STJERNEADVOKAT: Amal Clooney, som har vært gift med Hollywood-stjerna George Clooney de to siste åra, har vært involvert i en rekke profilerte rettssaker på internasjonalt nivå. Her er paret sammen under filmfestivalen i Cannes i mai. Foto: Hubert Boesl /dpa / NTB Scanpix
STJERNEADVOKAT: Amal Clooney, som har vært gift med Hollywood-stjerna George Clooney de to siste åra, har vært involvert i en rekke profilerte rettssaker på internasjonalt nivå. Her er paret sammen under filmfestivalen i Cannes i mai. Foto: Hubert Boesl /dpa / NTB Scanpix Vis mer

USA-valget 2016:

Amal Clooney tordner mot Trump: - Bryter internasjonale menneskerettigheter

Adovaktkona til filmstjerna George Clooney går hardt ut mot idéene til USAs nyvalgte president. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er ingen hemmelighet at Hollywood har vært splittet i to forskjellige politiske leirer i forbindelse med den nylig avsluttede presidentvalgkampen i USA.

Noen har gitt sin klare støtte til Donald Trump (70), mens andre har rast mot republikanerens presidentkandidat og heller sluttet kraftig opp om Hillary Clinton (69).

Etter at det ble avgjort at det er den omdiskuterte forretningsmannen Donald Trump som blir USAs 45. president, har han og familien hans fått hard medfart fra flere ulike hold.

Advokatkona til filmstjerna George Clooney (55), Amal Clooney (38), er blant dem som retter kraftig skyts mot den nyvalgte presidenten.

Da Clooney stod på talerstolen under Texas Conference for Women i Austin 15. november, var hun ikke nådig i sin omtale av Trump.

- Bryter internasjonal rett

Som advokat har Amal Clooney spesialisert seg innenfor menneskerettigheter, samt strafferett og offentlig rett på internasjonalt nivå.

Hun har blant annet representert klienter i Den europeiske menneskerettsdomstolen, ifølge profilen hennes hos Doughty Street Chambers.

Og Clooney gikk langt i å slakte flere av Donald Trumps kontroversielle utsagn på talerstolen tirsdag:

TRUMP-KRITISK: Amal Clooney på talerstolen i Texas 15. november. Foto: Suzanne Cordeiro / AFP / NTB Scanpix 
TRUMP-KRITISK: Amal Clooney på talerstolen i Texas 15. november. Foto: Suzanne Cordeiro / AFP / NTB Scanpix  Vis mer

- Forslagene om at man bør avlegge en religiøs prøve når man kommer til USA, eller at man bør innføre tortur tillatt av staten eller at familiene til antatte terrorister bør drepes...

- Alt dette er brudd på internasjonale menneskerettigheter og verdiene disse er tuftet på, sa Amal Clooney ifølge The Hollywood Reporter.

Advokaten, som ble verdensberømt etter at hun gifta seg med George Clooney i 2014, la til at USAs rykte ute i verden nå kan stå i fare.

- Jeg tror det finnes bekymring i utlandet vedrørende om disse tingene faktisk kommer til å skje, og om hvorvidt USA kommer til miste noe av sin moralske posisjon internasjonalt.

Støtter Trumps IS-kamp

Imidlertid slo Amal Clooney også an en noe mer optimistisk tone under talen sin i Austin, Texas.

- Vi må håpe på det beste. Den nyvalgte presidenten har sagt at det å bekjempe IS faktisk skal bli prioritert. Så det kan hende vi vil få se framgang, påpekte hun ifølge The Hollywood Reporter.

Clooney har gjort sitt i kampen mot IS gjennom arbeidet sitt for den religiøse minoritetsgruppa Yezidiene, som er blitt forfulgt på svært brutalt vis av ekstremistiske islamister.

Ifølge NBC News jobber Clooney for at IS skal kunne bli stilt for retten internasjonalt for sine forbrytelser mot Yezidiene. De er blitt ofre for folkemord, menneskehandel og seksuelle overgep, skriver Huffington Post.

- Må akseptere valgresultatet

Noen Hollywwod-kjendiser har nærmest manet til opprør etter Hillary Clintons valgnederlag.

Amal Clooney - i likhet med Miley Cyrus (23) - har valgt en annen tilnærming, selv om hun er kritisk til flere av Trumps utspill.

- Det er åpenbart at vi alle er nødt til å respektere utfallet av denne demokratiske prosessen, og vi må håpe på det beste, understreket hun på kvinnekonferansen.

I desember i fjor meldte flere medier, deriblant CCN, at Donald Trump hadde uttalt at han ville drepe familiene til terrorister for å komme IS til livs.

Tidligere i år sa Trump i et tv-intervju med CNN at han ikke hadde ment at disse familiene må drepes, bare at han vil «gå etter dem», ifølge Huffington Post.

Etter at Belgias hovedstad Brussel ble rammet av terror i mars, uttalte Trump i NBC-programmet «Today» at han støtter torturmetoder som waterboarding for å få nødvendig informasjon ut av terrorister.

Donald Trump har også foreslått en ideologisk og religiøs test som skal filtrere ut personer som kan være en trussel mot det amerikanske samfunnet og rettsvesenet. Det kom fram i en tale han holdt i august, ifølge Politico.

GRÅTKVALT: Miley Cyrus filmet seg selv mens hun gråtkvalt snakket om presidentvalget som Donald Trump vant. Video: Twitter / Miley Cyrus via AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer