- Andre jenter som slår, blir framstilt som barnslige

Mens Mira blir kul når hun er voldelig, sier forsker.

KUL OG EKSOTISK: Slik blir det oppfattet når Mira Craig (bildet) forteller at hun brukte vold mot kjæresten, mener voldsforskeren Sidsel Natland. Hun har studert medienes framstilling av jentevold. Foto: Berit Roald / SCANPIX
KUL OG EKSOTISK: Slik blir det oppfattet når Mira Craig (bildet) forteller at hun brukte vold mot kjæresten, mener voldsforskeren Sidsel Natland. Hun har studert medienes framstilling av jentevold. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

|||(Dagbladet.no): Forsker og folklorist ved Høgskolen i Oslo, Sidsel Natland, synes det mest interessante med Mira Craig-saken er hvordan hun framstår annerledes enn andre jenter som slår.

Natland har ikke bare intervjuet jenter som har brukt vold, til sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Bergen i 2007, men også studert hvordan jentevold blir framstilt i mediene.

- Studiene peker på at jenters vold sensasjonaliseres og møtes med overraskelse og bekymring - litt sånn, hva er det med jentene? I tillegg blir jenters vold ofte infantilisert. De barnsliggøres, som om de ikke vet hva de holder på med, sier Natland.

- Blir kul og eksotisk
- Men med Mira er det ikke denne historien som kommer fram. Tvert imot blir voldsbruken hennes eksotisert; den gjøres til noe kult og eksotisk, sier Sidsel Natland.

- Resultatet er likevel det samme: Jenters vold gjøres til noe annerledes enn gutter og menns vold.

Det var i et intervju med magasinet Mann at Mira Craig i februar fortalte hvordan hun ved en anledning hadde banket opp en kjæreste.

Det skal ha skjedd på et utested i Oslo, der artisten tok typen på fersk gjerning i ferd med å sjekke opp ei annen dame.

Hardtslående
— Han var riktignok full, men jeg bare gikk bort og banket ham opp. Mens dama så på. Hun turde ikke gjøre en dritt,
for hun var redd for at jeg ville banke henne også. Egentlig er jeg imot vold, altså, men gutter må også ta konsekvensene av det de gjør, sa Craig.

I det samme intervjuet går det fram hvordan artisten tre ganger slo en "guttunge" som kom bort til henne på byen og tok henne på rumpa.

Intervjuet førte Craig til førstesiden av VG, og i helgens nylanserte fredagsmagasin i Dagbladet er artistens hardtslående image understreket med en fotoserie av Mira i en boksering, omgitt av utslåtte mannlige boksere.

- Henger igjen i stereotypier
- Jeg er helt sikker på at framstillingen hadde vært en helt annen hvis det var snakk om en mann som slo, skriver tekstforfatteren Dagfinn Nordbø, i et kritisk debattinnlegg i Dagbladet i dag.

- Høyst betimelig, mener Sidsel Natland.

- Vi henger igjen i de kulturelle stereotypiene om kjønn og vold: Kvinner er ofre, menn er utøvere. Jeg vil ikke bagatellisere eller forsvare Miras vold, men mener det er viktig at jentene gjøres til subjekter som må ta ansvar for sin vold, sier forskeren.

Det er ikke kjent når Miras voldsbruk skal ha skjedd, eller på hvilket utested.

REAGERER: Tekstforfatter Dagfinn Nordbø på at Mira kan stå fram i media og skryte av at hun brukte vold mot en kjæreste. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
REAGERER: Tekstforfatter Dagfinn Nordbø på at Mira kan stå fram i media og skryte av at hun brukte vold mot en kjæreste. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer