Anbefaler skolevesker til 3000 kroner: - Helt bak mål

Motenettstedet Stylista får kritikk for veskeartikkel. 

- TA ANSVAR: Moteblogger og kjendisstylist Storm Pedersen oppfordrer nettstedet Stylista til å ta ansvar, etter at de anbefalte skolevesker til 3000 kroner. Foto: Stella Pictures
- TA ANSVAR: Moteblogger og kjendisstylist Storm Pedersen oppfordrer nettstedet Stylista til å ta ansvar, etter at de anbefalte skolevesker til 3000 kroner. Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): «Syv kule vesker til skolestart» har motenettsiden Stylista kalt innlegget sitt, som nå får kritikk fra flere hold.

Artikkelen viser fram vesker i flere prisklasser, med den rimeligste til 679 kroner fra Zara.

Den dyreste er fra Michael Kors og koster 3095 kroner. Det er den dyreste delen av skalaen som får moteblogger og stylist Storm Pedersen til å se rødt.

- Det er idiotisk å anbefale vesker til unge jenter som koster skjorta. Det er rett og slett helt bak mål. Jeg skjønner hva de tenker, for de har også med vesker som ikke er for dyre. Men 3000 kroner er dritmye for en skoleveske, forteller Pedersen til Dagbladet.

- Ta ansvar

Stylisten forteller at han synes det er bra hvordan nettmagasinet velger å vise fram billige alternativer, men at de i høyere prisklasse koster for mye.

- De som jobber med dette faget her blir ofte blind på pris. Noen ganger kan man for eksempel se at sko på salg til 2500 kroner er billig. Det er det ikke, sier han og fortsetter:

HØYE SUMMER: Motenettstedet Stylistas artikkel «Sju kule vesker til skolestart» får enkelte til å reagere. Det fordi de anbefaler vesker opp til 3000 kroner. Foto: Skjermdump 
HØYE SUMMER: Motenettstedet Stylistas artikkel «Sju kule vesker til skolestart» får enkelte til å reagere. Det fordi de anbefaler vesker opp til 3000 kroner. Foto: Skjermdump  Vis mer

- Mote hopper alltid videre til det neste. Å fortelle ungdom at «her er syv kule skolevesker» blir for teit. Baserer man livet sitt på å være kul og å eie dyre ting har man mista et poeng, forklarer Pedersen.

Han oppfordrer foreldre og skoler til å tenke over hvilke signaler man sender ut når ungdommen får bære vesker til 3000 i skolegården. Han ber også Stylista gjøre det samme.

- Ta ansvar for målgruppen dere henvender dere til. Det kan påvirke i en positiv retning. Det er klart de får lov til å skrive hva de vil, men det kan være greit å legge et grunnleggende verdisyn for hvor man vil stå etisk, mener han.

Selv oppfordrer han til å lage noe selv eller for eksempel handle på loppemarked.

- Synes ikke noe om det

Den profilerte barnepsykologen Magne Raundalen er kjent for sitt arbeid med barn, spesielt når det kommer til mobbing.

Han er kjent med veskedebatten, og liker dårlig at vesker i 3000-kronesklassen blir promotert til ungdommen.

- Jeg synes ikke noe om det. Det er dumt å legge opp til markedsføring av en slik trend. Ikke kjøp slike vesker til barna deres. Det er ikke utsiden som teller til syvende og sist, men det indre, forklarer han.

Raundalen har forsket på barn på skolen, og sier at det er det sosiale som er viktigst for trivsel på skolen.

- Jeg ser ikke bort fra at dette har en negativ effekt for dem som kanskje ikke har råd til noe slikt. Det kan ha en negativ, kuende effekt. Her kan lærere og foreldre være med på å motvirke, sier han.

Barnepsykologen trekker inn sjimpanser for å sammenligne. Han forteller at det er de apene som river i det største greinene som kommer til toppen av hierarkiet.

- Å vekke oppmerksomhet er den beste måten å stige i gradene på hos dem. Jeg vil tro at klær og utstyr som stikker fram er av lignende effekt, forklarer han.

- Overkant dyr

Annette Haga er moteansvarlig i Stylista. Hun har skrevet saken selv, og er enig i at de kunne ha hatt en lavere pris på enkelte av produktene.

- Stylistas hovedmålgruppe er studenter i 20-årene. Målet vårt er å lage inspirerende og tilgjengelige saker om mote for alle lommebøker, selv om miksen av produkter i denne saken kanskje ble i overkant dyr, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Haga sier seg enig i barnepsykolog Raundalens uttalelser om at det ytre ikke teller mest.

- Det er ikke nødvendigvis den dyreste vesken som er den fineste, og dessuten er vi helt enig i at det er det indre som teller, avslutter hun.