Prinsesse Ingrid Alexandra:

Alt du må vite om prinsessen

Dette lurer folk flest på om Norges tronarving.

FEIRING: Under gallamiddagen i forbindelse med prinsessens 18-årsdag utbringte jubilanten en skål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FEIRING: Under gallamiddagen i forbindelse med prinsessens 18-årsdag utbringte jubilanten en skål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Det er mange som er nysgjerrige på prinsesse Ingrid Alexandra (18), og etter hvert som hun er blitt eldre har hun stadig oftere tredd fram i offentligheten.

Denne uka er myndighetsdagen hennes dessuten blitt feiret stort med festmiddag i regi av regjeringen på Deichman Bjørvika og gallamiddag på Slottet - noen måneder på etterskudd som følge av pandemien.

Som den førstefødte av kronprins Haakon (48) og kronprinsesse Mette-Marit (48) er det en dag hun som skal bli Norges dronning.

Men hva hadde kronprinsparet egentlig tenkt å kalle den unge prinsessen? Og når blir Ingrid Alexandra dronning?

Dette, og andre ting du ikke visste at du lurte på om tronarvingen får du svar på her.

RØRT: Det ble et følelsesladet øyeblikk da kronprinsesse Mette-Marit gratulerte prinsesse Ingrid Alexandra med dagen. Video: NRK. Vis mer

Hvorfor blir Ingrid Alexandra dronning?

Prinsesse Ingrid Alexandra ble født 21. januar 2004.

Hun er arveprinsesse, som betyr at hun er arving til den norske tronen. En dag blir hun dronning av Norge.

Hun er faktisk den første norske tronarvingen som er jente. Tidligere var det bare gutter som kunne arve tronen, men i 1990 ble Grunnloven endret og det ble bestemt at en prinsesse kan arve tronen på lik linje som en prins. Det betyr at Ingrid Alexandra, som er den førstefødte, vil arve tronen framfor sin ett år yngre bror, prins Sverre Magnus (16).

Hvem er prinsessen oppkalt etter?

Den unge prinsessen har ikke fått navnet sitt uten grunn. Navnet Ingrid er et gammelt slektsnavn både fra kronprinsen og kronprinsessens familie, mens Alexandra er en oppkalling etter hennes oldefar kong Olav. Olav het nemlig Alexander da han var liten.

Kronprinsesse Mette-Marit har imidlertid tidligere fortalt at de egentlig hadde andre planer for navnet til den unge prinsessen.

KONTOR: Prinsesse Ingrid Alexandra på sitt kontor. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff
KONTOR: Prinsesse Ingrid Alexandra på sitt kontor. Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff Vis mer

- Vi hadde faktisk tenkt til å kalle Ingrid Alexandra for Tyra Eufemia, men vi syntes det ble så spesielt at vi turte ikke likevel, har kronprinsessen tidligere uttalt, ifølge Adressa.

Hvor går Ingrid Alexandra på skole?

Ingrid Alexandra er elev ved Elvebakken videregående skole i Oslo, hvor hun går «studiespesialiserende». Bestemor dronning Sonja (84) har også vært elev på denne skolen.

Prinsessen har vært innom flere skoler før hun begynte på Elvebakken. I 2010 begynte hun på Jansløkka barneskole i Asker, før hun i 2014 begynte på Oslo Internasjonale skole i Bærum.

LATTER: Humringen satt løst da Marit Tjessem fortalte om barndommen til barnebarnet. Video: NRK. Vis mer

Høsten 2019 begynte hun på Uranienborg skole i Oslo, før hun i 2020 altså begynte på videregående på Elvebakken.

Lillebror prins Sverre Magnus (16) går også på Elvebakken videregående skole. Han går imidlertid linjen «Informasjonsteknologi og medieproduksjon».

Ingrid Alexandra bor på Skaugum i Asker

Der bor hun sammen med familien, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus, i tillegg til deres to hunder Milly Kakao og Molly Fiskebolle.

Hun har også en bror til, halvbror Marius Borg Høiby (25), som er sønn av kronprinsesse Mette-Marit og Morten Borg.

Prinsessen er en ivrig surfer og skiløper

«Du har elsket naturen fra du ble født,» sa kronprins Haakon til datteren da hun ble konfirmert, og det har hun fortsatt med. Faktisk deltok hun i NM i surfing på Jæren i 2020, og vant NM-finalen i surfing for juniorkvinner.

I et intervju med NRK sa prinsessen at hun ønsker å reise mye etter videregående, og at Japan står høyt på lista - fordi det er et interessant land, og fordi det er god puddersnø der.

BUNAD: Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: NTB / Shutterstock
BUNAD: Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer

Ingrid Alexandras bunad er unik

… og den er laget spesielt til prinsessen, men bunaden er likevel innenfor rammen av kvinnedraktene i Aust-Telemark slik de var mellom 1800 og 1850. Prinsesse Ingrid Alexandra har selv valgt ut deleelementer til bunaden, og bestemor dronning Sonja har også tatt en aktiv del i prosjektet.

Jobbet som oppvaskhjelp

Den ferske 18-åringen skal heller ikke være redd for å brette opp ermene. I fjor sommer skal hun ha jobbet på den populære restauranten Skur 33 i Oslo.

PROBLEMATISK: Politisk kommentator i Dagbladet, Sondre Hansmark, forklarer hvorfor han mener at feiringen av prinsesse Ingrid Alexandra sin 18-årsdag er problematisk. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Prinsessen har jobbet i oppvasken på en av Oslos restauranter, noe som nok er overraskende for mange. Spesielt de som plutselig fikk øye på henne ryddende i restauranten. Det er ikke det man forbinder med et kongelig liv i sus og dus, men heldigvis lærer kronprinsparet barna sine helt andre verdier enn som så, har Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle tidligere uttalt.

En humoristisk prinsesse

Ifølge kronprinsfamilien er prinsessen også av den humoristiske typen, noe som ble oppdaget tidlig. I prinsessen konfirmasjonstale fortalte kronprinsessen om en episode fra prinsessens barndom. Da hadde hun skrevet en lapp med følgende tekst:

«Jeg elsker deg mamma. Du er en veldig god venn. Jeg ønsker meg en liten sportsbil. Hilsen Ingrid».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer