- TAKKER FOR HVER DAG: - Jeg er kommet til et stadium hvor jeg takker for hver dag, sier den tidligere supermodellen Anette Stai. Hun hoppet av karrieren da hun var på det mest populære, men har ikke anget en dag på det siden. I dette intervjuet snakker hun om karrieren og livets opp- og nedturer. Foto: Astrid Waller, Oddvar Walle-Jensen, Se og Hør og privat 
- TAKKER FOR HVER DAG: - Jeg er kommet til et stadium hvor jeg takker for hver dag, sier den tidligere supermodellen Anette Stai. Hun hoppet av karrieren da hun var på det mest populære, men har ikke anget en dag på det siden. I dette intervjuet snakker hun om karrieren og livets opp- og nedturer. Foto: Astrid Waller, Oddvar Walle-Jensen, Se og Hør og privat Vis mer

Anette Stai

Anette Stai fikk nok av livet som supermodell, luksushoteller og fly på første klasse

- På overflaten kan det kanskje virke som om jeg surfer på solsiden. Men jeg har hatt mine utfordringer, sier «The face of the 80's» - Anette Stai (55).

- Man skal aldri angre på det man har gjort, men heller det man ikke gjorde. Jeg dveler ikke ved fortiden – men lever med forventninger om det som skal komme. Ingenting blir akkurat slik du hadde planlagt uansett. Med årene har jeg blitt flinkere til å leve her og nå, sier Anette Stai (55).

Den tidligere supermodellen har vært redaktør, forfatter, fotograf, PR- og forretningskvinne - og er nå designer av eget klesmerke under eget navn.

Selv mener hun at allsidigheten bunner i at hun alltid har likt å utfordre seg selv. Det gjelder så vel privat som yrkesmessig. Kreative evner og pågangsmot er også egenskaper som har kommet godt med i livet.

- Bråmoden

LYKKELIG: - Jeg har fått persepektiv på hva som er viktig - og hva som ikke er viktig. Hodet vårt lager ofte problemer det kan være vanskelig å komme ut av, men livet er i bunn og grunn ganske enkelt.
LYKKELIG: - Jeg har fått persepektiv på hva som er viktig - og hva som ikke er viktig. Hodet vårt lager ofte problemer det kan være vanskelig å komme ut av, men livet er i bunn og grunn ganske enkelt. Vis mer

- Jeg er ikke den som gir meg ved første motstand. Jeg er født i stjernetegnet Væren, med Ascendent i Løven – begge ildtegn som borger for styrke og mot. Men for dem som heller til mer rasjonelle forklaringer, har det kanskje sammenheng med at jeg hadde en trygg og stabil familiebakgrunn i oppveksten, noe som har gitt meg selvtillit og et sunt selvbilde, mener Anette.

Hun lærte tidlig å bli selvstendig og klare seg på egenhånd.

- Da jeg flyttet hjemmefra, var jeg bare 19 år gammel – og jeg lærte å overleve i en tøff bransje. Med base i Paris og New York, og stadig på farten for internasjonale motemagasiner, var det langt fra den beskyttede tilværelsen jeg hadde vokst opp i hjemme i Norge. Det gjorde meg bråmoden.

- Men samtidig lærte jeg å stole på meg selv og min egen vurderingsevne. Livet har lært meg at om du skal lykkes med noe, må du være målbevisst. Samtidig gjelder det å være tro mot seg selv, og bevare integriteten din. Det siste er spesielt viktig når livet butter, sier Anette.

Ettertraktet

Hun ble oppdaget av den legendariske modellmammaen Eileen Ford på slutten av 1970-tallet, og karrieren gikk til himmels.

SUPERMODELL: Anette Stai prydet på begynnelsen av 80-tallet forsidene på verdens største motemagasiner. Selv fikk hun nok av modelltilværelsen, og trakk seg da hun sto på høyden av karrieren.
SUPERMODELL: Anette Stai prydet på begynnelsen av 80-tallet forsidene på verdens største motemagasiner. Selv fikk hun nok av modelltilværelsen, og trakk seg da hun sto på høyden av karrieren. Vis mer

På 1980-tallet var Anette Stai en av verdens mest ettertraktede modeller. Hun var stadig å se i verdens største motemagasiner, blant annet på cover av Vogue, Bazaar, Glamour og Elle. Hun jobbet med verdens dyktigste fotografer, stylister og makeupartister – hun var omsvermet av de rike og berømte, ble fløyet på første klasse jorden rundt og bodde på luksushoteller.

Tilbudene sto i kø – og pengene rullet inn. I 1984 utga Anette boken «Crazy Business – en fotomodells dagbok», hvor hun ga et innblikk i bransjen. Både baksiden og forsiden av medaljen. Til tross for sin unge alder, fant Anette ut at verken luksusliv eller jetset-tilværelse var noe å satse på i lengden.

- Hatt mine utfordringer

Anette har rykte på seg for å være jordnær og arbeidsom. De som kjenner henne kaller henne hel ved, real og ujålete.

- På overflaten kan det kanskje virke som om jeg surfer på solsiden. Men jeg har hatt mine utfordringer – og jeg har valgt å være åpen om dem. Det har nærmest vært en form for terapi. Personlig tror jeg det er bra at man ikke holder ting inne, sier hun.

REDDET KJÆRLIGHETEN: For noen år siden var Anette og ektemannen Jan-Eric Arnesen gjennom en tøff periode i ekteskapet. Paret kom seg gjennom krisen blant annet ved hjelp av av terapi. 
REDDET KJÆRLIGHETEN: For noen år siden var Anette og ektemannen Jan-Eric Arnesen gjennom en tøff periode i ekteskapet. Paret kom seg gjennom krisen blant annet ved hjelp av av terapi.  Vis mer

I tidligere intervjuer har Anette vært åpen om perioder med tungsinn, ekteskapsproblemer og tunge livsfaser. Å være menneske innebærer et spekter av erfaringer og utfordringer, noe som gir grobunn for vekst.

- Gjennom et liv møter vi både opp- og nedturer, og det er viktig å takle begge deler like bra. Jeg har stort sett gått mine egne veier, mye basert på intuisjon og magefølelse. Det har ikke alltid vært like enkelt, men det har gitt et mangfold av erfaringer som jeg håper har ført til personlig utvikling, mener Anette.

Det er ingen tvil om at hun flere ganger tatt dristige veivalg. Blant annet da hun som ung jente flyttet til Paris, og deretter til New York for å satse på en internasjonal modellkarriere.

KONGELIG MØTE: Anette Stai har gjennom karrieren møtt en rekke og innflytelsesrike mennesker i inn- og utland. Her sammen med dronning Sonja i 1983.
KONGELIG MØTE: Anette Stai har gjennom karrieren møtt en rekke og innflytelsesrike mennesker i inn- og utland. Her sammen med dronning Sonja i 1983. Vis mer
1983: Anette Stai i 1983.
1983: Anette Stai i 1983. Vis mer

- Men det var mye vanskeligere å vende modellivet ryggen, og flytte tilbake til Norge. Jeg måtte starte en ny tilværelse, ta utdannelse og satse på en helt ny karriere. Det var en tøff avgjørelse, men jeg måtte lytte til meg selv for å ha det godt i livet mitt, understreker Anette.

Stadig på flyttefot

Verken Anette eller ektemannen Jan har vært redde for å flytte på seg.

- Vi har skiftet boliger, pusset opp – og deretter flyttet til nye. Boligbytte og oppussing er nærmest en hobby som Jan og jeg deler, sier Anette.

Nylig la ekteparet Bygdøy bak seg etter 25 år, og flyttet inn i nyoppusset hus i Holmenkollen og nærheten til marka. Anette og Jan deler ikke bare sansen for nye boligprosjekter. De er også begge naturelskere, og trives i rolige omgivelser.

