STRÅLENDE FORNØYD: Hilde Lyrån (49) er alt i alt meget fornøyd med livet, selv om hun nå om dagen kanskje skulle ønske døgnet hadde flere timer. Foto: NINA RUUD
STRÅLENDE FORNØYD: Hilde Lyrån (49) er alt i alt meget fornøyd med livet, selv om hun nå om dagen kanskje skulle ønske døgnet hadde flere timer. Foto: NINA RUUDVis mer

- Alt begynner å henge når du nærmer deg 50

Nå trener Hilde Lyrån (49) helst fem ganger i uka.

(Dagbladet God torsdag): - Hva kan dette være?

Hilde Lyrån (49) blar engasjert i sin nyervervede turkamerat «Sopphåndboka», en premieregave fra venninna Karoline etter at andre runde med kabaretshowet «Showgirls» ble dratt i gang tidligere i høst.

Venninne og kollega Guri Schanke lener seg over Hildes skuldrer. Dagens første sopp er funnet, men er den spiselig?

- Herregud, sånne soppeksperter kommer til å bli helt oppgitt hvis de ser dette, ler Hilde.

Kan det være en rimsopp? En utmerket matsopp, i så fall. Men likner den ikke også veldig på noen av de giftige soppene i boka? Jo. Vi lar den ligge, mens Schanke innrømmer at hun har blitt pysete og ikke spiser sopp lenger. Med mindre hun har funnet den i butikken. Hilde er derimot en ivrig soppsanker, dog fortsatt på amatørstadiet.

Tøff separasjon Vi er et stykke unna teaterscenen på Chat Noir, glitrende «diamanter» og rosa selskapskjoler. Glamfaktoren i Oslomarka ved Røa må vel kunne sies å være temmelig beskjeden. Det er likevel bare sju timer til de to, sammen med makkerne Marian Aas Hansen og Elisabeth Andreassen, skal svinge seg i scenelysene. Slik skal de holde på minst til november.

- Vi er veldig gode venner. Noen ønsker det nok annerledes, for det er morsommere å skrive om. Men vi kan jo ikke finne opp konflikter, heller, sier Hilde med en latter.

Det er fem år siden det hele startet. I 2007 sto de sammen på scenen for første gang. De glitret for publikum, men bak scenen ventet alvoret. Tre av de fire gikk gjennom samlivsbrudd. Selv var Hilde midt i en separasjon fra produsent Anders Moland.

VENNINNER: Guri Schanke og Hilde Lyrån har vært venninner siden begynnelsen av 80-tallet. Foto: NINA RUUD
VENNINNER: Guri Schanke og Hilde Lyrån har vært venninner siden begynnelsen av 80-tallet. Foto: NINA RUUD Vis mer

- Det var ganske tøft for tre av oss sist. Så tøft at hvis vi ikke hadde backa hverandre opp på jobb, ville vi nok ikke holdt ut. Vi fant utrolig god støtte i hverandre. Det var deilig å komme på jobb og ikke tenke på alt det andre som foregikk hjemme. Det var nok mye på grunn av det vi kom veldig tett på hverandre den gangen.

Uten utdannelse For å friske opp eventuell ullen hukommelse: Hilde Lyrån vokste opp på Tveita i Oslo, som datter av en innkjøpssjef og en sekretær. I tenåra bestemte hun seg for å satse fullt på dansen, trass i foreldrenes motforestillinger. Hun er dama som for alvor slo igjennom med rollen som Trine i komiserien «Mot i brøstet» på 90-tallet.

Men karrieren startet allerede i 1983, på ABC-teatret, hvor hun og Guri Schanke ble venninner. I de seinere åra har hun vært å se i blant annet «Hilde og Brede-show» med Brede Bøe, dramaserien «Seks som oss» og nå i «Hotel Cæsar».

- Jeg har ingen formell utdannelse, ingen papirer. Men jeg har jobbet, jobbet og jobbet. Det må du. Jeg har sett flere eksempler på unge mennesker i starten av 20-åra som får store hovedroller i musikaler. Men noen år seinere er de borte. Ingentig kommer gratis.

Ungene hos eksen To timer før sopplukkingen sitter hun med en tekopp foran seg på Baker Hansen på Røa. Hun bor fem minutter oppe i veien, med marka som nærmeste nabo.

- Jeg har alltid beskrevet meg selv som superurban, med ønske om å bo midt i Oslo sentrum. Men i det siste har jeg begynt å lure på om jeg ikke kommer til å flytte ned til byen igjen etter at ungene er blitt store og flyttet ut, likevel.

Ungene er datteren på 15 og sønnen på 12. Skjønt i disse dager er det ikke så mye hun ser til dem. Morgenene begynner grytidlig. Klokka kvart over sju må hun være på «Cæsar»-settet, hvor hun spiller den noe usympatiske Monica Nyman. Her varer arbeidsdagen gjerne fram til fem. De mest hektiske dagene har hun en times tid på å komme seg til Chat Noir. Så går hun på scenen klokka 19.30.

- Eksen og jeg ble enige om at ungene skulle bo mest hos ham disse månedene. Jeg må jo dra hjemmefra før de står opp, rekker ikke lage middag og sånt. Jeg løper litt etter meg sjøl om dagen.

Jobber mot tyngdekraften Men hun liker dette livet. Iallfall i perioder.

- Jeg er glad i å ha mye å gjøre. Men jeg er glad i å slappe av også. Heldigvis er jeg ikke typen som bruker de tre første dagene av ferien min på å komme meg «ned».

AVHENGIG: Jeg løper litt etter meg sjøl om dagen, sier Hilde. Men hun prøver å klemme inn fire til seks økter i uka likevel. Foto: NINA RUUD
AVHENGIG: Jeg løper litt etter meg sjøl om dagen, sier Hilde. Men hun prøver å klemme inn fire til seks økter i uka likevel. Foto: NINA RUUD Vis mer

I hverdagen foregår avslappingen gjerne i markaområdene i nabolaget, enten det dreier seg om å gå tur eller løpe. Helst trener hun fire - fem ganger i uka. Jogging, yoga, pilates og styrke.

- Hvis jeg ikke får trent, blir jeg helt sånn..., sier hun og synker ned i kafésofaen mens hun lager ansiktsgrimaser for å illustrere det som kunne vært den slappe, dvaske og sure utgaven av Hilde Lyrån.

Hun må likevel innrømme at hun kanskje ikke helt klarer å innfri treningsmålet sitt i disse dager.

- Men jeg har strikker i garderoben på teateret, altså. Så benytter jeg de pausene jeg har. Det finnes ingen unnskyldning for ikke å trene.

- Jeg har alltid vært vant til å trene, jeg liker det og jobben krever det. Jeg må holde ut kondismessig, men det er jo klart at utseendet også betyr noe. Alt begynner å sige når du nærmer deg femti. Jeg må jobbe litt mot tyngdekraften.

Hissig kontrollfrik Kollegaene har ved flere anledninger utpekt Hilde som den hissige i gjengen.

- Ja, ha-ha, jeg er ganske hissig. Men jeg er nok den som ler mest av oss fire, også. Jeg svinger veldig fort.

I tillegg er det to andre egenskaper hun trekker fram som - ifølge Hilde selv - kanskje ikke høres ut som de mest sympatiske, men som har vist seg uvurderlige for hennes egen karriere:

 GOD PÅ AVSLAPPING: — Jeg er heldigvis ikke typen som trenger tre dager på å komme meg «ned» når jeg får fri, sier Hilde fra sofaen på den lokale bakeren. Foto: NINA RUUD
GOD PÅ AVSLAPPING: — Jeg er heldigvis ikke typen som trenger tre dager på å komme meg «ned» når jeg får fri, sier Hilde fra sofaen på den lokale bakeren. Foto: NINA RUUD Vis mer

- Jeg er kontrollfrik og perfeksjonist. På jobb er det positivt. Jeg kan ikke sette meg ned og tenke at nei, nå er jeg god nok. Spesielt ikke som artist. Du bør alltid bli bedre. Jeg har vært bevisst på det hele tida: å alltid være i utvikling, alltid gjøre nye ting.

Aldri hatt så mye å gjøre I artistbransjen - spesielt blant skuespillere - er det at kvinner over en viss alder sliter med å få roller, nærmest opplest og vedtatt.

- Ingen regel uten unntak. Jeg har aldri hatt så mye å gjøre som etter at jeg fylte førti. Men jo, det er et slags vakuum for kvinnelige skuespillere fra de er rundt førti til seksti.

Hilde har fått gjort et bredt spekter av oppdrag og roller på underholdningsarenaen. Er det likevel noe hun savner?

- Det måtte i tilfelle være den store hovedrollen i en musikal. Jeg får ta meg en prat med noen produsenter. Men alderen begynner å jobbe imot meg. Så det må skje fort, sier hun med et glis.

Hun har gjort sitt for ikke å bli satt i båsen som komiske «Trine».

- Det er veldig mange store komiske talenter som har et stort alvor i seg. Se på Leif Juster og Arve Opsahl, for eksempel. Det var alvor i blikket deres, men folk lo jo bare de kom på scenen. Du vet hva de sier: «Bak scenen gråter klovnen». Jeg tror komedie blir best hvis det ligger et alvor i bunn.

Mangeårig kollega og venn Brede Bøe viste alvoret ved livet sitt da han for noen uker tilbake skrev en kronikk hvor han sto fram som et menneske som har gått gjennom depresjoner, rusmisbruk og som er hivpositiv.

- Det kom ikke som noe sjokk at han gjorde det, akkurat. Er det én som tør, så er det Brede. Han er utrolig sårbar på mange måter, men så sterk. Det var utrolig tøft gjort. Han gjorde det uten at det er en forestående premiere, ei bok eller noe sånt i vente. Han gjorde det for å støtte noen, og for å gjøre det til en politisk sak.

Priviligert Venner har Hilde mange av. At hun ikke har like god tid til dem som de har til henne, virker imidlertid som noe som plager henne litt.

- Jeg føler meg utrolig privilegert, både jobbmessig og privat. Jeg har gode venner som er flinke til å passe på meg. Som gidder å ringe en fjerde gang selv etter at jeg ikke har svart på telefonen de første tre.

For opptatt til å savne Så til det opplagte temaet. Kjærligheten. En mann.

- Det har ikke vært et veldig savn ennå, altså. Hadde jeg sittet i sofaen med potetgullbollen ved siden av meg og sett film alene hver kveld, hadde det kanskje vært annerledes. Jeg jobber jo så mye, jeg er for opptatt til å savne.

Hun skyver noe usynlig bort fra seg med håndflatene, og sier retorisk:

- Samtidig kan man jo spørre om det er en måte å skyve vekk lengslene på.

Denne saken ble først publisert i Dagbladets magasin God torsdag.

SHOWJENTER: Hvem sier nei takk til sponsa bil i et år? Ser du en av disse i Oslo, kan du være sikker på at Hilde Lyrån, Guri Schanke, Marian Aas Hansen eller Elisabeth Andreassen sitter bak rattet. Hunden er en anonym, men nysgjerrig, linselus. Foto: Nina Ruud
SHOWJENTER: Hvem sier nei takk til sponsa bil i et år? Ser du en av disse i Oslo, kan du være sikker på at Hilde Lyrån, Guri Schanke, Marian Aas Hansen eller Elisabeth Andreassen sitter bak rattet. Hunden er en anonym, men nysgjerrig, linselus. Foto: Nina Ruud Vis mer
AKTUELL: Hilde Lyrån er aktuell med «Showgirls» i høst.  Foto: NINA RUUD
AKTUELL: Hilde Lyrån er aktuell med «Showgirls» i høst. Foto: NINA RUUD Vis mer