KRITISERES: Toppblogger Caroline Berg Eriksen møter skarp kritikk etter prevensjons-reklame på «Fotballfrue»-bloggen.
Foto: Nina Ruud
KRITISERES: Toppblogger Caroline Berg Eriksen møter skarp kritikk etter prevensjons-reklame på «Fotballfrue»-bloggen. Foto: Nina RuudVis mer

Anbefaler naturlig prevensjon og påstår at den er 99,9% sikker. - Direkte uansvarlig mener Statens Legemiddelverk

Leger er kritiske til toppblogger Caroline Berg Eriksens prevensjons-reklame.

(Dagbladet): Hun når rundt 50 000 lesere hver dag - mange av dem unge jenter. Toppbloggere har for lengst blitt et yndet sted for annonsører, og Caroline Berg Eriksen er en av dem.

I likhet med andre bloggere reklamerer den 27 år gamle småbarnsmoren for en rekke produkter gjennom bloggen sin. Sist i rekken er et innlegg med den naturlige prevensjonen Natural Cycles.

- Generelt vil jeg si at bloggere har enorm påvirkningsmakt og det er uheldig om de bruker den makten til å gi helseråd de ikke har kvalifisert kunnskap for å gi, sier Berit Skog, ekspert på sosiale medier ved NTNU.

- 99.9 prosent sikker «Det er flere år siden jeg sluttet å bruke p-piller, jeg brukte i min tid et merke som var på toppen av listen når det gjaldt fare for blodpropp, og dette gjorde at jeg ble såpass redd for å bruke det, at jeg kuttet ut», skriver Berg Eriksen på bloggen.

Bloggeren og journalisten påstår i innlegget å vite at produktet er 99.9 prosent sikkert.

I tillegg til å anbefale temperaturmåle-apparatet som prevensjon, advarer hun også mot p-piller, ved å beskrive sin egen frykt for blodpropp og at hun kuttet ut p-piller for flere år siden.

«I stedet startet jeg å bruke et apparat som i grove trekk gikk ut på å måle temperaturen i kroppen min, og det er en av de beste investeringen jeg har gjort!(...) Natural Cycles er både enkelt å bruke, har et veldig smakfullt design, er tilgjengelig på mobilen min og er så sikker som 99.9 prosent!»

Dagens Næringsliv skrev i fjor at hun solgte annonser for 2,8 millioner kroner i 2012.

- Det ene er at vi vet at hun har stor mediemakt. Her går hun inn på et område hun ikke har kompetanse på i form av å gi medisinske råd. Det bør være forbeholdt helsepersonell, sier Berit Skog, ekspert på sosiale medier ved NTNU.

Caroline Berg Eriksen er ikke den eneste bloggeren som har reklamert for Natural Cycles. Også bloggeren Marte Frimand-Anda med bloggen CasaKaos har hatt et innlegg om prevensjonsmiddelet.

- Det hadde jeg ingen betenkeligheter med. For meg er dette en velkjent prevensjonsmetode. Selv om jeg ikke er lege eller forsker, skrev jeg om Natural Cycles fra et forbrukerperspektiv. Jeg hadde brukt lignende produkter før og bruker dette i dag, sier Frimand-Anda til Dagbladet.

- Ikke pålitelig Det finnes en rekke slike temeraturmåle-apparater både på det norske og internasjonale markedet.

- Dette er en såkalt naturmetode som ikke er pålitelig. Denne metoden er helt uegnet for unge kvinner som ikke ønsker seg barn, sier Steinar Madsen i Statenes Legemiddelverk og legger til:

- Slike apparater er definitivt ikke 99.9% sikre. I praksis viser det seg at såkalte naturmetoder gjerne ikke er mer en 75 % sikre - det vil si at 25 av 100 kvinner som bruker disse metodene blir gravide. Jeg synes det er betenkelig å markedsføre dette overfor unge jenter. Dette apparatet bør bare brukes av kvinner som er klare for å bli gravide, men som vil prøve å utsette graviditeten, sier han.

Spesialist i sexologisk rådgivning Siv Gamnes møter stadig unge mennesker som synes det er vanskelig å navigere i jungelen av råd på nett og fra meningsbærere som bloggerne.

- Jeg møter ukentlig ungdommer som sier de blir usikre av alt de leser på nett, og gjerne det de leser hos populære bloggere om tips og personlige oppfatninger. Jeg mener at man skal være svært forsiktig med å gi slike råd og mener man bør man holde seg unna dette, sier hun.

Ikke fare for blodpropp - Egentlig egner denne seg best for de som ønsker å bli gravide og ikke de som ikke ønsker prevensjon, sier spesialist i sexologisk rådgivning Siv Gamnes.

Ifølge Gamnes er P-stav, hormonspiral, p-sprøyte og gestagen-p-piller, hormonelle preparater som ikke gir forhøyet risiko for blodpropp.

Gamnes er svært kritisk til at ufaglærte, som bloggere, kommer med konkrete råd og tips som går på synsing og personlige oppfatninger.

- Det er blitt en større og større trend og være helt naturlig, men jeg håper virkelig ikke at det blir utrendy å gå på p-piller. Hormonell prevensjon er overlegen når det kommer til det å hindre graviditet, sier Gamnes.

Tall hentet fra WHO viser at 27 av hundre kvinner vil bli gravide innen et år med bruken av denne type prevensjon. Til sammenligning vil 0,05 av hundre kvinner bli gravide ved bruk av p-stav i samme periode. 

Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk reagerer sterkt på Berg Eriksens indirekte advarsel mot bruken av p-piller på grunn av sin egen frykt mot blodpropp.

- Det synes jeg er direkte uansvarlig. De aller sikreste prevensjonsmidlene er de langtidsvirkende som hormonspiral og p-stav, og de gir ikke økt risiko for blodpropp. Jeg håper ingen av hennes unge lesere bruker denne metoden hun reklamerer for, sier Madsen og anbefaler alle til å gå til helsesøster og fastlege for å få en sikker og god prevensjon.

Han legger til at bruken av langtidsvirkende prevensjon har økt betydelig de siste årene. I 2014 var antallet aborter blant kvinner mellom 15 og 19 år det laveste vi har registrert.

«Fotballfrue»-støtte fra produsenten Raoul Scherwitzl i Naturcal Cycles bedyrer at produktet hans er like sikkert om Berg Eriksen hevder.

- Vi gjetter ikke når eggløsning skjer, vi vet, fordi vi måler kroppstemperaturen. Natural Cycles gir kvinner en fantastisk mulighet til å lære sin kropp å kjenne, skriver han i en epost. 

- Leger vi har pratet med anbefaler slike produkter til kvinner som ønsker å bli gravide og ikke til unge kvinner?

- Da er de antageligvis ikke kjent med produktet siden det nettopp er lansert i Norge. Basert på medisinsk grunnforskning har forskerne bak Natural Cycles utviklet en ny algoritme som med høy treffsikkerhet spår når eggløsning inntreffer. 

Dagbladet var i kontakt med Caroline Berg Eriksen og manager mandag, men fikk ikke svar på kritikken etter gjentatte forsøk.