For kort tid siden skaffet de seg landsted på Hadeland, dit de drar i helgene. Her slapper de av med skog på alle kanter, og nyter stillheten uten innlagt vann eller TV.

- Hva verdsetter du mest i livet?

- Jeg er kommet til et stadium hvor jeg takker for hver dag. For at jeg kan se soloppganger og gå turer med hunden vår. For mannen min og barna, for gode venner, at jeg har helse – og et arbeid jeg trives med. Jeg er veldig hjemmekjær.

- Jan og jeg har til sammen fire sønner, og er også blitt besteforeldre. Vi elsker å invitere alle sammen til store søndagsmiddager. Da kommer guttene med kjærester, koner og barn, og disse samlingene er noe hele familien setter stor pris på, forteller Anette.

Går for drømmene

Sammen med Jan har hun sønnen Alexander (22), mens hun og eks-mannen Torstein Bieler har sønnen Nicolas (26). I tillegg utgjør Jans sønner Oscar (33) og Christopher (28) den sammensveisede familien.

1994: Anette med ektemannen Jan og deres felles sønn Alexander. I tillegg består familien av Oscar, Christopher og Nicolas.  - Jeg er et typisk familiemenneske, sier Anette Stai.
1994: Anette med ektemannen Jan og deres felles sønn Alexander. I tillegg består familien av Oscar, Christopher og Nicolas.  - Jeg er et typisk familiemenneske, sier Anette Stai. Vis mer
STORE GUTTER: Bilde fra 2016. Sønnene er blitt voksne, men er stadig på besøk hos Anette og Jan-Eric med kjærester. Alexander (22, f.v), Oscar (33), Nicolas (26) og Christopher (28).
STORE GUTTER: Bilde fra 2016. Sønnene er blitt voksne, men er stadig på besøk hos Anette og Jan-Eric med kjærester. Alexander (22, f.v), Oscar (33), Nicolas (26) og Christopher (28). Vis mer

- Du er blitt bestemor. Hvordan har det påvirket livet ditt?

- Jeg stortrives i rollen som bestemor! Josefine er tre år gammel, og Oscar sin datter. Hun er selvsagt den søteste, morsomste og smarteste av alle små piker jeg vet om, og vi gjør utrolig mange hyggelige og morsomme ting sammen. For fire måneder siden ble hun dessuten storesøster til lille Maud, og Josefine synes selvsagt det er stor stas å ha blitt storesøster, smiler Anette.

- Du har lykkes med mye i livet, hva er hemmeligheten bak suksessen?

- Jeg har alltid kastet meg ut i nye ting jeg ikke kan – og lært underveis. Det har selvsagt vært skummelt, og medført mange søvnløse netter. Men det er et bevisst valg. Jeg vil heller bruke meg selv og føle på usikkerheten, enn å ha et kjedelig liv uten utfordringer. Hjemmefra fikk jeg sunne verdier som har vært god ballast. Jeg lærte også å gå for drømmene mine og stole på meg selv, poengterer Anette.

- Livet tok en annen retning

Pengene hun tjente som modell investerte hun blant annet i leilighet på Frogner i Oslo og eiendom i Sør-Frankrike. Fremdeles har hun en eiendom i Provence som benyttes flittig som feriebolig.

HESTEJENTE: Anette Stai var en skikkelig hestejente, og trives fremdeles i naturen og med dyr. Her på ridetur med moren under en hyttetur.
HESTEJENTE: Anette Stai var en skikkelig hestejente, og trives fremdeles i naturen og med dyr. Her på ridetur med moren under en hyttetur. Vis mer

- Opprinnelig drømte jeg om å bli dyrlege, og da jeg hoppet av modellkarrieren var planen å begynne på veterinærstudiet. Men i stedet ble det blant annet sosiologi og pedagogikk – jeg ble småbarnsmor og livet tok en annen retning. Noe av det viktigste jeg lærte i disse årene, er at det er lett å drive rovdrift på seg selv når man skal kombinere rollen som mor med en aktiv yrkeskarriere, samtidig med at man skal fikse alt.

