Linn Wiik:

Ammet offentlig: - Dekk deg til!

TV 2-programlederen hadde en svært ubehagelig opplevelse midt i Oslo.

MAMMA: Programleder Linn Wiik opplevde å få en ekkel kommentar mens hun ammet dattera. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
MAMMA: Programleder Linn Wiik opplevde å få en ekkel kommentar mens hun ammet dattera. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge finnes det ingen lov som sier at det er forbudt å amme offentlig, og uansett hvor du befinner deg eller hvor gammelt barnet ditt er, har du som mor lov til å amme i det offentlige rom.

Likevel opplever mange å få blikk eller slengbemerkninger når de ammer offentlig.

Det gjelder også TV 2-programleder Linn Wiik, som forteller at hun nylig hadde en svært dårlig opplevelse i Oslo.

BABYLYKKE: Maria Amundsen, kjent fra «Ex on the beach», forteller om veien til fødselen og hvorfor hun ikke har planer om å forlove seg med det første. Reporter/klipp: Luna Lea. Vis mer

«Dekk deg til»

Denne uka satt Wiik på en piknikpledd i Sofienbergparken på Grünerløkka og ammet dattera, som snart er åtte måneder gammel.

- Så kommer det plutselig en fyr gående, ganske tett på oss. Han stopper når han kommer nærme oss, og sier: «Ta og dekk deg til da, ingen vil se det der», forteller hun til Dagbladet.

I PARKEN: Da Linn Wiik ammet dattera i parken, kom en tilfeldig mann forbi - med mindre heldige kommentarer. Foto: Privat
I PARKEN: Da Linn Wiik ammet dattera i parken, kom en tilfeldig mann forbi - med mindre heldige kommentarer. Foto: Privat Vis mer

Det var Avisa Oslo som først omtalte saken.

- Jeg ble litt satt ut, og visste ikke helt hva jeg skulle si, men jeg tror jeg fikk stotret fram noe sånn som at «jeg har en sulten baby her», forklarer hun videre.

Wiik tror mannen var i 40-åra.

- Hører ikke hjemme i samfunnet

- Hvis dette hadde skjedd igjen, tror du at du hadde svart noe annet?

- Ja, jeg tror nok det. Det er liksom noen sånne øyeblikk hvor man tenker at man har et helt klart svar, men når det først skjer så klarer man ikke si noe, småler hun.

Kort tid etter den ubehagelig opplevelsen, publiserte programlederen et innlegg på sin private Facebook.

OFFENTLIG AMMING: Linn Wiik er blant mødrene som ammer uansett hvor hun befinner seg. Foto: Privat
OFFENTLIG AMMING: Linn Wiik er blant mødrene som ammer uansett hvor hun befinner seg. Foto: Privat Vis mer

«I dag ble jeg bedt om å dekke meg til da jeg ammet i parken. Det har jeg ingen planer om. De siste månedene har jeg dratt fram puppen på steder jeg aldri trodde jeg skulle dra fram puppen. Denne baren er åpen når som helst og hvor som helst når babyen er sulten. Og de som har problemer med det, har glemt hvor de kommer fra», skriver hun.

- Det er veldig hyggelig, og flere skriver at dette ikke hører hjemme noe sted i samfunnet vårt. Så er det jo forhåpentligvis ikke mange som er enig i det han sa. Jeg håper han bare var en tulling som har hatt en veldig kjip dag, sier hun om tilbakemeldingene.

OVERRASKER: I denne ukens episode av «Kongen befaler» er det en av deltakerne som har tatt oppgaven skikkelig på alvor, og overrasker alle med babynyhet. Reporter: Thea Hope. Video: Steffen Pettersen/ Rød Løper Vis mer

Blødende brystvorter og tårer

Wiik forteller at det ikke er helt uvanlig at mødre får blikk når de ammer offentlig, men minner om at også babyer må spise.

- Så er det jo også en del som har opplevd å få blikk eller kommentarer om det samme, men babyen må jo ha mat. Jeg føler litt at dette er et eksempel på at mange glemmer hvor man kommer fra.

- Jeg tror ikke jeg hadde fått samme kommentar hvis jeg hadde ligget toppløs på stranda, for å si det sånn, legger hun til.

Avslutningsvis forteller programlederen at hun håper dette ikke skremmer mødre fra å mate barnet sitt - uansett hvor de befinner seg.

REAKSJONER Kristin Gjelsvik gikk hardt ut mot å dele barnebilder i sosiale medier, det har skapt reaksjoner. Video: Kristin Gjelsvik Vis mer

- Jeg håper ikke folk blir redde for å amme selv. Det er nok press på amming fra før. Som mamma skal man aldri føle noe negativt rundt at man gir babyen sin mat. Det er det mest naturlige i verden, og jeg har i hvert fall ingen planer om å dekke meg til, sier hun, og fortsetter:

- Det er så mye følelser og så mye styr rundt amming. Vi blir fortalt at vi må gjøre alt vi kan for å amme barnet vårt, at vi må trosse både blødende brystvorter og tårer. De fleste mødre jobber ræva av seg for å få ammet, og da er det siste man trenger sånne kommentarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer