksusliv i Miami

I 2007, rundt den tida Alma flyttet fra Miami for å gå på skole, tjente faren hennes over 23 millioner kroner - i dagens valuta - i en sjefsstilling i Ingram Micro, ifølge Executive Pay.

Og moren hennes er kjent for å lage bilder av ikoniske figurer fra populærkulturen: Mick Jagger, Elvis, Michael Jackson. Bildene hennes, som lages ved hjelp av en slags kaffekapsel-mosaikk, har en prislapp på mellom 40 000 og 50 000 kroner, ifølge Artsper.com.

I Miami bodde Alma og familien hennes i et stort hus med eget, privat svømmebasseng. Selv om ikke alle på skolen hennes hadde akkurat dét, var det langt ifra uvanlig å ha svømmebasseng, sier hun:

- Alle hadde svømmebasseng! Noen hadde felles svømmebasseng der de bodde, men det var likevel bare for beboerne.

Som datter av en vellykket forretningsmann begynte hun selv å studere økonomi og business. Hun flyttet tilbake til Frankrike, til byen Lille, for å ta gå på businesskolen IÉSEG School of Management.

BEREIST: Alma Maquet sier til Dagbladet at hun er glad for at hun flyttet til Miami som tenåring, ettersom det har gjort at hun kan føle seg hjemme nesten hvor som helst. Her er hun på pressekonferanse i Kiev nylig. Foto: SplashNews / NTB scanpix
BEREIST: Alma Maquet sier til Dagbladet at hun er glad for at hun flyttet til Miami som tenåring, ettersom det har gjort at hun kan føle seg hjemme nesten hvor som helst. Her er hun på pressekonferanse i Kiev nylig. Foto: SplashNews / NTB scanpix Vis mer

Derfra gikk turen til São Paulo i Brasil, der hun begynte på mastergraden sin som utvekslingsstudent - og ble forsøkt ranet. Hun forelsket seg i en av de andre utvekslingsstudentene, en italiener, og flyttet til Milano sammen med ham.

Der begynte hun å jobbe for klesmerket Abercrombie & Fitch. Etter å ha bodd i tre ulike verdensdeler hadde hun lært seg både engelsk, portugisisk og italiensk, noe som utvilsomt er en fordel når man skal jobbe med business. Så bestemte Alma Maquet seg for å endre kurs.

I FINALEN: Som et av «de fem store» landene i Den europeiske kringkastingsunion, er Frankrike automatisk kvalifisert til ESC-finalen. Der møter Alma blant andre Jowst fra Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I FINALEN: Som et av «de fem store» landene i Den europeiske kringkastingsunion, er Frankrike automatisk kvalifisert til ESC-finalen. Der møter Alma blant andre Jowst fra Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ringte foreldrene og sa hun ville slutte å jobbe

- Jeg ville jobbe med musikk. Jeg var lei av å gjøre den jobben jeg hadde. Så jeg ringte foreldrene mine og sa: 'Eh, forresten, så skal jeg slutte å jobbe og drive med musikk', minnes hun med en liten latter.

Hvis du tror at dette med musikken var et plutselig innfall som kom over Alma mens hun kjedet seg i motejobben sin i Milano, kan du tro om igjen. Foreldrene hennes brukte nemlig muligheten til å få jobbe med musikk som en gulrot mens hun fullførte forretningsstudiene.

- De hadde bestandig sagt til meg at hvis jeg fullførte mastergraden min i business og administrasjon, så skulle jeg få jobbe med musikk i ett helt år. Sa da sa jeg: 'Okei, nå er tiden inne. Jeg vil ta musikkåret mitt nå', forteller Maquet.

På denne tida bodde foreldrene hennes i Brussel i Belgia, og Alma forlot Milano - og forholdet sitt, som ikke kom til å tåle avstanden - og flyttet dit.

- Men jeg fortalte dem at jeg ville flytte videre til Paris, for det er der alt skjer. Og det var det jeg gjorde, legger hun til.

Det ene året hun skulle få drive med musikk, viste seg imidlertid å bli til fem år. I løpet av disse åra jobbet hun hardt for å slå igjennom som artist, og innsatsen bar frukter. I 2015 ble hun signert på Warner Music i Frankrike, og lørdag kveld står hun på scenen i Eurovision Song Contest for hjemlandet, med låta «Requiem».

- Så, dette er fantastisk! fastslår Alma Maquet begeistret.