JORDNÆR: I 1980 ble Anette Stai kåret til «The face of the 80's», og de store motemagasinene kjempet om å bruke henne. Men tross suksessen, så lengtet hun hele tiden hjem til mamma Wenche og familiehunden Sultan på Nesodden.
JORDNÆR: I 1980 ble Anette Stai kåret til «The face of the 80's», og de store motemagasinene kjempet om å bruke henne. Men tross suksessen, så lengtet hun hele tiden hjem til mamma Wenche og familiehunden Sultan på Nesodden. Vis mer

- Til tider har jeg vært sliten inn til beinet. Men i dag har jeg lært meg til å senke listen og ta livet mer med ro, forteller hun.

Og utdyper:

- Jeg har fått perspektiv på hva som er viktig - og hva som ikke er viktig. Hodet vårt lager ofte problemer det kan være vanskelig å komme ut av, men livet er i bunn og grunn ganske enkelt. Vi har bare en tendens til å henge oss opp i det negative, mener Anette.

- Tror du på høyere makter?

- Snarere er jeg vel kanskje det som kan kalles spirituell åpen. Jeg er mer opptatt av de evnene vi har i oss selv, og at de er sterkere enn vi kanskje tror.

- Konkurransemenneske

- Har du aldri tvilt på deg selv og de veivalgene du har tatt?

- Så lenge jeg følger intuisjonen holder jeg tvilen i sjakk. Det er viktig at jeg har følelsene med meg i det jeg gjør. Men samtidig er jeg konkurransemenneske, og når jeg setter meg ting fore, jobber jeg iherdig og gir jernet. For eksempel har jeg satset mye på mitt eget klesmerke de siste årene.

Anette har jobbet hardt, og ser nå at innsatsen begynner å bære frukter.

- Jeg har satset på moter for den voksne kvinne, på kvalitet og en blanding av sporty, klassisk og casual stil. Alt jeg lager er klær jeg liker selv – og jeg føler at jeg har truffet den målgruppen jeg siktet mot.

- Men det viktigste er at jeg får jobbe med noe jeg synes er gøy og spennende, og at jeg får treffe mange kule mennesker. Blant annet møter jeg mange sterke og flotte damer som jobber i butikkene jeg besøker. Jeg er heldig!

- Har du et livsmotto?

- Husk alltid at de menneskene du møter på vei opp, er de samme menneskene du møter på vei ned. Det er med andre ord viktig å oppføre seg skikkelig mot alle, svarer Anette.

Samlivskrise

For en del år siden var hun og Jan gjennom en tøff periode i ekteskapet. Den gang var Anette åpen om at de kom seg gjennom krisen blant annet ved hjelp av terapi

- Vi tok ganske enkelt tak i samlivet vårt, og fant ut at vi fortsatt var fryktelig glade i hverandre. I dag har vi det helt fantastisk sammen, og har et fantastisk kjærlighetsliv. Det er takket være at vi måtte ta tak i det, og jobbe med det.

- Hva betyr kjærlighet for deg?

- Den betyr alt. Da jeg var ung, trodde jeg på den altoppslukende kjærligheten – den som tåler alt og overvinner alt. Men med årene har jeg lært at kjærlighet også innebærer arbeid - og er den sterk og ekte, er den verdt å kjempe for.

- Når man kommer gjennom vanskelighetene, er det utrolig hvor mye bedre man kan få det i forhold. Og det har jeg vært så heldig å få oppleve. Jan er en fantastisk mann, og etter 25 år er jeg fortsatt fryktelig forelsket i ham. Jeg gleder meg hver dag til å se ham. Jeg føler at vi er svært heldige, det er ikke alle par som har det slik, understreker Anette Stai.